- -
UPV
 

CaboRorcual

El projecte CaboRorcual analitzarà la presència, l'origen i les amenaces del rorqual comú al cap de la Nau i el canal d'Eivissa

[ 04/05/2021 ]

Investigadors de l'Institut d'Investigació per a la Gestió Integrada de Zones Costaneres (IGIC) i de l'Institut de Telecomunicacions i Aplicacions Multimèdia (iTEAM) de la Universitat Politècnica de València (UPV), experts en les àrees d'ecologia, oceanografia costanera i acústica submarina, participen en el projecte CaboRorcual, amb el qual es pretén estudiar el rorqual comú (Balaenoptera physalus), el segon animal més gran del planeta després de la balena blava, al seu pas pel cap de la Nau i el canal d'Eivissa.

El projecte compta amb la col·laboració de la Generalitat Valenciana, els ajuntaments de Dénia i Xàbia, la Fundació Baleària, l'associació Eucrante, l'Institut Espanyol d'Oceanografia i la Fundació Oceanogràfic, encarregada de la presa de mostres biològiques i el marcat satel·litari dels animals.

La importància d'aquest projecte radica en la millora del coneixement sobre la presència del rorqual comú en les costes de Dénia i Xàbia, els caps de Sant Antoni i de la Nau, punts importants per al seu pas durant els mesos de maig a setembre. Tot i que, el pas es dona fora de l'Àrea Marítima Protegida del corredor de migració de cetacis del Mediterrani i és freqüent la presència d'altres cetacis, especialment el dofí mular, espècie d'interés en el marc de la Xarxa Natura 2000.

Accions a desenvolupar

Mitjançant l'ús de tècniques d'acústica passiva, seguiment satel·litari, mostrejos visuals i fotoidentificació, aquest estudi analitzarà la presència i l’origen de les poblacions del rorqual comú, l'ús de l'hàbitat, els riscos associats a activitats humanes (com el trànsit marítim o el soroll submarí) i avaluar la idoneïtat de la zona per a la proposta d'una nova àrea marina protegida.

Per a aconseguir els objectius específics que es plantegen, es realitzaran campanyes de monitoratge acústic passiu amb fondejats de diversos detectors acústics. També es durà a terme un projecte pilot per a marcar als animals amb emissors satel·litaris, que permetrà el seguiment de la seua trajectòria. Igualment, s'analitzaran els riscos que implica en els seus recorreguts el trànsit marítim existent.

Al llarg del programa, es desenvoluparan campanyes de mostreig mitjançant transsecte de detecció visual i foto d'identificació per a comprovar la presència del rorqual comú, del dofí mular i d'altres mamífers marins.

Finalment, s'avaluarà la idoneïtat de la zona per a proposar-la com una nova àrea marina protegida o la modificació dels límits del Corredor de migració de cetacis al Mediterrani.

El projecte compta amb el suport de la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Democràtic.

Notícies destacades


LocKeep, innovació contra la COVID-19 LocKeep, innovació contra la COVID-19
Estudiants de la UPV dissenyen un dispositiu que aïlla qualsevol habitació en minuts
11è rector de la UPV 11è rector de la UPV
Pepe Capilla, amb el 52,11% del vot ponderat, es proclama guanyador de les eleccions en segona volta
De mans del rei Felip VI De mans del rei Felip VI
José Capmany rep el Premi Nacional d'Investigació 2020 en l'àrea d'Enginyeries
"Visca Berlanga" "Visca Berlanga"
Professorat i personal llicenciat UPV han participat en el disseny i posada en escena de l'exposició dedicada al director de cinema
RuralLife4Good RuralLife4Good
Estudiants de la UPV creen un programa per a subvencionar habitatge per a joves en entorns rurals a canvi de col·laborar en el seu desenvolupament
Cooperació al desenvolupament amb segell UPV Cooperació al desenvolupament amb segell UPV
Una alumna de la UPV dissenya i construeix un parc infantil en Heranjal (L'Índia)

EMAS upv