Un equip investigador de la Universitat Politècnica de València (UPV) està realitzant, en el marc de diferents projectes dirigits per la catedràtica de la UPV Carmina Gisbert, una destacada labor de recuperació del patrimoni vitivinícola de la Comunitat Valenciana.
No en va, fruit de la seua labor s'han localitzat i identificat amb marcadors moleculars més de 80 varietats, gran part de les quals estaven presents al nostre territori abans de l'arribada de la fil·loxera, la plaga procedent d'Amèrica que va estar a punt d'extingir per complet les varietats europees entre finals del segle XIX i principis del XX.
“La caracterització a diferents nivells d'aquestes varietats contribuirà a la seua recuperació”, afirma Gisbert, que indica que, de les varietats analitzades, “10 no estan en el registre nacional i no es trobaven en el catàleg internacional -The Vitis International Variety Catalogue (VIVC)- fins a la publicació dels treballs de recerca del nostre grup en Vitis (Jiménez et al. 2019, i García et al.2020)”.
“A més”, afig la catedràtica de la UPV, “hem aportat a aquesta base de dades internacional informació de 32 clorotips, i s'han trobat noves sinonímies i relacions de parentiu desconegudes fins avui”.
Gràcies a aquesta labor realitzada “en vinyes velles de camps de cultiu o abandonats”, s'han localitzat i identificat a nivell molecular varietats com “Arcs, Cor d’Angel, Esclafagerres, Montalbana, Morsí, Raïm del Clotet o Trepadell, entre altres”. Actualment s'està duent a terme la caracterització ampelogràfica i agronòmica d'aquestes varietats.
“Així mateix”, assenyala Gisbert, “s'han localitzat altres varietats antigues poc comunes, com la Ferrandella o el Mondragón, a més d'un nombre considerable de varietats d'altres orígens que evidencien l'intercanvi entre regions i països, i que contribueixen a donar a conèixer la història de les zones prospectades”.
Sota la direcció de Carmina Gisbert, han treballat Rosa Mª Peiró i Daniel Torrent, de l'Institut Universitari de Conservació i Millora de l'Agrodiversitat Valenciana (COMAV-UPV); Alberto Yuste, tècnic del Departament de Tecnologia dels Aliments de la UPV; Carles Jiménez, Julio García i Camilo Chirivella (Generalitat Valenciana); Jaume Soler (Botánica Mediterránea); juntament amb nombrosos col·laboradors puntuals.
A més de l'intern realitzat pel propi grup de la UPV, els projectes que, de manera conjunta, han sigut claus en aquesta investigació, són els següents: CGL2015-708432-R (MINECO, FEDER), AGCOOP_D/2018/007 (FAEDER, GVA, MAPA) i 2020/VALORA/VSC/015 (GVA, FEADER).
Notícies destacades