- -
UPV
 

ThinkInAzul

ThinkInAzul

4 projectes d'R+D+I en Ciències Marines del pla ThinkInAzul per a desenvolupar noves estratègies i abordar els desafiaments de l'Economia Blava

Quatre projectes dirigits per personal investigador de l'Institut d'Investigació per a la Gestió Integrada de Zones Costaneres (IGIC) del Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València (UPV) han sigut seleccionats en el marc del programa “ThinkInAzul: estratègia conjunta d'investigació i innovació en Ciències Marines per a abordar de manera sostenible els nous desafiaments en el monitoratge i observació marí-marítimes, el canvi climàtic, l'aqüicultura i altres sectors de l'Economia Blava”.

Les propostes se centren en les tres línies bàsiques d'actuació del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència aprovat pel govern d'Espanya: observació i monitoratge del medi marí i litoral; aqüicultura sostenible, intel·ligent i de precisió, i economia blava, innovació i oportunitats. L’objectiu és preservar la qualitat ambiental del mar amb tecnologies innovadores, potenciar l'aqüicultura sostenible i millorar l'economia lligada al medi marítim.

Projectes ThinkInAzul al Campus de Gandia

Víctor Espinosa és l'investigador principal del projecte “Monitoratge acústic per a una aqüicultura de precisió: xarxa d'observació acústica en granges marines mediterrànies (ACUPREC)”. Plantejat en col·laboració amb personal de l'Institut Espanyol d'Oceanografia (IEO) i de la Universitat d'Alacant (UA), i codirigit per Isabel Pérez, engloba “l'ús d’ecosondes per al monitoratge continu d'aules flotants, que permeta avançar en el desafiament de l'estimació de la biomassa total, millorar el procés d'alimentació amb la detecció de pèl·lets no consumits i la caracterització del comportament dels peixos davant de diferents estímuls, a més de descriure el paisatge sonor submarí al voltant de les granges i la relació dels diferents estímuls amb el comportament dels peixos engabiats”. 

Per altra banda, l'investigador Jaime Lloret està al capdavant de “Xarxa de sensors i Big Data per a l'observació de l'entorn marí (SALVADOR)”. Aquest projecte, codirigit per la investigadora Sandra Sendra, té per objecte “dissenyar, desenvolupar i desplegar nodes de sensors de baix cost adaptats al monitoratge subaquàtic per a la creació d'un observatori marí”. Les dades generades en aquesta acció “seran fonamentals per al monitoratge dinàmic oceanogràfic, la conservació de les àrees marines protegides, la mitigació de danys en els ecosistemes marins i la investigació en medis marins. A més, permetrà maximitzar la sostenibilitat de les instal·lacions aqüícoles”.

El professor LLuís Miret lidera el projecte “Relleu generacional en el sector pesquer valencià”. Aquesta proposta “analitzarà la situació econòmica i sociolaboral de la pesca en la Comunitat Valenciana, tractant de buscar fórmules que fomenten el relleu generacional en la pesca i atraguen joves als oficis relacionats amb la mar”.

Finalment, Miguel Rodilla dirigeix  l’“Estudi reproductiu, genètic i subministrament larval de tellina i rossellona: causes del declivi poblacional i possibilitats de recuperació (RECLAMS)”.

(13/04/2022)



EMAS upv