- -
UPV
 

Dia Internacional de la Dona

Articles d'investigació, informes, xarrades, curtmetratges, art i esport són les activitats amb les quals la UPV recorda que lluita per la igualtat de gènere no solament el 8 de març

[ 09/03/2021 ]

El dilluns 8 de març la Universitat Politècnica de València es posa en marxa per a commemorar el Dia Internacional de la Dona. I ho fa amb l'adhesió al Manifest 8M, elaborat per la Xarxa d'Unitats d'Igualtat de Gènere de les Universitats Espanyoles per a l'Excel·lència Universitària. Així reivindica la necessitat d'avançar en una igualtat efectiva i reconeix el paper fonamental de les universitats per a aconseguir-ho.

Les universitats es comprometen a continuar treballant i avançant en una igualtat real i efectiva, no sols el 8 de març, sinó tots els dies de l'any.

Reconeixement a la UPV en el 8M

La Plataforma Universitària d'Estudis Feministes i de Gènere (EUFEM) ha reconegut aquesta labor de la UPV en matèria d'igualtat de gènere per la seua iniciativa Atenea. I és que la xarxa col·laborativa Atenea –dones artistes, tecnòlogues i científiques– nascuda a la UPV i dirigida per Núria Lloret ha sigut seleccionada com a projecte d'interès. EUFEM, que agrupa més de 30 entitats universitàries, agències d'investigació i associacions, tria un grup o projecte en cada ocasió.

Amb aquest suport, Atenea es consolida com un altaveu per a projectes i artistes enfocats en les directrius de les arts i de les STEM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques, per les sigles en anglès).

Des del Vicerectorat de Responsabilitat Social i Cooperació

Des de la Unitat d'Igualtat de la UPV, sota la direcció del Vicerectorat de Responsabilitat Social i Cooperació, s'han publicat dos nous articles. Un és Dones R+D+I / Mujeres I+D+i, que té per objectiu visibilitzar l'aportació de la dona a la ciència i l'art. La publicació divulgativa recull, sense caràcter tancat, perfils vinculats a les diferents àrees de coneixement que es desenvolupen a la UPV.

I l'altre article és La gestió pública amb perspectiva de gènere, que facilita al conjunt de la comunitat de la UPV l'accés a contingut formatiu que és d'interès per al desenvolupament de l'activitat pròpia en tota organització pública.

Totes dues publicacions es poden consultar i descarregar lliurement en l'espai del Vicerectorat de Responsabilitat Social i Cooperació en RiuNet.

També dilluns, en el Facebook del Vicerectorat de Responsabilitat Social i Cooperació, s'estrena un curtmetratge d'alumnat de la universitat: Generación igualdad, de Pascual García i Vicente Puchades.

Artistes en moviment

A més, està prevista l'exposició #ArtDonesEnMoviment, en la qual vuit artistes en moviment mostren la seua visió sobre el tema de les dones i el treball. El format triat és un vídeo, dividit en vuit capítols, en el context de la celebració del dia 8 de març.

Les temàtiques inclouen la maternitat i la cura com a treball no declarat i invisibilitzat, així com la naturalesa i l'ecofeminisme en un món globalitzat i assotat per la pandèmia. Així mateix, l'exposició en format audiovisual visibilitza la dona real dins del marc de l’activitat laboral remunerada.

Les obres i artistes participants són Mutter und Kind, de Dasa Geiger; Entorno, identidad, madre, de Milaniza Montalvo García; #MadreTierra, de Mau Monleón Pradas; Maternajes transfronterizos, de Gabriela Rivera Lucero; Maternidades culposas, de Gabriela Rivera Lucero; Dona pilotari, d'Esti Taboada; Memorias de lo no vivido, de Lucía Ginés; Yo soy Jane, de Naiara F. Cantero, i Nicoleta y Cristina, de Javier Stoica.

S'inaugura el dilluns 8 de març, a les 5 h de la vesprada, en el circuit de televisió de la Biblioteca principal i de diferents centres del campus de Vera de la UPV. Pots veure aquesta mostra, que compta amb la col·laboració del Màster en Producció Artística de la UPV, fins al 13 d'abril.

Informe Dona i esport

D'altra banda, el Servei d'Esports de la UPV presenta l'informe Dona i esport: gènere, desigualtats esportives i bones pràctiques per a la igualtat, el projecte d'investigació de la Càtedra d’Estudis Esportius desenvolupat amb l'objectiu d'analitzar el paper de l'esport com a mitjà per a millorar les condicions de vida de les dones i per al desenvolupament de la igualtat de gènere.

Serà el dilluns 8 de març, a les 10.30 h, a la sala de juntes del Rectorat. Pots seguir per reproducció en continu el desenvolupament de l'acte, al qual assistiran la secretària autonòmica de Cultura i Esport, Raquel Tamarit Iranzo; el director general d'Esport, Josep Miquel Moya Torres; el vicerector d'Alumnat, Cultura i Esport de la UPV, José Luis Cueto Lominchar, i la cap del Servei d’Esports de la UPV, Alicia López Yeste.

Cursa de la Dona UPV

Enguany la Cursa de la Dona UPV s'organitza en versió virtual i individual. La inscripció es pot fer fins a l'11 de març. És necessari registrar-se en l'aplicació Strava. Amb el nom d'usuària de l'aplicació, et pots inscriure en la cursa UPV. Pots córrer els 5 km des de les 7 h del 8 de març, fins a les 20 h de l'11 de març. L'aplicació registra el recorregut i el temps realitzat. Amb aquestes dades, el Servei d’Esports establirà una classificació per campus i una classificació general per grups d'edats.

I el dijous 11 de març, a les 12.30 h, per la plataforma Teams, s'ha organitzat la xarrada ?Parlem d'esport: per què continuar parlant de les desigualtats de les dones en l'esport??. El ponent és Juan Antonio Santos Ortega, professor del Departament de Sociologia i Antropologia Social de la UV. Pots apuntar-t’hi a través del Centre de Formació Permanent.

Al campus de Gandia

Des del campus de Gandia, l'Assemblea Feminista de l’EPSG ha organitzat una sèrie d'activitats durant tota la setmana. El dilluns 8 de març, de 12.30 a 13 h, no et perdes el monòleg feminista de Saray Cerro. De 17 a 19 h, està prevista la xarrada amb Rosa María García “Discurs feminista des d'una perspectiva trans i aproximació a la llei trans”.

El dimecres 10 de març, de 17.30 a 19.30 h, s'ofereix el Taller de menstruació sostenible, i el dijous 11 de març, de 12.30 a 13.15 h, està presvist el concert amb Jimena Amarillo.

Al campus d'Alcoi

I des del campus d'Alcoi, el 6 de març, a partir de les 11 h, està previst Editadona, una activitat de la Viquipèdia que, a través d'aquest enllaç, ofereix un projecte d'edició col·laborativa per a disminuir la subrepresentació de les dones en la Viquipèdia.

L'EPSA també se suma a les activitats programades per l'Ajuntament d'Alcoi.

Esdeveniment Dones i Ciència 2021 de l'ITQ

També l'esdeveniment Dones i Ciència 2021, organitzat per l'Institut Universitari Mixt de Tecnologia Química (ITQ, UPV-CSIC), pretén reivindicar el paper de les dones en la ciència. En aquesta edició, el programa constarà de dues conferències, que tindran lloc el dilluns 8 i el dimarts 9. En la primera, Capitolina Díaz, catedràtica de Sociologia, parlarà sobre si és possible introduir canvis significatius perquè hi haja més dones en certes branques de la ciència i la tecnologia a Espanya.

En la segona xarrada, Sibele Pergher, directora de la Societat Brasilera de Catàlisi, analitzarà els reptes i les oportunitats que tenen les dones que es dediquen a la recerca científica al Brasil. Pergher contarà una mica la seua història com a investigadora i científica.

Notícies destacades


"Visca Berlanga" "Visca Berlanga"
Professorat i personal llicenciat UPV han participat en el disseny i posada en escena de l'exposició dedicada al director de cinema
RuralLife4Good RuralLife4Good
Estudiants de la UPV creen un programa per a subvencionar habitatge per a joves en entorns rurals a canvi de col·laborar en el seu desenvolupament
Cooperació al desenvolupament amb segell UPV Cooperació al desenvolupament amb segell UPV
Una alumna de la UPV dissenya i construeix un parc infantil en Heranjal (L'Índia)
2021 THE University Impact Rànquings 2021 THE University Impact Rànquings
Times Higher Education assenyala la UPV com a universitat amb major impacte social i econòmic d'Espanya
Eleccions el 4 de maig Eleccions el 4 de maig
Per primera vegada en els 52 anys d'història de la universitat aquests comicis seran per votació electrònica. Estan cridades a les urnes 31.449 persones
32 científics UPV, en l'elit nacional 32 científics UPV, en l'elit nacional
Avelino Corma, investigador amb millor índex h d'Espanya, Jaime Lloret i Rubén Ruiz, números 1 en les seues respectives disciplines

EMAS upv