Un equip d'investigadors i personal de l'Institut d'Enginyeria d'Aliments per al Desenvolupament (IEAD) i el Departament d'Enginyeria Elèctrica (DEE), tots dos de la Universitat Politècnica de València (UPV), i l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe, estan desenvolupant un projecte conjunt que té com a principal objectiu la reducció de la malnutrició infantil i la inseguretat alimentària en Gaoua, una petita ciutat situada al sud de Burkina Faso.
El projecte, realitzat en col·laboració amb la Association pour la Promotion Féminine de Gaoua (APFG), es subdivive en diverses iniciatives, seguint, fonamentalment, dues línies de treball: la creació d'una infraestrutura que facilite la preparació d'aliments de major qualitat i la formació d'un grup de dones de la APFG a les quals dotar dels coneixements i recursos materials necessaris per a aplicar tècniques senzilles de manipulació, transformació i conservació dels productes agroalimentaris disponibles en la regió.
La seua alimentació actual es basa en el mill, nutricionalment desequilibrat
Segons explica Daniel Vidal, investigador del IEAD-UPV, en acabar el període de lactància materna, els xiquets de la zona reben una alimentació amb productes de valor nutricional baix o molt desequilibrat, que els causen greus problemes de salut i afecten significativament al seu desenvolupament: "L'alimentació dels xiquets en aquesta etapa es basa en papilles molt deficitàries nutricionalment. El seu component fonamental és el mill, un aliment que té les seues propietats, però que no és equilibrat nutricionalment, la qual cosa repercuteix tant en aqueixa etapa infantil com al llarg de tota la vida de la persona".
Per a pal·liar aquest dèficit, l'equip de la UPV ha engegat diferents iniciatives. Entre elles, ha instal·lat un assecador solar de baix cost i un generador de calor, dissenyat des del IEAD-UPV i el DEE-UPV, que ajudaran en la preparació més adequada d'aliments infantils.
A més, afig Vidal, "ara estem avaluant l'ús d'altres matèries primeres de la zona per a estabilitzar-les, assecar-les amb els equips dissenyats des de la UPV i envasar-les de cara a la seua utilització per a l'elaboració d'@papilla més equilibrades nutricionalment, fer conserves, etc.".
Formació de dones de la APFG
Al costat del suport tècnic, els investigadors tenen clar que és bàsica la formació de personal amb la capacitat d'obtenir un rendiment dels equips creats, per la qual cosa ja treballen en formació d'un grup de dones de la APFG.
"Es tracta que la població local siga capaç d'elaborar aliments deshidratats i conserves casolanes, tant per a l'alimentació de les seues pròpies famílies com per a incrementar els seus ingressos, millorant així la seua qualitat de vida", conclou Vidal.
Sis anys de col·laboració UPV-APFG
La col·laboració entre la UPV i la APFG no és nova, sinó que es ve desenvolupant des de 2008, gràcies al treball iniciat per Lucila Aragó i Amparo Sepulcre, tècniques ambdues de l'Àrea de Sistemes de la Informació i les Comunicacions (ASIC) de la nostra universitat.
En els últims temps, la APFG ha centrat la seua activitat en el desenvolupament de l'horticultura, la reforestació i, més recentment, la transformació i conservació d'aliments, objectius en els quals ha trobat sempre l'estreta col·laboració de la UPV.
Durant els cursos 2011, 2012 i 2013, un nombre significatiu d'alumnes de la nostra universitat, a través de les beques Meridies del Centre de Cooperació al Desenvolupament (CCD-UPV), han dut a terme amb la APFG diferents activitats relacionades amb aquests àmbits.
Els resultats de la col·laboració s'exposen en la UPV els dies 14 i 15 de maig
Els resultats de la col·laboració entre UPV i APFG s'exposaran el dimecres 14 i el dijous 15 de maig en les jornades "Treballar per la seguretat alimentària. Una experiència compartida amb l'associació burkinesa APFG", que se celebraran en la ETS d'Enginyeria Agronómica i del Mitjà Natural de la UPV i comptaran amb la presència de la secretària general de la APFG, Viviane Youl.
Notícies destacades