- -
UPV
 

Heroïnes de l'enginyeria

Natalia Falagán, premi Top 50 Women in Engineering: "A la UPV vaig aprendre la importància de la innovació gràcies al professorat, que va posar a disposició nostra els últims avanços en agronomia"

[ 13/07/2021 ]

Natalia Falagán, enginyera agrònoma per la Universitat Politècnica de València (2005-2010), ha rebut el premi 2021 Top 50 Women in Engineering: Engineering Heroes (WE50). Es tracta d'un premi nacional que atorga la Societat de Dones Enginyeres del Regne Unit per a reconèixer dones enginyeres que han destacat pel seu treball en l'últim any.

Natalia és professora titular en Ciència i Tecnologia dels Aliments a la Universitat de Cranfield, on desenvolupa ciència bàsica per a entendre el comportament postcollita de fruites i hortalisses; treballa també en la millora de les cadenes alimentàries en col·laboració amb la indústria i governs de tot el món, a més d'impartir docència de màster i doctorat.

Actualment, està desenvolupant tecnologies i envasos innovadors per a prolongar la vida útil dels productes frescos, amb l'objectiu de reduir el desaprofitament d'aliments i l'impacte dels sistemes alimentaris en el canvi climàtic.

A més, ha contribuït a la creació del primer Centre Africà d'Excel·lència per a la Refrigeració Sostenible i la Cadena de Fred. Un centre que ofereix formació a agricultors i agricultores locals per a reduir la pèrdua d'aliments, capacitar les dones en l'agricultura i impulsar l'economia africana per millorar la salut i els mitjans de vida.

En l'actualitat, explica Natalia Falagán, “el 40% dels aliments que produïm no són consumits”. Això suposa no sols la pèrdua de l'aliment, sinó també un desaprofitament dels recursos utilitzats per a produir aquest aliment (aigua, energia, sòl, etc.). A més, hi ha una pèrdua nutricional des de la collita fins que el producte arriba a consumidores i consumidors. “La meua línia de treball tracta de reduir aquestes pèrdues nutricionals i físiques a nivell internacional, una cosa molt necessària si volem alimentar de manera saludable una població en creixement”.

“Aquest premi suposa un reconeixement al meu treball per a reduir la pèrdua i el desaprofitament d'aliments mitjançant el desenvolupament de tecnologies innovadores que garantisquen la seguretat alimentària, i una motivació per a seguir en aquesta línia de recerca”, reconeix.

Estudiar a la Universitat Politècnica de València, en concret a l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agronòmica i del Medi Natural (ETSEAMN), “m'ha donat les eines per a poder desenvolupar la meua carrera. Va ser a la UPV on vaig aprendre la importància de la innovació gràcies al professorat, que va posar a disposició nostra els últims avanços en agronomia”.

WE50 2021

En la sisena edició, el premi WE50 2021 ret homenatge a les dones que han contribuït de manera significativa al funcionament de la seua organització, comunitat o, fins i tot, del món durant l'últim any.

Fins i tot en la conjuntura actual, el nombre i el nivell de les candidatures han sigut elevats, la qual cosa posa de manifest els excepcionals assoliments aconseguits per les dones en aquest àmbit.

Notícies destacades


Cancerless Cancerless
Un equipo de la UPV participa en un proyecto europeo para prevenir el cáncer y contribuir a su diagnóstico precoz en personas sin hogar
Carreteras más seguras Carreteras más seguras
Investigadores de la UPV y Metalesa desarrollan nuevas infraestructuras inteligentes para mejorar la seguridad vial
Reintroducción del gallipato Reintroducción del gallipato
El proyecto LIFE Renaturwat celebra el Día Mundial del Agua con una iniciativa que mejora la biodiversidad y la conservación de los humedales artificiales
Premi de la Ribera Premi de la Ribera
El doctor por la UPV Joan Borràs, premiado por el Ayuntamiento de Algemesí por un trabajo enmarcado en su tesis doctoral
Proyecto europeo LIVESEEDING Proyecto europeo LIVESEEDING
La UPV trabaja en nuevas semillas ecológicas de pimiento blanco, zanahoria morada y coliflor adaptadas al cambio climático
La gran aportación de la Universidad Pública La gran aportación de la Universidad Pública
Las universidades públicas valencianas generan casi 50.000 puestos de trabajo y elevan el salario medio de la Comunitat un 11%



EMAS upv