ABP en Tecnologia Hidràulica: Aprendizaje + Docencia: UPV
- -
UPV
 
ABP en Tecnología Hidráulica

Aprenentatge basat en projectes en Tecnologia Hidràulica - ETSIAMN

Titulació

Màster d'Enginyeria Agronòmica

Centre

ETS d'Enginyeria Agronòmica i Medi Natural

Equip de treball

  • Jaime Arviza Valverde, Departament d'Enginyeria Rural i Agroalimentària
  • Iban Balbastre Peralta, Departament d'Enginyeria Rural i Agroalimentària
  • Virginia Palau Estevan, Departament d'Enginyeria Rural i Agroalimentària

Introducció

Aquesta experiència es desenvolupa en l'assignatura obligatòria de Tecnologia Hidràulica (5 ECTS), en el primer any del Màster d'Enginyeria Agronòmica, que s'imparteix a l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agronòmica i del Medi Natural de la Universitat Politècnica de València.

En l'aprenentatge basat en projectes plantegem a l'alumnat un projecte real en el qual, en un determinat context, és a dir, en un medi físic amb condicions tècniques i agrícoles diferents, dissenyen una xarxa col·lectiva de reg a pressió.

Aquest projecte els proporciona una visió global d'un projecte des de l’inici fins a la solució.

Objectius

Els grups de treball tenen un objectiu comú, que és dissenyar una xarxa col·lectiva a pressió, on estudien i analitzen, amb diferents condicionants físics i tècnics, possibles solucions fins a concloure en l'alternativa més adequada.

Amb el desenvolupament del projecte, l'alumnat aprèn a:

  • Cercar i ordenar la informació de partida necessària per al disseny del sistema.
  • Establir les estratègies de funcionament del sistema de tal forma que es cobrisquen les necessitats hídriques dels cultius que es pretenen regar i de l'ús agrari objecte del projecte.
  • Aplicar els procediments de disseny i dimensionament de cadascuna de les infraestructures plantejades.
  • Quantificar econòmicament la solució adoptada.

A més, el desenvolupament del projecte li permet desenvolupar altres competències amb vista al seu futur professional, com ara el treball en equip, la cerca i interpretació d'informació, com dades de partida, mapes del medi físic, especificacions tècniques o catàlegs de fabricants. També l’ajuda a organitzar i planificar el seu temps.

Metodologia

El projecte es planteja a l'alumnat a l'inici del quadrimestre, proporcionant una guia d’aquest on s'especifiquen objectius, continguts mínims, lliuraments i terminis que cal seguir.

Inicialment, es creen equips de 3 o 4 persones elegides a l'atzar, que realitzen part del treball en aules informàtiques, on són tutoritzades pel professorat. Cada equip d'estudiants té una tutora o tutor assignat per al seguiment del projecte.

A més, per a aconseguir un bon seguiment del projecte, es realitzen lliuraments parcials d’aquest que es corregeixen i es retornen a l'equip que les analitza i millora. Aquesta retroacció de correccions és clau en el seu aprenentatge i en l'anàlisi i la visió que tenen del problema plantejat.

Avaluació i resultats

Els equips realitzen una defensa oral i lliuren un document escrit que s'avalua mitjançant una rúbrica, tenint en compte tant el desenvolupament del projecte, com la seua defensa i el document escrit final.

El projecte té un pes alt dins de l'avaluació de l'assignatura.

Addicionalment, es realitza una avaluació participativa d'aquest, ja que permetem una autoavaluació i una avaluació entre els membres del grup on s'analitza com han treballat dins de l'equip.

Conclusió

Després d'entrevistes i resultats acadèmics, es pot concloure que aquesta metodologia d'aprenentatge resulta per a l'alumnat molt positiva.

La visió global que obtenen del problema plantejat; la cerca de dades i documentació real, i l'estudi d'alternatives per a obtenir la millor opció, li aporta unes competències tècniques i transversals més profitoses en el seu futur professional.

Referències

Arviza J. y Palau C.V.2016. Diseño y proyecto como competencia transversal en la asignatura de Tecnología Hidráulica del máster de Ingeniería Agronómica. Congrés Nacional d'Innovació Educativa i Docència en Xarxa (INRED 2016), pp 1092-1099.

Ortiz, C., Torregrosa, A. 2015. Experiencia de evaluación de competencias transversales en el Máster de Ingeniero Agrónomo de la Universidad Politécnica de Valencia. VIII Congrés Ibèric d'Agroenginyeria. Orihuela-Algorfa 1 a 3 de junio de 2015. 9 pp.

Palau C.V., Arviza J, Balbastre I. 2016. Método del caso aplicado a la asignatura de Ingeniería del Riego del grado de Ingeniería Agroalimentaria y del Medio Rural. Congrés Nacional d'Innovació Educativa i Docència en Xarxa (INRED 2016), pp 386-392

Palomares M.T., Portales-Mañanós A., Esteve-Sendra M.C., Vargas M., Sebastiá-Frasquet M.T, Babiloni-Griñón E. Pascual-Seva N. Asensio-Cuesta S. (2015). RIAD. La experiencia de los PIME’s aplicada a un aprendizaje basado en proyectos. Congrés Nacional d'Innovació Educativa i Docència en Xarxa (INRED 2015). ISBN: 978-84-9048-396-1.

Aquesta experiència s'ha realitzat en el marc de la convocatòria de projectes d'innovació i millora educativa de la UPV (convocatòria A+D 2018).


EMAS upv