- -
UPV
 

Heroïnes de l'enginyeria

Natalia Falagán, premi Top 50 Women in Engineering: "A la UPV vaig aprendre la importància de la innovació gràcies al professorat, que va posar a disposició nostra els últims avanços en agronomia"

[ 13/07/2021 ]

Natalia Falagán, enginyera agrònoma per la Universitat Politècnica de València (2005-2010), ha rebut el premi 2021 Top 50 Women in Engineering: Engineering Heroes (WE50). Es tracta d'un premi nacional que atorga la Societat de Dones Enginyeres del Regne Unit per a reconèixer dones enginyeres que han destacat pel seu treball en l'últim any.

Natalia és professora titular en Ciència i Tecnologia dels Aliments a la Universitat de Cranfield, on desenvolupa ciència bàsica per a entendre el comportament postcollita de fruites i hortalisses; treballa també en la millora de les cadenes alimentàries en col·laboració amb la indústria i governs de tot el món, a més d'impartir docència de màster i doctorat.

Actualment, està desenvolupant tecnologies i envasos innovadors per a prolongar la vida útil dels productes frescos, amb l'objectiu de reduir el desaprofitament d'aliments i l'impacte dels sistemes alimentaris en el canvi climàtic.

A més, ha contribuït a la creació del primer Centre Africà d'Excel·lència per a la Refrigeració Sostenible i la Cadena de Fred. Un centre que ofereix formació a agricultors i agricultores locals per a reduir la pèrdua d'aliments, capacitar les dones en l'agricultura i impulsar l'economia africana per millorar la salut i els mitjans de vida.

En l'actualitat, explica Natalia Falagán, “el 40% dels aliments que produïm no són consumits”. Això suposa no sols la pèrdua de l'aliment, sinó també un desaprofitament dels recursos utilitzats per a produir aquest aliment (aigua, energia, sòl, etc.). A més, hi ha una pèrdua nutricional des de la collita fins que el producte arriba a consumidores i consumidors. “La meua línia de treball tracta de reduir aquestes pèrdues nutricionals i físiques a nivell internacional, una cosa molt necessària si volem alimentar de manera saludable una població en creixement”.

“Aquest premi suposa un reconeixement al meu treball per a reduir la pèrdua i el desaprofitament d'aliments mitjançant el desenvolupament de tecnologies innovadores que garantisquen la seguretat alimentària, i una motivació per a seguir en aquesta línia de recerca”, reconeix.

Estudiar a la Universitat Politècnica de València, en concret a l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agronòmica i del Medi Natural (ETSEAMN), “m'ha donat les eines per a poder desenvolupar la meua carrera. Va ser a la UPV on vaig aprendre la importància de la innovació gràcies al professorat, que va posar a disposició nostra els últims avanços en agronomia”.

WE50 2021

En la sisena edició, el premi WE50 2021 ret homenatge a les dones que han contribuït de manera significativa al funcionament de la seua organització, comunitat o, fins i tot, del món durant l'últim any.

Fins i tot en la conjuntura actual, el nombre i el nivell de les candidatures han sigut elevats, la qual cosa posa de manifest els excepcionals assoliments aconseguits per les dones en aquest àmbit.

Notícies destacades


La UPV prepara una estratègia per a electrificar les barques de l'Albufera La UPV prepara una estratègia per a electrificar les barques de l'Albufera
El parc natural de l'Albufera compta amb prop de mil barques censades, de pesca i passeig turístic, que treballen una mitjana de 300 dies a l'any
GO_INNOLAND, una alternativa contra l'abandó de terres i la despoblació rural GO_INNOLAND, una alternativa contra l'abandó de terres i la despoblació rural
Un equip de la UPV impulsa un projecte d'innovació social per a la recuperació de parcel·les sota la fórmula cooperativa
El millor equip espanyol de la història El millor equip espanyol de la història
L'FSUPV Team prossegueix el seu ascens imparable: segon en Spielberg i Hockenheim, i vencedor a Montmeló
IMAS IMAS
Investigadors de la UPV, el CSIC i la UV participen en un projecte per a desenvolupar un nou escàner PET de diagnòstic clínic
Cátedra UPV-ISTOBAL Cátedra UPV-ISTOBAL
7 estudiants de la UPV brillen amb llum pròpia en les Innovation Event Sèries de la multinacional espanyola
Alumnado tutor Alumnado tutor
¿Necesitas ayuda? El alumnado tutor te acompaña, todos los días, durante tu primer curso en la universidad

EMAS upv