- -
UPV
 

GO_INNOLAND, una alternativa contra l'abandó de terres i la despoblació rural

Un equip de la UPV impulsa un projecte d'innovació social per a la recuperació de parcel·les sota la fórmula cooperativa

[ 08/09/2021 ]

El Grup Operatiu GO_INNOLAND, de l'Associació Europea per a la Innovació per a la Sostenibilitat i la Productivitat Agrícola (AEI-AGRI) està assajant amb èxit noves fórmules per a la gestió de terres agrícoles com a alternativa a l'abandó i la despoblació rural. El seu treball facilita l'explotació de parcel·les agrícoles cedides a les cooperatives per al seu cultiu en comú.

La iniciativa ha sigut impulsada per un equip de la Universitat Politècnica de València (UPV) i la Fundació Cajamar. I hi participen també algunes cooperatives emblemàtiques, com ara la Rural Sant Vicent de Benaguasil i la Unió de Reus, les federacions de cooperatives agroalimentàries de la Comunitat Valenciana, Múrcia i Castella-la Manxa i Anecoop.

Actualment, segons dades del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, la superfície agrícola abandonada o en risc d'abandó abasta a Espanya més de 2 milions d'hectàrees. I aquest abandó, segons explica José María García Álvarez-Coque, catedràtic del Departament d'Economia i Ciències Socials de la UPV i director tècnic del projecte, està provocat per diverses causes: edats avançades dels propietaris, falta de relleu generacional i expectatives de baixa rendibilitat. A això se suma una causa estructural: el minifundisme extrem.

“Les conseqüències de la infrautilització de terres no són només productives, sinó també de caràcter ambiental, perquè les parcel·les abandonades comporten riscos sanitaris i, fins i tot, majors possibilitats d'incendi a les zones rurals”, afig José Mª García Álvarez-Coque.

Guia interactiva de bones pràctiques per a afrontar l'abandó de terres i el minifundisme

Per a afrontar el problema, el projecte GO_INNOLAND ha avaluat, amb la participació de més d'un centenar de cooperatives agràries de l'àrea mediterrània espanyola, diferents fórmules de cessió de parcel·les per al seu cultiu en comú. El projecte, sota la coordinació tècnica del Grup d'Economia Internacional i Desenvolupament de la UPV i la Fundació Cajamar, ha creat una catalitzadora d'iniciatives de gestió comuna com a fórmula innovadora.

“GO_INNOLAND ha desenvolupat una metodologia i un espai de bones pràctiques per a generar confiança entre propietaris, agricultors i empreses cooperatives; propiciar aquesta gestió comuna, i lluitar així contra l'abandó de les terres i la despoblació rural”, apunta Lorena Tudela, de la Fundació Cajamar.

La metodologia permet un diagnòstic previ d'una cooperativa que es planteja convertir-se en iniciativa de gestió en comú (IGC). La guia interactiva, amb enllaços a vídeos de casos, s'acaba de publicar, i en aquesta s'estableixen les etapes de diagnòstic, dinamització i selecció de parcel·les, necessàries per a completar amb èxit la millora estructural de l'agricultura.

“La gestió comuna de terres proposa oportunitats per a joves i trencar el cercle d'envelliment i despoblació. Les cooperatives constitueixen així una via alternativa a l'abandó o a la concentració de terres en poques mans”, conclou José Mª García Álvarez-Coque.

Notícies destacades


Nova delegada d'alumnat de la UPV Nova delegada d'alumnat de la UPV
Lea Olcina Botella estudia el Grau en Tecnologia Digital i Multimèdia en l'ETS d'Enginyeria de Telecomunicació
Projecte CUCO Projecte CUCO
El CVBLaB participa en un consorci que investiga l'ús de la computació quàntica i la seua aplicació a indústries estratègiques
La UPV llança K, el seu nou canal audiovisual La UPV llança K, el seu nou canal audiovisual
L'ACOM-UPV col·loca cinc pantalles grans al campus de Vera perquè centres, instituts, serveis i alumnat puguen emetre els seus vídeos, animacions, promocions i notícies
Rànquing GreenMetric Rànquing GreenMetric
La UPV se situa entre les 200 universitats del món més compromeses amb el medi ambient
Premi COSO Premi COSO
Carlos Antolín, estudiant de Comunicació Audiovisual en la EPSG: "Aquest premi és un reconeixement a l'esforç realitzat els tres últims anys"
Avelino Corma, investigador distingit Avelino Corma, investigador distingit
Ha guanyat el concurs del Programa propi d'incentivació de la I+D+i llançat pel Vicerectorat d'Investigació per a atraure personal investigador excel·lent a la UPV

EMAS upv