- -
UPV
 

Dones de ciència: Luz Rello

Luz Rello, investigadora i fundadora de Change Dyslexia, protagonitza un nou mural del projecte Dones de Ciència

[ 10/01/2023 ]

Contribuir a fer que tot xiquet o xiqueta amb dislèxia puga perseguir i assolir els seus somnis. Aquest és l'objectiu fonamental de Luz Rello, una de les investigadores i innovadores espanyoles que més fa per ajudar les persones amb dislèxia, utilitzant la tecnologia.

Gràcies al seu treball, Luz va ser la primera espanyola a rebre el premi European Young Researchers' Award, ha estat guardonada també amb el Premi a Persones Innovadores Menors de 35 de la MIT Technology Review i el Princesa de Girona, i va ser inclosa en la Forbes 30 Under 30 List d'agents de canvi social menors de 30 anys. Més recentment, ha rebut el Premi UNESCO Rei Hamad Bin Isa-Al-Khalifa per a la utilització de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) en l'educació, per la seua aplicació Dytective.

A tots aquests homenatges, se’n suma des d'ara un més: el que la Universitat Politècnica de València i el centre d'innovació Las Naves de l'Ajuntament de València li brinden en el projecte Dones de Ciència. Ho fan amb un mural, obra del Duo Amazonas (Nati Andreoli i Lina Castellanos), que està situat a l'IES Almussafes i que ha estat inaugurat aquest matí.

“Em sent privilegiada per formar part d'aquest projecte, no sols perquè dona llum a la ciència, cosa més necessària que mai perquè la humanitat s'enfronta a problemes nous, sinó perquè ho fa d'una manera que és capaç d'atraure els nostres talents a l'escola a través de l'art. Per a mi ha estat un dia superemocionant i, sens dubte, inoblidable, sobretot per haver-lo pogut compartir amb l'alumnat”, ha afirmat Rello en la inauguració del mural.

“Una abraçada plena d'afecte i gratitud”

“Vam tenir el gust de conèixer Luz, que ens va explicar la seua experiència amb Change Dyslexia i ens va mostrar l'aplicació que van desenvolupar per a les escoles compartint amb nosaltres un vídeo que representa la importància del seu treball, i va ser així com vam decidir representar-la, en una abraçada plena d'afecte i gratitud. Luz ens va manifestar la importància que tenia per a ella que el seu treball de recerca done aquests fruits, que les xiquetes i xiquets tinguen la capacitat d'entendre què és la dislèxia i, sobretot, saber que poden avançar amb noves eines i informació a través d'una activitat lúdica. I vam fer aquest mural a partir de dos fotogrames del vídeo que va compartir amb nosaltres”, ha assenyalat Nati Andreoli durant la inauguració del mural.

Per al mural, les artistes van utilitzar pintura plàstica, amb una paleta de color directament relacionada amb la seua proposta pictòrica i amb la imatge original de referència.

“Hem gaudit molt de tot el procés del mural. Per a nosaltres, com a intèrprets d'imatges i missatges a l'espai públic, és molt important la responsabilitat que comporta pintar al carrer. Per això mateix creiem que és fonamental pintar des de la nostra experiència i des del nostre coneixement, i intentem que tot el procés creatiu, des de triar la imatge o crear l'esbós fins a pintar-la, siga coherent i contextual tant com siga possible. És per això que, per a nosaltres, poder fer aquest mural, reunir-nos abans amb Luz i tenir la possibilitat de xarrar amb ella i conèixer-la, va ser una peça fonamental. D'aquesta manera, esperem poder fer homenatge a la seua tasca, compromís i afecte”, ha remarcat Lina Castellanos.

Sobre Luz Rello

Luz Rello és doctora en enginyeria informàtica, màster en processament del llenguatge natural i llicenciada en lingüística. Des del 2014 ha treballat com a investigadora a la Universitat Carnegie Mellon als EUA, i ara ha tornat a Espanya i és professora i investigadora a la Universitat IE.

La seua recerca se centra a descobrir com ajudar les persones amb dislèxia mitjançant la tecnologia, i integra els resultats en diferents aplicacions web i per a dispositius mòbils. Per exemple, les aplicacions iDEAL de lector de llibres electrònics (que presta assistència a la lectura, per a Android) o Piruletras (per a millorar l'ortografia d’infants amb dislèxia, per a iOS). El 2015 va fundar l'empresa social Change Dyslexia i va integrar els resultats de la seua investigació en la plataforma informàtica Dytective. Dytective s'ha convertit en la plataforma per a la dislèxia més utilitzada en espanyol: 350.000 persones, i s'ha implantat en centenars de col·legis públics d'Espanya. Dytective és una aplicació que ajuda les persones amb dislèxia a millorar les seues habilitats de lectura i escriptura mentre es diverteixen jugant (té 42.000 jocs personalitzables en funció de 24 habilitats cognitives). L'aplicació permet, a més, detectar en la població infantil (en un màxim de 15 minuts) si hi ha risc o no de tenir dificultats de lectoescriptura.

Actualment, Luz és consultora per a Google; professora del Departament de Sistemes d'Informació i Tecnologia a la IE Business School, i ha publicat quatre llibres, un d'aquests amb Planeta: Superar la dislexia, que ja té sis edicions.

Aquest dissabte es reprenen les rutes “Pedalejant amb Dones de Ciència”

Promogut per la Universitat Politècnica de València (UPV), juntament amb el centre d'innovació Les Naus de l'Ajuntament de València, i amb el suport de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència i Innovació, el projecte Dones de Ciència està contribuint des de fa tres anys a visibilitzar i homenatjar grans dones de referència nacional i internacional en els seus respectius camps de recerca, a través de la mirada de grans dones també de la pintura mural.

Actualment, ja són 30 els murals realitzats en el marc d'aquest projecte, que conforma un gran museu de pintura mural que es pot recórrer, a més, a través de les rutes guiades amb bicicleta “Pedalejant amb Dones de Ciència”. Aquest dissabte, 22 d'octubre, es reprenen les rutes en horari de matí i vesprada. Les inscripcions estan obertes en www.donesdeciencia.es/rutes.

Més informació

Notícies destacades


Cancerless Cancerless
Un equipo de la UPV participa en un proyecto europeo para prevenir el cáncer y contribuir a su diagnóstico precoz en personas sin hogar
Carreteras más seguras Carreteras más seguras
Investigadores de la UPV y Metalesa desarrollan nuevas infraestructuras inteligentes para mejorar la seguridad vial
Reintroducción del gallipato Reintroducción del gallipato
El proyecto LIFE Renaturwat celebra el Día Mundial del Agua con una iniciativa que mejora la biodiversidad y la conservación de los humedales artificiales
Premi de la Ribera Premi de la Ribera
El doctor por la UPV Joan Borràs, premiado por el Ayuntamiento de Algemesí por un trabajo enmarcado en su tesis doctoral
Proyecto europeo LIVESEEDING Proyecto europeo LIVESEEDING
La UPV trabaja en nuevas semillas ecológicas de pimiento blanco, zanahoria morada y coliflor adaptadas al cambio climático
La gran aportación de la Universidad Pública La gran aportación de la Universidad Pública
Las universidades públicas valencianas generan casi 50.000 puestos de trabajo y elevan el salario medio de la Comunitat un 11%



EMAS upv