- -
UPV
 

Hyperloop UPV presenta 'Ignis', el prototip que accelera sense tocar el raïl

València acollirà, del 19 al 25 de juliol del 2021, la primera edició de l'European Hyperloop Week

[ 29/06/2021 ]

Hyperloop UPV, l'equip d'estudiants de la Universitat Politècnica de València (UPV) que treballa des del 2016 amb la missió de dissenyar un prototip funcional d'hyperloop que permeta fer realitat el transport del futur, ha presentat Ignis, el nou pod propulsat per dos nous motors d'inducció lineal (LIM en anglès), amb el qual competirà en l'European Hyperloop Week (EHW), el certamen amb el qual les universitats europees comencen a caminar soles a la recerca del denominat cinquè mitjà de transport.

I és que, després d'un lustre replet d'èxits en el repte convocat per Elon Musk als Estats Units (en l'última edició del qual van participar més de 700 universitats de 50 països), Hyperloop UPV ha decidit –juntament amb tres equips europeus més de prestigi internacional: Swissloop (de l'ETH de Zuric), Hyped (de la Universitat d'Edimburg) i Delft Hyperloop (de la Universitat de Delft)– independitzar-se de la competició americana i promoure la innovació en l'àmbit des del prisma europeu.

En aquest pas endavant, el reconeixement internacional davant els assoliments aconseguits fins avui per Hyperloop UPV –Premi al Millor Disseny Conceptual i Premi al Millor Sistema de Propulsió el 2016; líder mundial de la prova durant dos dies el 2018, i Premi a la Innovació del desafiament del 2019– ha sigut clau perquè València siga la ciutat elegida per a la primera edició de l'EHW, que convertirà la capital valenciana en focus d'innovació i desenvolupament del 19 al 25 de juliol del 2021.

"Benvinguts a València, benvinguts al futur"

“Enguany hem volgut canviar-ho tot”, afirma satisfet Enrique Navarro, estudiant del Doble Grau en Administració i Direcció d'Empreses + Enginyeria de Tecnologies i Serveis de Comunicació UPV, i responsable de Relacions Institucionals en Hyperloop UPV. “Els nostres objectius parteixen de la necessitat de crear un prototip que siga a la fi escalable, distanciant-nos del que solíem fer en generacions anteriors amb la finalitat de convertir la idea, finalment, en fet”, afig.

“El següent gran objectiu d'enguany”, prossegueix Navarro, “és difondre el concepte d’hyperloop per tot el país perquè la nostra tecnologia es faça realitat, són les persones les que han de decidir el canvi”.

I finalment, “el tercer gran objectiu és la creació d'un ecosistema europeu d'hyperloop, que naix amb la meta d'implementar el mitjà de transport del futur. I en aquesta línia, podem afirmar amb felicitat que València serà el bressol de l'EHW. Benvinguts a València, benvinguts al futur”.

“Un avanç en tecnologia electromagnètica sense precedents”

Per a competir al màxim nivell en l'EHW, tal com explica Javier Luján González, estudiant del Grau d’Enginyeria en Tecnologies Industrials a la UPV (on acumula quatre premis consecutius al millor expedient) i enginyer de propulsió d'Hyperloop UPV, Ignis es compon “d'una estructura completament realitzada en fibra de carboni, amb un xassís geomètricament optimitzat juntament amb un carenat modular molt aerodinàmic, i un sistema de propulsió consistent en dos motors lineals d'inducció (LIM) alimentats per dues caixes de bateries, capaços de proporcionar fins a 141 kW de potència elèctrica”.

“Aquests motors”, indica Luján, “permeten accelerar sense tocar el raïl i suposen un avanç en tecnologia electromagnètica sense precedents en la història de l'equip”.

Xarxa d'actuadors pneumàtics i sistema d'amortiment

A més, apunta Victorio Sanchis Ortolá, estudiant del Màster Universitari en Tecnologies Industrials de la UPV, “Ignis incorpora una xarxa d'actuadors pneumàtics completament personalitzats, dissenyats per a exercir una força de frenada de 2,5 g, i un sistema d'amortiment capaç de controlar l'estabilitat del vehicle durant tot el trajecte”.

“Tanmateix”, conclou, “tot això no seria possible sense les més de 30 plaques de control que monitoren l'estat de tots els components per a garantir la seguretat del conjunt i oferir un prototip perfectament estable”.

Bandera del talent UPV

Actualment compost per 46 estudiants de nombroses titulacions de la UPV, Hyperloop UPV és una bandera del talent de la institució. "La UPV està molt orgullosa dels seus estudiants i la seua creativitat sense límits" afirma José F. Monserrat, vicerector d'Internacionalització i Comunicació de la UPV.

"Després de presentar al maig l'HyperTube, i en procés de tancament dels últims detalls de l'organització de l'EHW, l'equip incansable d'Hyperloop UPV llança Ignis, que aspira de nou a ocupar el podi dels millors prototips del món, i per què no?, guanyar les pròximes competicions”, indica satisfet.

Integrat en Generació Espontània UPV

Hyperloop UPV és un dels principals referents de Generació Espontània UPV, la plataforma de suport a l’estudiantat de la institució perquè duga a terme activitats extracurriculars –participació en esdeveniments, competicions, concursos internacionals, programes de voluntariat, etc.– que puguen facilitar la seua futura inserció laboral i, al mateix temps, servisquen d'exemple a la resta de la comunitat universitària.

En l'actualitat, Generació Espontània UPV compta amb mig centenar d'associacions actives, entre les quals poden destacar-se, a més d'Hyperloop UPV, grups com iGEM UPV, vencedor absolut de la competició de biologia sintètica més important del món; FSUPV Team, tercera millor escuderia en el rànquing mundial universitari de Formula Student en Combustió, o Azalea UPV, millor equip espanyol i triplement guardonat en l'última edició de la Solar Decathlon Europe d'arquitectura sostenible.

Més informació

Notícies destacades


La UPV prepara una estratègia per a electrificar les barques de l'Albufera La UPV prepara una estratègia per a electrificar les barques de l'Albufera
El parc natural de l'Albufera compta amb prop de mil barques censades, de pesca i passeig turístic, que treballen una mitjana de 300 dies a l'any
GO_INNOLAND, una alternativa contra l'abandó de terres i la despoblació rural GO_INNOLAND, una alternativa contra l'abandó de terres i la despoblació rural
Un equip de la UPV impulsa un projecte d'innovació social per a la recuperació de parcel·les sota la fórmula cooperativa
El millor equip espanyol de la història El millor equip espanyol de la història
L'FSUPV Team prossegueix el seu ascens imparable: segon en Spielberg i Hockenheim, i vencedor a Montmeló
IMAS IMAS
Investigadors de la UPV, el CSIC i la UV participen en un projecte per a desenvolupar un nou escàner PET de diagnòstic clínic
Cátedra UPV-ISTOBAL Cátedra UPV-ISTOBAL
7 estudiants de la UPV brillen amb llum pròpia en les Innovation Event Sèries de la multinacional espanyola
Alumnado tutor Alumnado tutor
¿Necesitas ayuda? El alumnado tutor te acompaña, todos los días, durante tu primer curso en la universidad

EMAS upv