- -
UPV
 
17/06/19
Notícia
Debat sobre la gestió del medi ambient en la indústria

Protagonitzat per titulatsi titulades en Ciències Ambientals del Campus de Gandia UPV 


‘Ser respectuós amb el medi ambient és rendible per a la indústria, perquè permet estalviar costos gràcies a l'optimització de processos i implementació de tecnologies innovadores’, afirma Sonia Vico, titulada en Ciències Ambientals del Campus de Gandia de la UPV i tècnica de desenvolupament de negoci del centre tecnològic AINIA. Aquesta tesi l'ha desenvolupada en la seua ponència ‘L'economia circular en la indústria’ que ha servit d'arrencada a la jornada ‘Parlem del medi ambient: la gestió en la indústria’, celebrada en juny al Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València (UPV).


Titulats i titulades del Campus en llocs de responsabilitat 


En la trobada han intervingut professionals amb formació en ambientals i enginyeria forestal en la UPV, que ocupen llocs de responsabilitat i indústries, administracions o gerents de les seues pròpies empreses; com Manuel Alcalde Sánchez, president de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer; José Andrés Sanchis, consultor ambiental en EPYMA; Alicia Estruch, tècnica de medi ambient de la UPV; Ferran Dalmau, director de Medi XXI GSA; Núria Felis, tècnica de medi ambient de l'Ajuntament de Gandia o Iván Herrero, investigador del Campus de Gandia.  Tots ells han destacat la necessitat creixent de professionals, tant en les indústries com en les administracions, per la major exigència en aquest àmbit. Segons Núria Felis, des de 2014, la llei abans anomenada ‘d’activitats qualificades’, ara es denomina ‘de Prevenció, Qualitat i Control Ambiental’, la qual cosa implica que la llei que regula la llicència de les indústries passa a tenir un requisit ambiental molt més exigent’. 


Idoia Martínez, ambientòloga i coordinadora tècnica del Col·legi Professional de Ciències Ambientals de la Comunitat Valenciana, ha sigut una altra de les ponents de la jornada i ha coincidit amb la resta d'assistents  en que la societat està cada vegada més preocupada i més informada de les repercussions ambientals de la indústria. Seguretat alimentària, eficiència energètica, contaminació atmosfèrica per partícules, acústica, residus, abocaments… són alguns dels aspectes que gestionen els i les professionals de ciències ambientals. 


‘Els ambientòlegs treballen com a caps de planta, en departaments de qualitat i medi ambient… també com a responsables de traçabilitat. Segons Idoia Martínez, l'ambientòleg no és un enemic de la indústria: ‘el nostre deure és fer sostenibles tots els sistemes productius, coneixent i fent complir la llei i també coneixent la tecnologia i sistemes perquè l'activitat humana siga cada vegada menys perjudicial per al medi ambient’. 

 


EMAS upv