- -
UPV
 

Llet vegetal

Llet vegetal

Investigadores de l'IUEAD-UPV desenvolupen productes alternatius als iogurts convencionals a partir de cereals i fruits secs



Un grup d'investigadores de l'Institut Universitari d'Enginyeria d'Aliments per al Desenvolupament (IUEAD) de la UPV ha obtingut nous productes fermentats amb bacteris probiòtics a partir de liquats de cereals i fruits secs -comunament denominats llets vegetals -, que constitueixen una alternativa als iogurts convencionals i estan especialment dirigits a grups de risc, com poden ser les persones amb al·lèrgia a la llet de vaca, intolerància a la lactosa o al gluten, com també a embarassades i xiquets.


En l'estudi, realitzat en col·laboració amb el Grup d'Ecofisiologia, Nutrició i Salut de l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments (IATA-CSIC) i el Col·legi Universitari de Dublín (Irlanda), els científics han treballat amb ametles, civada i avellanes, si bé pròximament també tenen previst avaluar les possibilitats de nous i castanyes com a matèries primeres.


En els estudis in vitro desenvolupats, les investigadores de la UPV han comprovat que alguns dels productes fermentats desenvolupats tenen propietats antiinflamatòries en les cèl·lules de l'intestí, la qual cosa, segons Chelo González (IUEAD), "podria arribar a pal·liar processos al·lèrgics produïts per la ingestió d'aliments, al marge d'augmentar la biodisponibilitat de ferro, ja que cal tenir en compte que les caseïnes de la llet de vaca, a més d'estar dins de la llista de components al·lèrgens, dificulten l'absorció mineral".


"Els resultats que hem obtingut posen de manifest també que les llets estudiades són una bona matriu per al creixement i la viabilitat dels bacteris probiòtics durant la vida útil del producte i, especialment, després de la ingestió", afig Chelo González.


Futures aplicacions industrials


Així mateix, les investigacions desenvolupades per l'equip de la UPV ofereixen noves claus per a la millora de les llets vegetals comercials disponibles en el mercat actual, que presenten deficiències relacionades amb la baixa estabilitat física durant l'emmagatzematge: "Els resultats del projecte contribueixen a augmentar el coneixement sobre les propietats nutricionals i saludables de les llets i els fermentats vegetals, amb vista a futures aplicacions industrials per a poder desenvolupar productes innovadors, de qualitat diferenciada i adaptats tant a grups de població específics com a la població en general".


Bona alternativa a la llet de vaca per a grups de risc


Les llets elaborades a partir de fruits secs i cereals representen una alternativa a les llets d'origen animal i a la llet de soia. A més, tenen components de gran interès nutricional que poden aportar nombrosos beneficis per a la salut, tant per a grups de consumidors amb problemes específics (lactointolerants, al·lèrgics a la llet de vaca, vegetarians.), com per a la població en general.


Aquests productes es caracteritzen per tenir un perfil d'àcids grassos saludables i hidrats de carboni amb baix índex glicèmic (aptes per a diabètics). A més, constitueixen una important font de vitamines del grup B i E, compostos antioxidants (fitosterols i/o polifenols) i fibra dietètica, la qual cosa contribueix a millorar la salut intestinal. També són riques en potassi, i molt baixes en sodi, per la qual cosa aquestes begudes ajuden a mantenir un balanç d'electròlits saludable.


A més, les fermentacions derivades de fruits secs es recomanen especialment a dones embarassades per la seua riquesa en àcid fòlic i per la bona relació calci/fòsfor: "Aquesta última propietat, juntament amb l'absència de lactosa i proteïnes de la llet i gluten, són les que converteixen aquest tipus de begudes en bons substituts de la llet de vaca", conclou Chelo González.


Més informació
    Notícia UPV-TV



Comparte esta noticia o conecta con la UPV en medios sociales

Bookmark and Share


Notícies destacades


Acabar amb la pobresa infantil a Espanya augmentaria el PIB un 5'7% Acabar amb la pobresa infantil a Espanya augmentaria el PIB un 5'7%
La pobresa infantil a Espanya, a debat en unes jornades organitzades per la Càtedra d'Infància i Adolescència de la UPV, a Torrevella
QS rànquings per matèries QS rànquings per matèries
La UPV, reconeguda com a millor universitat d'Espanya per a estudiar tant Enginyeria Agroalimentària i Forestal com Art i Disseny
L''Escola de Disseny' canvia de nom L''Escola de Disseny' canvia de nom
L'ETSEADI (Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Aeroespacial i Disseny Industrial) substitueix la denominació d'ETSED
La UPV, en la semifinal de Solo de Ciencia La UPV, en la semifinal de Solo de Ciencia
Entre els deu semifinalistes, es troben Miguel López, investigador del CVBLab-Human Tech i Carolina Rober, doctoranda en la UPV
Primers passos del museu Ciéncia fallera de la UPV Primers passos del museu Ciéncia fallera de la UPV
La UPV celebra l'acte de lliurament de premis del I concurs "La Ciència a les Falles". Els ninots guanyadors, els primers d'aquest nou museu de la universitat
UPV-CLÍNIC UPV-CLÍNIC
La UPV i INCLIVA signen un conveni per a impulsar conjuntament la innovació en l'àmbit de la salut



EMAS upv