- -
UPV
 

Life Albufera

La UPV lidera un projecte que ha aconseguit millorar la qualitat de l'aigua del parc natural i possibilita el retorn de diverses espècies d'aus

[ 14/07/2016 ]
Life Albufera

La Universitat Politècnica de València (UPV), a través de l'Institut d'Enginyeria de l'Aigua i Medi ambient (IEAMA-UPV), ha aconseguit millorar la qualitat de l'aigua del Parc Natural de l'Albufera i restaurar hàbitats característics d'aiguamolls, amb la qual cosa ha possibilitat que algunes espècies d'aus hagen tornat a ocupar aquestes zones i a nidificar-hi.


Tot això ha sigut possible en el marc del projecte Life Albufera, gràcies al qual, durant els últims tres anys, s'han engegat diferents actuacions de gestió hídrica i de vegetació a tres aiguamolls artificials de la zona, amb resultats molt positius, que van ser presentats a la fi del mes de juny al Jardí Botànic de València.


Liderat per la UPV, Life Albufera ha comptat també amb la participació de la Fundació Global Nature, SEO/Birdlife i Acció Ecologista Agró; a més de la col·laboració de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i Acuamed, com a patrocinadors i propietaris dels aiguamolls artificials, i el Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi ambient, a través de la Fundació Biodiversitat, que ha finançat part d'algunes actuacions.


Descens en les concentracions de nutrients i fitoplàncton, i regeneració de la vegetació


L'impacte del projecte en el parc natural ha sigut molt beneficiós, tal com ho demostren els importants símptomes de millora observats a les zones d'afecció directa dels aiguamolls artificials.


A la desembocadura del Tancat de Mília, per exemple, s'ha constatat una tendència decreixent de les concentracions de nutrients i fitoplàncton, així com una regeneració de mates de vegetació helòfita i submergida, i s'han detectat també exemplars d'aquestes últimes a l'entorn del Tancat de la Pipa.


Així mateix, Life Albufera ha aconseguit revitalitzar serveis ecosistèmics fonamentals, com el manteniment continuat d'una gran diversitat d'hàbitats per a acollir aus amb diferents preferències o la possibilitat de reintroduir altres espècies amenaçades, com el samaruc o la tortuga d'estany.


Beneficis mediambientals i socioeconòmics


Juntament amb les millores mediambientals, cal destacar al seu torn els beneficis socioeconòmics associats al manteniment d'aquests espais. En aquest sentit, han sigut nombroses i diverses les activitats d'ús públic realitzades des del 2013. Aquestes han tingut, a més, una repercussió positiva sobre algunes de les activitats econòmiques de l'entorn, com per exemple, els passejos amb barca, la restauració o el turisme ornitològic.


Així mateix, tota la informació resultant del projecte s'aplicarà en propostes de directrius de gestió que puguen ser incorporades al Pla de la conca del Xúquer i al Pla de gestió de l'Albufera com a espai de la Xarxa Natura 2000.


Al seu torn, el projecte ha permès desenvolupar diferents metodologies per a determinar indicadors del bon estat de conservació de les aus, aplicables no solament a l'Albufera, sinó també a altres aiguamolls.


Notícies destacades


Heroïnes de l'enginyeria Heroïnes de l'enginyeria
Natalia Falagán, premi Top 50 Women in Engineering: "En la UPV vaig aprendre la importància de la innovació"
Diana Morant, Alumni UPV, ministra de Ciència i Innovació Diana Morant, Alumni UPV, ministra de Ciència i Innovació
L'enginyera de Telecomunicació ha mantingut una intensa col·laboració amb la UPV i amb el campus de la seua ciutat, en la seua etapa com a alcaldessa de Gandia
El Màster en Edificació de la ETSEE, el millor d'Espanya El Màster en Edificació de la ETSEE, el millor d'Espanya
La UPV imparteix 6 títols inclosos en el top nacional del Rànquing de Màsters de "El Mundo" per al pròxim curs
Hyperloop UPV presenta IGNIS, el prototip que accelera sense tocar el raïl Hyperloop UPV presenta IGNIS, el prototip que accelera sense tocar el raïl
València acollirà, del 19 al 25 de juliol, la primera edició de la European Hyperloop Week
Càtedra Stadler UPV Càtedra Stadler UPV
Convocat el Premi al millor expedient acadèmic per a titulades en els graus en enginyeria de les branques industrial i aeronàutica
U-Ranking U-Ranking
La UPV, entre les 5 millors universitats d'Espanya i líder nacional a nivell docent

EMAS upv