- -
UPV
 

Salt de pàgina

La UPV exposa, a partir del dimarts 12 de gener, una selecció de la seua extraordinària col·lecció de llibres d'artista (sala del Rectorat, entrada lliure)

[ 08/01/2016 ]
Salt de pàgina

La Universitat Politècnica de València (UPV), a través de la seua Àrea d'Activitats Culturals, inaugurarà dimarts que ve 12 gener, a les 20 hores (sala d'exposicions de Rectorat, accés lliure), la seua nova exposició, "Salt de pàgina", una mostra que arreplega una cuidada selecció d'allò més destacat de la seua extraordinària col·lecció de llibres d'artista, que comença amb obres realitzades en la dècada dels 60 i que, en l'actualitat, compta amb més de 900 exemplars, molts d'ells de prestigiosos artistes internacionals.


Comisariada pel professor i investigador del Departament de Dibuix Antonio Alcaraz, l'exposició, que romandrà oberta al públic fins al pròxim 5 d'abril, està dividida en un total de sis seccions.


Des de la recreació de l'univers de Marcel Duchamp fins a obres de Ruscha, Dieter Roth o el col·lectiu Fluxus


La primera d'elles, tal com explica el propi Alcaraz, "inclou llibres històrics molt rellevants d'artistes de gran prestigi internacional. Són obres produïdes en la dècada dels 60, entre les quals es troba, per exemple, una recreació molt especial de l'univers realitzada per Marcel Duchamp, la seua caixa d'escacs, amb la que es podrà escoltar una entrevista al propi autor que forma part del mateix llibre".


Al costat de la seua obra, vertaderes peces de col·leccionista com les creades per Dieter Roth, Edward Ruscha ("un desplegable de Sunset Boulevard al costat d'un espectacular vídeo que recrea com es va fer") o el col·lectiu Fluxus, 'informalment' creat pel lituà-nord-americà George Maciunas en 1962 i que es va declarar contrari a la consideració de l'objecte artístic com a mercaderia.


La utilització o no del text en el llibre d'artista


Les cinc seccions restants "versen sobre la utilització o no de text en la creació de llibres d'artista" indica el comissari de la mostra. "Comencem amb el llibre il·lustrat, amb aquelles obres que tenen en el text el seu punt de partida obligat, secció en la qual podem contemplar sensacionals treballs de grans artistes com Francesc Torres, Carlos Pazos o el portuguès Jose Pedro Croft".


"En la tercera", prossegueix Alcaraz, "trobem el fotolibro contemporani, l'absència de text, solament imatge, amb obres de creadors d'enorme reconeixement internacional com l'anglès Richard Hamilton, el mexicà Felipe Ehrenberg o els alemanys Hans-Peter Feldmann i Bernd i Hilla Becher".


Poesia visual, el text com a forma d'expressió artística i col·leccions modernes


El quart sector de la mostra està dedicat, per complet, "a la poesia visual i experimental, amb llibres de Joan Brossa, el francès Robert Filliou o l'argentí Edgard Antonio Vigo".


La cinquena secció "mostra artistes que prescindeixen totalment de la imatge, que realitzen escrits o documents com a forma paral·lela d'expressió artística". Ací, al costat d'obres de Daniel Spoerri, Ben Porter, Antoni Muntadas i Isidoro Valcárcel Medina, l'espectador podrà visionar un vídeo del poeta Leopoldo María Panero, "que arreplega una acció en la qual es veu com duu a terme una espècie d'escriptura automàtica que posteriorment llig".


Finalment, "Salt de pàgina" inclou una secció moderna, que presenta llibres d'artista en format col·lecció, "obres del col·lectiu alemany Lubok, el mexicà Àlies, i un més jove i fresc, el realitzat pels valencians de Pusil·lànime".


Una gran col·lecció "possiblement única a Europa"


La mostra, que ha despertat l'interès de museus, universitats i diversos col·lectius tant a Espanya com a nivell internacional, presenta al públic, "una gran col·lecció, possiblement única a Europa entre els fons d'art universitaris, i que posseeix la UPV, de manera excepcional, sobre un producte actualment molt valorat, en alça, com és el llibre d'artista".


Més informació
    Notícia en UPV TV

Notícies destacades


La teua millor aliada La teua millor aliada
Localitza aules, consulta horaris, qualificacions i molt més amb l'app Alumnat UPV
Rodat a la UPV Rodat a la UPV
Ja pots veure, ací, Atrapada, el nou curt de Jesús Díez Pérez, conegut pels treballs en 'Avengers', 'La guerra del planeta dels simis' i 'Jurassic World'
ARWU 2019 ARWU 2019
El rànquing de Xangai certifica un any més que la UPV continua sent la millor politècnica d'Espanya
Beca Fulbright Beca Fulbright
Cristina Crespo, una brillant alumna de la UPV, compleix el seu somni de continuar els estudis a Califòrnia-Berkeley
Azalea conquista Europa Azalea conquista Europa
La barraca sostenible de la UPV corona el Solar Decathlon amb el primer premi en Arquitectura
Premi Joves Investigadors Informàtics SCIE Premi Joves Investigadors Informàtics SCIE
Patricia Pons: "S'està perdent talent per estereotips que han de trencar-se"

EMAS upv