- -
UPV
 

Sequera metereológica i hidrològica

Sequera metereológica i hidrològica

Investigadors de la UPV dissenyen una metodologia per a mesurar l'impacte del canvi climàtic sobre la conca del Xúquer

[ 09/02/2018 ]

Un estudi desenvolupat pels investigadors de l'Institut d'Enginyeria de l'Aigua i Medi Ambient de la Universitat Politècnica de València (IIAMA-UPV) Patricia Marcos, Antonio López i Manuel Pulido, conclou que "els efectes del canvi climàtic condueixen a un escenari d'augment general de la severitat de les sequeres tant meteorològiques com a hidrològiques, a causa dels efectes combinats de la reducció de les precipitacions i l'increment de l'evapotranspiració".

La recerca, emmarcada dins del projecte IMPADAPT, ha sigut publicada en la revista científica Journal of Hydrology.

Tres àrees climàtiques diferents en la conca del Xúquer


Per a realitzar el treball, s'ha utilitzat com a cas d'estudi la conca del Xúquer, on s'han comparat els períodes de sequera meteorològica i hidrològica de la sèrie històrica amb els resultats de diverses combinacions de models climàtics globals i regionals.


Així mateix, s'ha considerat el fet que en aquesta conca coexisteixen tres àrees climàtiques diferents -continental en la zona alta, mediterrània en la conca inferior, i de transició en la conca mitjana-, a fi d'avaluar la variabilitat espacial dels impactes del canvi climàtic sobre la intensitat i durada dels períodes de sequera en cadascuna d'elles.


Metodologia desenvolupada


Patricia Marcos afirma que, "tradicionalment, s'han emprat índexs estandarditzats per a identificar i avaluar les sequeres, a causa de la seua simplicitat i flexibilitat per a comparar la desviació de les condicions normals entre les regions en diferents escales temporals. No obstant açò, la base estadística d'aquests índexs assumeix la hipòtesi d'estacionarietat per a certs aspectes de les variables climàtiques, que seria qüestionable en un context de canvi global".


Per aquest motiu, s'ha desenvolupat una metodologia adaptada a les conques mediterrànies que permet analitzar l'impacte del canvi climàtic sobre les sequeres, considerant els canvis en les variables precipitació i temperatura.


"Concretament", afig la investigadora de l'IIAMA-UPV, "es proposa caracteritzar els episodis de sequera mitjançant una combinació d'índexs estandarditzats relatius per a diferents variables: precipitació (rSPI), precipitació i evapotranspiració (rSPEI) i cabals (rSFI). El càlcul d'aquests índexs implica adoptar una determinada funció de distribució, per la qual cosa la incertesa i l'estacionarietat dels paràmetres de la mateixa s'avaluen a través de tècniques de remostreig".


A més, per a aplicar el mètode proposat a una conca mediterrània semiàrida com la del Xúquer, s'han introduït modificacions en els models originals per a millorar, d'una banda, l'estimació de l'evapotranspiració potencial durant els mesos freds i, per una altra, la representació dels cabals baixos, i d'aquesta forma millorar la caracterització de les sequeres hidrològiques.


Resultats principals


Manuel Pulido, director de l'IIAMA-UPV, assenyala que "els nostres resultats mostren una gran incertesa pel que fa a la disponibilitat futura de recursos hídrics en la conca. De fet, l'estudi demostra com els diferents escenaris de canvi climàtic condueixen a un augment general de la durada i intensitat de les sequeres tant meteorològiques com a hidrològiques, pels efectes combinats de la reducció de les precipitacions i l'increment de l'evapotranspiració".


En aquest sentit, s'ha observat que, en els escenaris a curt termini, les sequeres seran de menor magnitud i intensitat que les identificades per als escenaris a mig termini. A més, la recerca arreplega que les àrees on es troben la majoria dels recursos hídrics de la conca (zona alta) són més propenses "a patir un augment en la severitat de la sequera sota el canvi climàtic, que empitjorarà a mig termini", destaca Patricia Marcos, investigadora del Grup d'Enginyeria de Recursos Hídrics.


Per tot açò, el professor Pulido afirma que aquest tipus d'estudis han d'exercir un paper important "en el disseny dels futurs plans de gestió de la sequera i d'estratègies d'adaptació".


Notícies destacades


PLD llançarà Arion 1 en 2019 PLD llançarà Arion 1 en 2019
Raúl Torres, ex estudiant UPV, prepara la revolució comercial de la indústria aeroespacial europea
Pulgarcito Pulgarcito
Personal investigador de la UPV crea el primer ninot de la història fet amb palla d'arròs
Vista cansada Vista cansada
La UPV participa en el disseny d'un nou tipus d'implant intracorneal per a corregir la presbícia
Premi Forest R. McFarland Premi Forest R. McFarland
Antonio García, investigador de l'Institut CMT-Motors Tèrmics de la UPV, guardonat per la Societat d'Enginyers d'Automoció
Neuromàrqueting Neuromàrqueting
Un equip d'investigadors de la UPV treballa en la creació de nous productes emocionals
Pablo Marín Pablo Marín
Un estudiant de doctorat UPV, triplement guardonat pel seu TFM: Beca UEECA, Premi 2K17 y Premi FEDNA
Pel seu estudi sobre aïllament acústic Pel seu estudi sobre aïllament acústic
Manuel Jesús Parrilla, doblement titulat per la UPV, guanya el XV Premi Andrés Lara per a Joves Investigadors 2017
Enginyeria de competició Enginyeria de competició
MOTOR-UPV, integrada per alumnes de Generació Espontània, campiona d'Espanya de velocitat en la categoria SSP300EMAS upv