- -
UPV
 

Del 18 al 22 de setembre

València, capital mundial dels museus i la conservació del patrimoni artístic

[ 28/08/2023 ]

València es convertirà el mes vinent en la capital mundial dels museus i la conservació del patrimoni artístic. Del 18 al 22 de setembre, acollirà la 20a Conferència Triennal del Comitè per a la Conservació i Restauració del Consell Internacional de Museus (ICOM-CC). L'esdeveniment estarà organitzat per l'Institut de Restauració del Patrimoni de la Universitat Politècnica de València (IRP-UPV) i comptarà amb el Bank of America com a patrocinador principal.

La Conferència ICOM-CC és un dels majors esdeveniments a nivell mundial en el camp del patrimoni, i reunirà professionals de tots els continents. El tema d'enguany és "Treballant per un passat sostenible", amb especial èmfasi en la cerca de solucions perquè les pràctiques de conservació siguen més ecològiques i eficients. Està previst que a aquesta edició assistisquen més de 900 persones, entre elles directors i directores, professionals de la conservació, personal investigador, historiadors i historiadores, documentalistes i experts en comissariat d'art de tots els continents per a mantenir debats d'importància mundial sobre la conservació del nostre patrimoni cultural.

El congrés es dividirà en sessions plenàries i tècniques. Les primeres d'elles, que reuniran a tots els participants, se celebraran en el Palau de les Arts de València. Les sessions temàtiques, més especialitzades, tindran lloc al campus de Vera de la UPV.

Salomé Cuesta, vicerectora de la UPV, ha destacat la importància d'aquesta mena de col·laboracions entre societat i universitat: “Per a la UPV, establir aquest tipus de col·laboració de nivell internacional és una enorme satisfacció. Un dels nostres objectius estratègics és fer que la reunió de cultura, tecnologia i societat siga més que la suma de les parts. La macro-conferència ICOM-CC València 2023 és un dels millors exemples de tot això”.

Bank of America, patrocinador principal

Bank of America compta amb un programa global d'art i cultura que fa costat a més de 1.000 institucions culturals cada any, entre elles diverses entitats a Espanya i a Europa. Una de les àrees d'interès especial de Bank of America en aquest àmbit és la conservació d'obres d'art significatives.

Brian Siegel, Executiu Global d'Art, Cultura i Patrimoni de Bank of America, ha declarat: "En Bank of America estem compromesos amb el foment de la sostenibilitat cultural. Estem orgullosos d'haver donat suport a la restauració de més de 230 obres d'art a través del Projecte de Conservació d'Art de Bank of America. Estem entusiasmats amb la idea de continuar amb aquest suport i esperem que la 20a Conferència ICOM-CC genere idees innovadores en el sector del patrimoni".

Aquesta serà la primera conferència ICOM-CC des de l'última edició de 2017, que va tenir lloc a Copenhaguen. La 19a conferència havia de celebrar-se a Pequín en 2020, però no va poder seguir avant a causa de la pandèmia. Després d'un parèntesi de sis anys, la conferència de València serà una reunió especialment important per al sector del patrimoni mundial.

Tradicionalment, les ciutats europees són triades per a acollir la conferència de l'ICOM-CC cada sis anys, assignades mitjançant un procés de licitació competitiu. La candidatura valenciana es va preparar al llarg de 2019 des de l'IRP-UPV i va ser seleccionada al maig de 2020.

“L'atractiu de les seus, i de la ciutat en el seu conjunt, així com la nostra trajectòria en el camp de la conservació del patrimoni cultural, van ser claus per a aconseguir que València fora triada per a albergar aquest esdeveniment, que en poc més d'un mes convertirà a la ciutat en general i a la UPV en particular com a punt de trobada dels majors experts i expertes internacionals del patrimoni artístic mundial”, conclou Salvador Muñoz, responsable del Grup de Restauració del Paper de l'IRP-UPV i copresident de la Conferència ICOM-CC.

Notícies destacades


Segueix el canal de WhatsApp de la UPV Segueix el canal de WhatsApp de la UPV
L'Àrea de Comunicació posa en marxa aquest nou canal, que conviurà amb el de Telegram. Tria quin s'adapta millor a tu!
Painkey Painkey
Una nova app ajuda a valorar el nivell de dolor en les persones que acudeixen a Urgències i contribueix a millorar el seu diagnòstic i atenció
Dibuixa la ciència per Nadal 2023 Dibuixa la ciència per Nadal 2023
La UPV convoca l'onzena edició del concurs, amb l'objectiu de promoure l'acostament de xiquets i xiquetes a la ciència i la tecnologia en el marc de la celebració de les festes nadalenques
Projecte CLARIFY Projecte CLARIFY
Desenvolupen nous algorismes d'intel·ligència artificial per a facilitar el diagnòstic i tractament de tumors cancerosos de difícil interpretació clínica
XVII Premis Idees UPV XVII Premis Idees UPV
Els projectes guanyadors han sigut seleccionats per la seua trajectòria, innovació, estratègia de negoci i contribució a l'entorn
Preinscripció de màsters 24-25 Preinscripció de màsters 24-25
La UPV obri la preinscripció de màsters universitaris per al curs 2024-25, en una primera fase dirigida a alumnat amb titulació estrangera sense nacionalitat ni residència a la Unió EuropeaEMAS upv