- -
UPV
 
01/04/19
Notícia
Microplàstics en el sector sud del Golf de València

El seu tamany menut facilita la ingestió pels nivells més baixos de la cadena tròfica

Nuria Felis, titulada en Ciències Ambientals i tècnica de medi ambient, ha fet el seu treball final del Màster en Avaluació i Seguiment Ambiental en Ecosistemes Marins i Costaners de la UPV, sobre la densitat de microplàstics en la zona sud del Golf de València, entre el tram de Cullera i Dénia, al llarg de 53,97 km de costa.

La contaminació plàstica del medi marí és una realitat cada vegada més alarmant. S'ha constatat la presència de microplásticos en tots els oceans i mars del planeta. La situació del Mediterrani com a mar tancat, no és molt diferent de punts d'acumulació plàstica dels principals girs oceànics dels oceans Pacífic, Atlàntic i Índic.

Els impactes de la presència de plàstic en el medi marí no solament afecta a la macro fauna, sinó que a causa de la fragmentació de material plàstic en partícules de menys de 5 mm, es facilita la ingestió pels nivells més baixos de la cadena tròfica.

L'estudi de Núria Felis pretén determinar la densitat de microplàstics en la zona sud del Golf de València, entre el tram de Cullera i Dénia, al llarg de 53,97 km de costa.

Per a això es va mostrejar la capa superficial marina de 10 transectes perpendiculars a la costa i s'ha va procedir a identificar i quantificar tant els macroplàstics, obtenint-se una densitat mitjana de 7.304 ítems/km2 (484.660 mg/km2), com els microplàstics, amb un nivell medie 329.541 ítems/km2 (69.371,52 mg/km2).

Els resultats mostren valors similars a estudis d'altres zones del Mediterrani. Els transectes amb major densitat de partícules van ser els pròxims a les desembocadures dels rius. Més informació en: https://riunet.upv.es/handle/10251/116032

 

 

 


EMAS upv