- -
UPV
 

AGRICULTURE 6.0

AGRICULTURE 6.0

Digitalització de l'agricultura per a millorar la productivitat i competitivitat dels cultius

Jaime Lloret i Sandra Sendra -professors del Campus de Gandia- són els màxims responsables de “Smart edge cOmputing in Heterogeneous wireLess sensor networks for precision agricUlture and Digital FarmIng DisseminatiON (SOLUTION)”. Subprojecte inclòs en un projecte coordinat-“Woody Crop Observatory: Smart, sustainable and competitive digital farming for farmers, researchers, consumers and educational community (AGRICULTURE 6.0)”- que té la finalitat de desenvolupar una plataforma de seguiment i digitalització de l'agricultura com a observatori de cultius llenyosos, per a aconseguir la sostenibilitat i competitivitat del sector i acostar el procés de producció primària a la societat digital.  
 
Per a obtenir aquest objectiu s'ha reunit altres dues entitats, la Universitat de València (UV) i l'Institut Madrileny de Recerca i desenvolupament Rural, Agrari i Alimentari (IMIDRA), que com la UPV destaquen per la seua experiència i en el coneixement del sector. 
 
AGRICULTURE 6.0
 
Englobat en el Pla Estatal d'Investigació Científica, Tècnica i d'Innovació per al període 2021-2023, AGRICULTURE 6.0 compta amb un pressupost de 654 235 euros (d'aquesta quantitat, 267 950 euros es destinaran al subprojecte SOLUTION). Orientat a la transició ecològica i digital, uneix tres subprojectes, agrupant el conjunt d'activitats multidisciplinàries que fa essencial la unió d'experts de diferents camps. 
 
Xarxes de sensors sense fils per al monitoratge agrícola
 
L'equip de la UPV s'encarregarà de dissenyar una xarxa heterogènia de sensors sense fils per a monitorar de manera eficient el cultiu de la vinya, l'olivera i el pistatxo. 
 
Especialistes en tecnologies de la informació i les comunicacions, els investigadors del Campus de Gandia han desplegat sistemes per al monitoratge ambiental i per a l'agricultura de precisió. Els seus avanços també s'han aplicat a altres escenaris: zones forestals, escenaris marins i costaners o aplicacions de llars intel·ligents. 
 
El grup -liderat pel professor Jaime Lloret, Premi a la Trajectòria Excel·lent en Investigació, en la categoria Computer Science, en la primera edició dels Premis d'Investigació UPV- és expert a dissenyar protocols de comunicació eficients per a interconnectar els diferents dispositius presents en una xarxa heterogènia. Actualment, el seu treball se centra en l'ús de WSN i solucions IdC per al monitoratge agrícola i el desenvolupament de protocols, arquitectures de comunicació i sistemes d'eficiència energètica per a WSN. “Aquest projecte és un avanç tecnològic important per al sector primari. La idea de desenvolupar tecnologia barata, acostar-la als agricultors i fer-los partícips en tot el procés evolutiu, millorarà la conscienciació global sobre com les TIC poden millorar els rendiments i la sostenibilitat del camp”.
 
A més, la professora Sandra Sendra ha indicat que “la digitalització del sector primari, la millora de la sostenibilitat del sector i l'ús més eficient dels recursos naturals s'alinea amb diversos dels objectius de desenvolupament sostenible inclosos en l'Agenda 2030. Aquest ha sigut un dels motius de sol·licitar el projecte, al mateix temps que per donar continuïtat als projectes en els quals estem treballant”. 
 
(22/12/2022)



EMAS upv