- -
UPV
 

Llet vegetal

Llet vegetal

Investigadores de l'IUEAD-UPV desenvolupen productes alternatius als iogurts convencionals a partir de cereals i fruits secsUn grup d'investigadores de l'Institut Universitari d'Enginyeria d'Aliments per al Desenvolupament (IUEAD) de la UPV ha obtingut nous productes fermentats amb bacteris probiòtics a partir de liquats de cereals i fruits secs -comunament denominats llets vegetals -, que constitueixen una alternativa als iogurts convencionals i estan especialment dirigits a grups de risc, com poden ser les persones amb al·lèrgia a la llet de vaca, intolerància a la lactosa o al gluten, com també a embarassades i xiquets.


En l'estudi, realitzat en col·laboració amb el Grup d'Ecofisiologia, Nutrició i Salut de l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments (IATA-CSIC) i el Col·legi Universitari de Dublín (Irlanda), els científics han treballat amb ametles, civada i avellanes, si bé pròximament també tenen previst avaluar les possibilitats de nous i castanyes com a matèries primeres.


En els estudis in vitro desenvolupats, les investigadores de la UPV han comprovat que alguns dels productes fermentats desenvolupats tenen propietats antiinflamatòries en les cèl·lules de l'intestí, la qual cosa, segons Chelo González (IUEAD), "podria arribar a pal·liar processos al·lèrgics produïts per la ingestió d'aliments, al marge d'augmentar la biodisponibilitat de ferro, ja que cal tenir en compte que les caseïnes de la llet de vaca, a més d'estar dins de la llista de components al·lèrgens, dificulten l'absorció mineral".


"Els resultats que hem obtingut posen de manifest també que les llets estudiades són una bona matriu per al creixement i la viabilitat dels bacteris probiòtics durant la vida útil del producte i, especialment, després de la ingestió", afig Chelo González.


Futures aplicacions industrials


Així mateix, les investigacions desenvolupades per l'equip de la UPV ofereixen noves claus per a la millora de les llets vegetals comercials disponibles en el mercat actual, que presenten deficiències relacionades amb la baixa estabilitat física durant l'emmagatzematge: "Els resultats del projecte contribueixen a augmentar el coneixement sobre les propietats nutricionals i saludables de les llets i els fermentats vegetals, amb vista a futures aplicacions industrials per a poder desenvolupar productes innovadors, de qualitat diferenciada i adaptats tant a grups de població específics com a la població en general".


Bona alternativa a la llet de vaca per a grups de risc


Les llets elaborades a partir de fruits secs i cereals representen una alternativa a les llets d'origen animal i a la llet de soia. A més, tenen components de gran interès nutricional que poden aportar nombrosos beneficis per a la salut, tant per a grups de consumidors amb problemes específics (lactointolerants, al·lèrgics a la llet de vaca, vegetarians.), com per a la població en general.


Aquests productes es caracteritzen per tenir un perfil d'àcids grassos saludables i hidrats de carboni amb baix índex glicèmic (aptes per a diabètics). A més, constitueixen una important font de vitamines del grup B i E, compostos antioxidants (fitosterols i/o polifenols) i fibra dietètica, la qual cosa contribueix a millorar la salut intestinal. També són riques en potassi, i molt baixes en sodi, per la qual cosa aquestes begudes ajuden a mantenir un balanç d'electròlits saludable.


A més, les fermentacions derivades de fruits secs es recomanen especialment a dones embarassades per la seua riquesa en àcid fòlic i per la bona relació calci/fòsfor: "Aquesta última propietat, juntament amb l'absència de lactosa i proteïnes de la llet i gluten, són les que converteixen aquest tipus de begudes en bons substituts de la llet de vaca", conclou Chelo González.


Més informació
    Notícia UPV-TVComparte esta noticia o conecta con la UPV en medios sociales

Bookmark and Share


Notícies destacades


Global Managament Challenge Global Managament Challenge
L'equip MGV aconsegueix el tercer lloc en la final nacional de la major competició d'estratègia i gestió d'empreses
El adiós de Paco Mora El adiós de Paco Mora
El ACOM le entrevista en su último día en el cargo tras 8 años como rector y 21 en el equipo de dirección de la UPV
LocKeep, innovació contra la COVID-19 LocKeep, innovació contra la COVID-19
Estudiants de la UPV dissenyen un dispositiu que aïlla qualsevol habitació en minuts
11è rector de la UPV 11è rector de la UPV
Pepe Capilla, amb el 52,11% del vot ponderat, es proclama guanyador de les eleccions en segona volta
De mans del rei Felip VI De mans del rei Felip VI
José Capmany rep el Premi Nacional d'Investigació 2020 en l'àrea d'Enginyeries
"Visca Berlanga" "Visca Berlanga"
Professorat i personal llicenciat UPV han participat en el disseny i posada en escena de l'exposició dedicada al director de cinema

EMAS upv