- -
UPV
 

Dia de la Nutrició

La UPV celebra el Dia Nacional de la Nutrició amb la desena edició dels tallers "Cuinant amb ciència" per a estudiants de primària i ESO

[ 28/05/2025 ]

La Universitat Politècnica de València (UPV) ha organitzat per a aquesta setmana la desena edició de “Cuinant amb ciència UPV”, els tallers amb què des de fa una dècada vol contribuir entre el públic més jove a fomentar una dieta saludable, amb la ciència i la formació nutricional com a grans protagonistes. Tot això en el marc del Dia Nacional de la Nutrició, que se celebra cada 28 de maig, i el lema del qual enguany és “Processant seguretat, sostenibilitat i salut”.

Alimentació i nutrició, no són el mateix

Aquests tallers divulgatius permeten també a xiquets, xiquetes i adolescents conèixer els conceptes bàsics i ser conscients de quines coses depenen de nosaltres. “Quan parlem de nutrició i alimentació sembla que siga el mateix, però no ho és. L'alimentació és el que trie, i ho puc modificar. La nutrició és el que fa el meu cos quan he triat els aliments. Si els trie malament, no hi puc fer res, per això és tan important aprendre quin és el millor balanç energètic i de nutrients que tenen els aliments”, ha explicat Purificación García Segovia, investigadora de l’Institut d'Enginyeria dels Aliments de la UPV, que ha incidit en què “triar millor té un impacte en la nostra salut i en el nostre organisme”.

Reaprofitar aliments

García Segovia ha explicat als escolars la importància de ser sostenibles en usar part dels aliments que habitualment es rebutgen, com ara les peles de la poma “que les utilitzarem per a fer cassoletes ja que tenen pectines i el sucre de la fruita”.

L'objectiu és conscienciar l'estudiantat en la importància de “reutilitzar tots els productes de la cadena alimentària mantenint-ne la seguretat, per a avançar cap a una alimentació cada vegada més sostenible”, ha explicat Purificación García.

A València, Onda i Torrevella

Després del gran acolliment d'anys anteriors i gràcies a la col·laboració de la Càtedra d'Infància i Adolescència de la UPV i la Xarxa d'Universitats per la Infància i Adolescència, la UPV ha ampliat enguany el nombre de tallers, que els portarà, a més, a les tres províncies de la Comunitat Valenciana, en concret a València, Onda i Torrevella.

El primer dels tallers s'ha celebrat al CEIP Carles Salvador de Benimaclet (València), amb la participació de 50 estudiants de cinquè i sisè de primària. “És molt important en aquestes edats, en preadolescents, fomentar un alimentació saludable i un consum responsable i sostenible entre els xiquets i xiquetes”, ha comentat Isabel Granger, mestra del CEIP Carles Salvador.

El segon dels tallers se celebrarà al Casal Jove d'Onda, i començarà a les 17 hores. En aquest cas, el taller està dirigit a estudiants de quart, cinquè i sisè de primària i primer de l'ESO de la localitat castellonenca i compta amb la col·laboració del Casal-l’Espai Jove d’Onda, l'ajuntament del municipi i l'Institut Valencià de la Joventut.

I el tercer “Cuina amb ciència UPV” d'enguany arribarà el divendres 30 de maig, a Torrevella, en concret al CEIP El Acequión. Comptarà amb la participació de vora 80 estudiants del centre, en un taller organitzat amb el suport de l'Ajuntament de Torrevella i l'Aula Torrevella, dependent de la seu de la UNED-Elx. El taller començarà a les 9.30 h.

Menú segur, sostenible i sa

Aquests tallers de cuina amb ciència animen a l'experimentació i la creativitat, a explorar diferents aliments, sabors i tècniques culinàries, a desenvolupar un gust pel menjar saludable i descobrir noves maneres de gaudir-la de manera pràctica. Compten amb la col·laboració de València Club Cuina, que ajudarà els xiquets i xiquetes a preparar un menú compost per una ensalada de fruites de temporada amb vegetals crus, pollastre rostit amb cuscús especiat de cigrons i fruita, una cassoleta de sobres de poma i una beguda de sucs naturals amb herba-sana i cardamom.

Els tallers estan organitzats per la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+i)-Àrea de Comunicació de la UPV, l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agronòmica i del Medi Natural (ETSEAMN-UPV), la Càtedra d'Infància i Adolescència de la UPV i compten amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.

Notícies destacades


"No hi ha cap idea en el món que siga intocable, totes són discutibles" "No hi ha cap idea en el món que siga intocable, totes són discutibles"
Adela Cortina reclama una universitat que lluite per eliminar l'autocensura per por de l'aïllament i que forme "gent lliure, capaç de dialogar i convèncer mitjançant el coneixement"
Monument 4 Movement, WaTech, Biosoil i Sabors Irresistibles Monument 4 Movement, WaTech, Biosoil i Sabors Irresistibles
Els 4 guanyadors de MuéveteXValència, el certamen de la Fundació Princesa de Girona per a iniciatives de reconstrucció post-DANA, tenen segell UPV
Refugis climàtics Refugis climàtics
La UPV lidera el projecte DivAirCity per a transformar els seus barris amb intervencions que milloren l'aire, la inclusió social i l'adaptació al canvi climàtic
Les ràdios de la dana tornen a sonar Les ràdios de la dana tornen a sonar
Després de cinc mesos de treball de restauració, tornen a funcionar unes quantes ràdios antigues que va arrasar el fang
Premi Nacional d'Investigació Premi Nacional d'Investigació
Ramón Martínez Máñez ha rebut el Premi Nacional d'Investigació "Juan de la Cierva", en l'àrea de transferència de coneixement
Resultats preinscripció 25-26 (fase 2) Resultats preinscripció 25-26 (fase 2)
El dimecres 23 de juliol, a partir de les 14 h, consulta si t'han admès en el màster de la UPV que volies. I no oblides fer la teua matrícula el dia i hora que t'han assignat



EMAS upv