- -
UPV
 

MyCyFapp

La UPV participa en la creació d'una app que millorarà la qualitat de vida d'infants i joves afectats per fibrosi quística

[ 26/01/2017 ]
MyCyFapp

Un equip conjunt de l'Institut d'Investigació Sanitària La Fe (IIS La Fe), de la Universitat Politècnica de València -personal investigador de l'Institut Universitari d'Enginyeria d'Aliments per al Desenvolupament (IUEAD-UPV) i de l'Institut Universitari de Tecnologies de la Informació i Comunicacions (ITACA-UPV)- i experts de sis països europeus més, han presentat a la Ciutat Politècnica de la Innovació (CPI-UPV) els últims resultats del projecte MyCyFapp, l'objectiu fonamental del qual és contribuir a millorar la qualitat de vida d'infants i joves, entre 2 i 17 anys, afectats per fibrosi quística.


Entre els avanços del projecte, liderat per l'IIS La FE, destaca la creació del primer prototip d'una nova app que ajudarà els pacients a ajustar la teràpia de substitució enzimàtica, consistent en la ingesta, en cada menjada, d'enzims digestius encapsulats per a permetre la digestió i l'absorció de nutrients.


Malnutrició derivada de la ingesta d'una quantitat d'enzims inadequada


Tal com explica Carmen Ribes, coordinadora del projecte i, alhora, de la Unitat de Fibrosi Quística Pediàtrica de l'Hospital La Fe, la digestió de cada aliment requereix una quantitat d'enzims concreta i, "fins ara, no es disposava d'una bona eina per a determinar la dosi necessària per als pacients amb fibrosi quística, i tampoc coneixíem amb exactitud els requeriments enzimàtics per a digerir els diferents aliments".


"Moltes vegades", adverteix Ribes, "els pacients prenen una quantitat d'enzims inadequada, amb la qual cosa es produeix una pèrdua de nutrients. El xiquet o xiqueta menja, però no assimila. Per tant, és com si no menjara, la qual cosa comporta situacions de malnutrició que empitjoren el pronòstic de la malaltia".


MyCyFapp indica la quantitat exacta d'enzims necessària a través d'un algorisme


La nova app que està desenvolupant MyCyFapp evitarà aquestes situacions. A partir d'un model matemàtic inclòs en el programari, l'aplicació ajudarà a fer que cada usuari o usuària conega la quantitat exacta d'enzims que requereix en funció dels aliments que ingereix.


Joaquim Calvo (IIS La Fe) ho explica: "Els pacients introduiran els aliments que prenen en cada menjada (desdejuni, esmorzar.) i un algorisme els informarà de la dosi òptima necessària d'enzims a partir del que volen menjar".


Control mèdic a través d'una segona aplicació


El projecte inclou una segona aplicació per al personal mèdic, des de la qual aquest podrà consultar tota la informació que vagen incloent els pacients: quantitat d'enzims ingerida, símptomes presentats, medicació que pren, etc.


"D'aquesta manera", destaca Carmen Ribes, "els especialistes mèdics disposaran d'una eina de gran valor per al control de l'evolució del pacient. Encara que aquest acudisca a la consulta cada tres mesos, es disposarà d'informació de primera mà del seu estat en els períodes entre visites".


Manual educacional i pròxima validació mitjançant un estudi clínic


Juntament amb aquestes dues aplicacions, el projecte ha creat també un manual educacional, amb aspectes bàsics de la malaltia, fonamentalment a nivell digestiu i nutricional, que inclou recomanacions i una sèrie de videojocs per als més xicotets sobre aspectes nutricionals bàsics.


El prototip de MyCyFapp serà validat pròximament mitjançant un estudi clínic amb 200 pacients dels diferents països europeus participants en el projecte.


Un estudi previ demostra un baix consum de llegums, peix i fruita seca


Prèviament al desenvolupament de l'app, es va dur a terme un estudi epidemiològic per a conèixer els hàbits alimentosos d'infants i joves, naturals dels països participants en el projecte, afectats per la malaltia.


D'aquest es va extraure la conclusió que, en tots els estats analitzats, hi ha un elevadíssim consum de productes processats -galetes, brioixeria, snacks- i una ingesta molt escassa de llegums, peix i fruita seca.


Models de digestió in vitro implementats per l'IUEAD de la UPV


A més de tot això, l'IUEAD de la UPV ha dut a terme un treball pioner clau per al desenvolupament de l'app i, en últim terme, per a la millora de la qualitat de vida dels pacients. Així, des dels seus laboratoris, i sota la direcció de la doctora Ana Andrés, s'han desenvolupat models de digestió in vitro d'aquells plats consumits amb més freqüència, que simulen el que ocorre en la digestió d'un pacient amb fibrosi quística.


La investigadora de l'IUEAD de la UPV assenyala que han "desenvolupat una metodologia que simula les condicions intestinals d'aquests pacients, i que permet veure com influeix la tipologia de greix en la digestibilitat, per a, en últim terme, determinar la dosi de suplement enzimàtic que els pacients necessiten".


Es tracta d'un mètode totalment nou, ja que, com destaca Andrés, "fins avui, no s'havia utilitzat cap sistema de simulació o digestió in vitro per a estimar la dosi eficaç en la digestió dels aliments en pacients amb fibrosi quística".


L'aportació de la UPV, clau per al desenvolupament del model matemàtic


Posteriorment, la UPV va dur a terme un altre estudi en el qual un grup de xiquetes i xiquets va consumir, durant dos caps de setmana, una dieta preestablida. "Gràcies als estudis de la UPV", conclou Carmen Ribes, "hem obtingut la quantitat d'enzims necessària per a digerir aquests aliments i, d'aquesta manera, hem pogut dur a terme un estudi pilot que finalment permetrà desenvolupar el model matemàtic que s'inclourà en l'app i que contribuirà a fer que cada pacient, estiga on estiga, sàpiga la quantitat d'enzims que necessita per a aquell menjar".


Més informació

Notícies destacades


Petits Grans Invents 2017 Petits Grans Invents 2017
Una jaqueta intel·ligent i un exosquelet motoritzat per a discapacitats, guanyadors
Polarímetre perfecte Polarímetre perfecte
La UPV i el King's College de Londres aconsegueixen mesurar la polarització en temps real i de forma no destructiva
Amb un futur plagat de reptes Amb un futur plagat de reptes
Francisco Mora i el seu nou equip rectoral prenen possessió dels càrrecs al capdavant de la UPV
Segon triomf consecutiu Segon triomf consecutiu
La Facultat d'Administració i Direcció d'Empreses, guanyadora del XXVII Trofeu UPV
Mobilitat internacional i pràctiques Mobilitat internacional i pràctiques
Més de 200 alumnes de la UPV reben una beca per a enriquir el seu currículum
Llengües electròniques que detecten el càncer Llengües electròniques que detecten el càncer
Un nou sistema revela la presència d'aquesta patologia d'una manera ràpida i no invasiva
Ecotrophélia Espanya 2017 Ecotrophélia Espanya 2017
Vake It, un producte apte per a vegans elaborat per estudiants de la UPV, vencedor absolut
Varietat Hydra Varietat Hydra
L'IBMCP, centre mixt UPV-CSIC, descobreix un canvi en el genoma que produeix tomaques sense llavors

EMAS upv