- -
UPV
 

Fraus amb targetes bancàries

Fraus amb targetes bancàries

Investigadors de la Universitat Politècnica de València desenvolupen noves tècniques per a la detecció de fraus en operacions amb targetes bancàries.El Grup de Tractament de Senyals (GTS) de l'Institut de Telecomunicacions i Aplicacions Multimèdia (iTEAM) de la Universitat Politècnica de València (UPV) col·labora amb el BBVA, en concret amb el departament Innovation for Risk, Fraud & Security, en el desenvolupament d'algorismes per a la detecció automàtica de fraus en operacions amb targetes bancàries.


Segons apunta Addisson Salazar, investigador del GTS-iTEAM de la UPV, aquest és un problema crític que afecta un gran nombre d'entitats financeres i que presenta reptes tecnològics significatius: "un elevat volum de dades a processar, canvis ràpids i continuats en els models de frau, mímica de comportaments legítims per part dels defraudadors, requeriments de taxa molt baixa de falsa alarma, una elevada detectabilitat i necessitat de funcionament en temps real del detector".


Els investigadors de la UPV aporten en aquesta col·laboració l'àmplia experiència en detecció i classificació de senyals i en àrees relacionades amb aquesta, com la mineria de dades i els sistemes d'aprenentage (machine learning). "Es tracta de sistemes que poden aprendre a prendre decisions a partir de dades d'entrenament. Per exemple, en el cas que ens ocupa, si tenim una base de dades de milions de registres de transaccions amb targeta que sabem que són correctes i de milers de registres de transaccions que sabem que són fraudulentes, podem entrenar un sistema (la màquina) per a decidir si una nova transacció no inclosa en la base dades és correcta o fraudulenta", explica Luis Vergara, responsable del GTS-iTEAM de la UPV.


Des dels seus laboratoris, estan desenvolupant algoritmes nous adaptats a aquest problema, basats en gran mesura en la fusió de diferents tipus de detectors. Cal assenyalar també la possibilitat de reentrenar els algorismes de forma contínua per facilitar-ne l'adaptació a canvis en els models de frau.


Per la seua banda, l'equip d'Innovation for Risk, Fraud & Security del BBVA, que té un fort compromís amb la lluita contra el frau bancari, ha obert aquesta línia d'investigació amb la finalitat de complementar i ampliar els seus mecanismes interns per a la prevenció tecnològica del frau. Aquesta iniciativa s'emmarca en un ús cada vegada més estès del big data en diverses àrees del Grup BBVA.


Segons destaca Vergara, el treball desenvolupat des dels seus laboratoris respon al compromís del BBVA d'incorporar innovacions tecnològiques, en alguns casos experimentades en altres àmbits, en les seues estratègies de lluita contra el frau.
Comparte esta noticia o conecta con la UPV en medios sociales

Bookmark and Share


Notícies destacades


GreenMetric GreenMetric
La UPV, entre els 100 primers llocs del món en sostenibilitat ambiental i la millor universitat d'Espanya en gestió de residus
Premis als millors expedients Premis als millors expedients
La UPV reconeix 193 alumnes i titulats per la seua brillantor acadèmica
Junction 2018 Junction 2018
Un equip de Makers UPV s'imposa en la categoria Future Cities de la hackató més gran d'Europa amb GuideMe
Premi Rei Jaume I de Noves Tecnologies 2018 Premi Rei Jaume I de Noves Tecnologies 2018
Ramón Martínez Máñez, catedràtic de la UPV i director de l'IDM, rep el guardó de mans del rei Felip VI
Guanyadora absoluta i 5 premis especials Guanyadora absoluta i 5 premis especials
La UPV arrasa en iGEM 2018, la competició de biologia sintètica més important del planeta
Per la seua obra 'Estamos todas bien' Per la seua obra 'Estamos todas bien'
La valenciana Ana Penyas, diplomada per l'ETSED i graduada en Belles Arts per la UPV, guardonada amb el Premi Nacional del Còmic

EMAS upv