- -
UPV
 

Snack antioxidant

Investigadors de la Universitat Politècnica de València desenvolupen un aperitiu que ajuda a reduir els riscos cardiovasculars en xiquets obesos.Snack antioxidant

Investigadors de la Universitat Politècnica de València, l'Hospital Universitari Doctor Peset, la Universitat de València i l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments del CSIC han dissenyat i comprovat l'eficàcia d'un nou aperitiu de poma impregnat amb suc de mandarina que redueix els riscos cardiovasculars en xiquets obesos i millora el seu benestar fisiològic.


El producte, desenvolupat a escala de laboratori a les instal·lacions de l'Institut d'Enginyeria dels Aliments per al Desenvolupament de la UPV, destaca per l'alt potencial antioxidant i antiinflamatori. A més, l'aperitiu conserva totes les propietats fins a dos mesos després de la seua elaboració.


Segons destaquen els investigadors, 40 grams d'aquest producte proporcionen els components bioactius d'un got de suc de mandarina fresca i dues pomes. Els resultats d'aquest treball han sigut publicats recentment en les revistes International Journal of Food Sciences and Nutrition, Nutrición hospitalaria i Innovative Food Science and Emerging Technologies.


Per a analitzar les propietats i el valor funcional de l'snack, es va dur a terme un estudi en el qual van participar 48 xiquets obesos entre 9 i 15 anys, que estaven sent tractats al Servei de Pediatria de l'Hospital Universitari Doctor Peset. En concret, es va avaluar l'efecte de la incorporació dels aperitius a una dieta baixa en energia, que els xiquets van seguir durant quatre setmanes.


A partir d'aquest estudi, els investigadors van comprovar com la incorporació a la dieta de l'aliment funcional va millorar la pressió sanguínia sistòlica i el perfil lipídic (tipus de greixos presents en la sang) dels xiquets; així mateix, van augmentar les defenses antioxidants i van disminuir els marcadors relacionats amb el dany oxidatiu a l'ADN i amb la inflamació, tots factors de risc cardiovascular.


"No es tracta d'un producte que induïsca una pèrdua de pes en els xiquets, però sí que contribuiria a millorar-ne la qualitat de vida. La modificació de l'estrès oxidatiu en el teixit adipós pot ajudar en la prevenció del risc cardiovascular associat a l'obesitat infantil i, a llarg termini, a evitar patologies com l'arteriosclerosi (enduriment i estrenyiment de les artèries provocat per l'acumulació de greix, colesterol i altres substàncies)", destaca la doctora Pilar Codoñer, cap del Servei de Pediatria de l'Hospital Universitari Doctor Peset i professora titular del Departament de Pediatria de la Universitat de València. Actualment, l'índex d'obesitat infantil a la Comunitat Valenciana oscil·la entre el 12 i el 13%, una xifra que puja fins al 20% si s'inclouen els menors amb sobrepès.


Per a obtenir l'snack, els investigadors van enriquir rodanxes de poma amb suc de mandarina utilitzant amb aquesta finalitat una tecnologia d'impregnació al buit desenvolupada i patentada per l'equip de la UPV, que permet incorporar ingredients addicionals a l'estructura dels aliments porosos, com el cas de les fruites i hortalisses.


"Després de diversos anys de treball, el producte està preparat ja per a poder ser comercialitzat per aquelles empreses que hi estiguen interessades. El nostre aperitiu té totes les propietats de dos productes tan saludables com la poma i la mandarina, i no té cap ingredient afegit. Es tracta d'una alternativa als aperitius que hi ha al mercat que contenen olis i greixos saturats i que, per tant, són molt calòrics", conclou Noelia Betoret, investigadora principal del projecte i professora de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agronòmica i del Medi Natural.


Aquest treball s'emmarca en la tesi d'Ester Betoret, investigadora també de l'Institut d'Enginyeria dels Aliments per al Desenvolupament de la Universitat Politècnica de València, i va ser finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació.


Més informació
    Notícia UPV TVComparte esta noticia o conecta con la UPV en medios sociales

Bookmark and Share


Notícies destacades


Referent en la universitat espanyola Referent en la universitat espanyola
El programa Generació Espontánia de la UPV celebra el seu primer congres al campus de Vera
Dos premis Nobel a la UPV Dos premis Nobel a la UPV
Roger Kornberg y Ben Feringa han visitat el campus de Vera
Rànquing 'El Mundo' Rànquing 'El Mundo'
La UPV, millor universitat d'Espanya per a estudiar Biotecnologia, Belles Arts, i Ciència i Tecnologia dels Aliments
Technovation Girls CV Technovation Girls CV
La UPV ha acollit la final de la competició, en la qual xiquetes i joves d'entre 8 i 18 anys desenvolupen les seues pròpies aplicacions
Matriculem-nos en valencià Matriculem-nos en valencià
La UPV promou la campanya que incideix en l'objectiu de triar el valencià com a llengua de la docència
Normativa de Progrés i Permanència Normativa de Progrés i Permanència
La UPV aprova flexibilitzar les condicions de progrés del seu alumnat. Només serà necessari aprovar 12 crèdits en el primer any d'universitat

EMAS upv