- -
UPV
 

Viticultura del futur

El robot VineScout, desenvolupat per un equip de la UPV, ajuda al viticultor a optimitzar el reg i planificar la verema de forma més eficient

[ 10/05/2021 ]

La viticultura del futur té un aliat en la robòtica, les dades massives i la intel·ligència artificial. Personal investigador de la Universitat Politècnica de València (UPV) han desenvolupat i patentat un nou robot agrícola –juntament amb el seu sistema de navegació i mètode de processament de dades– que, a través de diferents sensors, permet registrar a cada moment l'estat de la vinya i ajuda el viticultor a traure el màxim profit de les seues parcel·les. Fruit de set anys de treball, és el primer robot d'observació vitícola totalment elèctric, amb autonomia per a almenys dues jornades i desenvolupat internacionalment des d'un punt de vista agronòmic.

De manera totalment autònoma, VineScout mesura paràmetres clau de la vinya que permeten estimar-ne les necessitats hídriques, el desenvolupament vegetatiu o anticipar la variació del grau de maduració dins de la mateixa parcel·la. Tot això ho fa gràcies a la combinació d'una sèrie de sensors ambientals, radiomètrics i espectrals.

“Amb aquesta tecnologia, el robot VineScout pot monitorar la vinya tantes vegades com necessite l'agricultor, i ajudar-lo a fer un ús més racional de l'aigua i, en general, a conèixer l'estat de la vinya mitjançant indicadors objectius, com ara diferències en vigor de les plantes o propietats dels fruits dins d'una mateixa parcel·la. D'aquesta forma, l'ajuda a veremar, adobar o regar d'una manera més eficient”, explica Francisco Rovira, director del Laboratori de Robòtica Agrícola (ARL) de la Universitat Politècnica de València.

12.000 punts per hora

Segons apunta Rovira, el robot recopila cada dada sobre el terreny, a menys d'un metre de les vinyes –sense tocar en cap moment el cultiu– fet que es tradueix en l'obtenció d'informació de gran fiabilitat i precisió, ja que cada punt queda registrat amb el seu posicionament GPS, que indica el moment i lloc on s'ha realitzat cada mesura.

“VineScout és capaç de registrar al voltant de 12.000 punts per hora, cada punt amb 30 dades; amb el mostreig manual tradicional, a penes s'arriba a 40 mesures per hora, fet que dona una idea de com pot facilitar aquest robot el treball als viticultors”, afegeix Verónica Saiz, investigadora del Laboratori de Robòtica Agrícola (ARL) de la Universitat Politècnica de València. I fins i tot pot mostrejar també a la nit, gràcies al seu sistema de navegació nocturna.

“Amb totes les dades que registra i processa el robot, el productor obté un mapa de la seua parcel·la, que sintetitza la informació clau necessària per a la gestió avançada del cultiu. VineScout no substitueix el viticultor, sinó que li facilita el treball i evita la part més dura al camp, ja que potencia el seu coneixement i experiència, que ara es nodreix amb informació més precisa i més ràpidament actualitzada”, incideix Francisco Rovira.

Independent del GPS

Per a navegar per les parcel·les, el robot incorpora un sistema totalment independent del senyal GPS, un dels grans avantatges i diferències respecte a altres sistemes que hi ha en el mercat. D'aquesta manera, no requereix la recàrrega de mapes pregravats, a la qual els agricultors no estan acostumats i que acaba sent un factor dissuasiu per a l'adopció de tecnologies digitals. Gràcies a aquest, VineScout és capaç de circular per les vinyes de manera autònoma, ja que evita obstacles i col·lisions.

“VineScout incorpora tres dispositius de percepció en la part davantera. Dos d'aquests permeten que el sistema navegue en una xarxa bidimensional i no siga necessària la intervenció de cap operador que el conduïsca quan el robot es desplaça entre files. A més, el sistema de seguretat fa que es detinga davant de qualsevol obstacle que puga aparèixer al camí, i esperar 7 segons perquè es buide el camí o detenir el robot de manera segura i avisar acústicament l'operari si es tracta d'un obstacle permanent”, afegeix Andrés Cuenca, també del Laboratori de Robòtica Agrícola de la UPV.

D'aquesta manera, VineScout obri la porta a l'automatització en els cultius on la tecnologia GPS o un altre sistema de navegació global per satèl·lit (GNSS per les sigles en anglès) no es pot garantir de forma permanent i fiable.

Altres aplicacions: recol·lectores, polvoritzadores…

Aquest sistema s'ha implementat en un robot terrestre que té per objectiu principal recollir dades dels cultius, però es podria incloure en molts altres sistemes autònoms, com ara recol·lectores o veremadores, maquinària d'eliminació de males herbes i polvoritzadores per a la protecció de cultius.

“VineScout suposa un enfocament completament nou de l'automatització agrícola per a cultius en espatlera, amb múltiples beneficis: és un sistema autònom que es pot usar en parcel·les en què el senyal GNSS no puga garantir-se de manera permanent; aplana el camí cap a l'ús de les dades massives en agricultura; proveeix informació crítica sobre factors clau per a una agricultura sostenible; permet la integració d'altres sensors per a expandir-ne la capacitat informativa, i, per exigents que siguen les condicions ambientals, ha demostrat ser robust i de confiança”, conclou Francisco Rovira.

Més informació

Notícies destacades


Nova delegada d'alumnat de la UPV Nova delegada d'alumnat de la UPV
Lea Olcina Botella estudia el Grau en Tecnologia Digital i Multimèdia en l'ETS d'Enginyeria de Telecomunicació
Projecte CUCO Projecte CUCO
El CVBLaB participa en un consorci que investiga l'ús de la computació quàntica i la seua aplicació a indústries estratègiques
La UPV llança K, el seu nou canal audiovisual La UPV llança K, el seu nou canal audiovisual
L'ACOM-UPV col·loca cinc pantalles grans al campus de Vera perquè centres, instituts, serveis i alumnat puguen emetre els seus vídeos, animacions, promocions i notícies
Rànquing GreenMetric Rànquing GreenMetric
La UPV se situa entre les 200 universitats del món més compromeses amb el medi ambient
Premi COSO Premi COSO
Carlos Antolín, estudiant de Comunicació Audiovisual en la EPSG: "Aquest premi és un reconeixement a l'esforç realitzat els tres últims anys"
Avelino Corma, investigador distingit Avelino Corma, investigador distingit
Ha guanyat el concurs del Programa propi d'incentivació de la I+D+i llançat pel Vicerectorat d'Investigació per a atraure personal investigador excel·lent a la UPV

EMAS upv