- -
UPV
 

Patrimoni vitivinícola

Personal investigador de la UPV rescata antigues varietats de vinya de la Comunitat pròximes a la desaparició i registra 10 noves en el catàleg internacional

[ 17/02/2021 ]

Un equip investigador de la Universitat Politècnica de València (UPV) està realitzant, en el marc de diferents projectes dirigits per la catedràtica de la UPV Carmina Gisbert, una destacada labor de recuperació del patrimoni vitivinícola de la Comunitat Valenciana.

No en va, fruit de la seua labor s'han localitzat i identificat amb marcadors moleculars més de 80 varietats, gran part de les quals estaven presents al nostre territori abans de l'arribada de la fil·loxera, la plaga procedent d'Amèrica que va estar a punt d'extingir per complet les varietats europees entre finals del segle XIX i principis del XX.

10 varietats afegides al catàleg internacional VIVC

“La caracterització a diferents nivells d'aquestes varietats contribuirà a la seua recuperació”, afirma Gisbert, que indica que, de les varietats analitzades, “10 no estan en el registre nacional i no es trobaven en el catàleg internacional -The Vitis International Variety Catalogue (VIVC)- fins a la publicació dels treballs de recerca del nostre grup en Vitis (Jiménez et al. 2019, i García et al.2020)”.

“A més”, afig la catedràtica de la UPV, “hem aportat a aquesta base de dades internacional informació de 32 clorotips, i s'han trobat noves sinonímies i relacions de parentiu desconegudes fins avui”.

Arcos, Cor d’Àngel, Montalbana, Morsí, Raïm del Clotet…

Gràcies a aquesta labor realitzada “en vinyes velles de camps de cultiu o abandonats”, s'han localitzat i identificat a nivell molecular varietats com “Arcs, Cor d’Angel, Esclafagerres, Montalbana, Morsí, Raïm del Clotet o Trepadell, entre altres”. Actualment s'està duent a terme la caracterització ampelogràfica i agronòmica d'aquestes varietats.

“Així mateix”, assenyala Gisbert, “s'han localitzat altres varietats antigues poc comunes, com la Ferrandella o el Mondragón, a més d'un nombre considerable de varietats d'altres orígens que evidencien l'intercanvi entre regions i països, i que contribueixen a donar a conèixer la història de les zones prospectades”.

Investigadors de la UPV, la Generalitat Valenciana i Botánica Mediterránea

Sota la direcció de Carmina Gisbert, han treballat Rosa Mª Peiró i Daniel Torrent, de l'Institut Universitari de Conservació i Millora de l'Agrodiversitat Valenciana (COMAV-UPV); Alberto Yuste, tècnic del Departament de Tecnologia dels Aliments de la UPV; Carles Jiménez, Julio García i Camilo Chirivella (Generalitat Valenciana); Jaume Soler (Botánica Mediterránea); juntament amb nombrosos col·laboradors puntuals.

A més de l'intern realitzat pel propi grup de la UPV, els projectes que, de manera conjunta, han sigut claus en aquesta investigació, són els següents: CGL2015-708432-R (MINECO, FEDER), AGCOOP_D/2018/007 (FAEDER, GVA, MAPA) i 2020/VALORA/VSC/015 (GVA, FEADER).

Notícies destacades


Premis Aula Cemex - Sostenibilitat Premis Aula Cemex - Sostenibilitat
La despoblació rural i una estació de vehicles d'hidrogen, temàtiques dels treballs guanyadors
PAMPAM20! PAMPAM20!
Els 10 guanyadors de l'edició anterior exposen els seus projectes artístics i multimèdia a la Sala Drassanes fins al pròxim 5 de maig
Construeix amb el teu coneixement Construeix amb el teu coneixement
Un equip UV-UPV guanya el premi Ford Community Challenge Apadrina la Ciència, dotat amb 5.000 €
ENHANCE, supercampus europeu ENHANCE, supercampus europeu
La UPV i les altres 6 universitats tecnològiques europees del consorci ENHANCE ajuden a dissenyar l'educació superior de la societat post COVID
50 anys de l'ETS d'Enginyeria d'Edificació 50 anys de l'ETS d'Enginyeria d'Edificació
L'escola programa activitats durant el 2021 per a celebrar el seu aniversari
Els científics UPV més citats del planeta Els científics UPV més citats del planeta
Avelino Corma, número 1 d'Espanya i top 30 global en la llista de la Universitat de Stanford, que classifica als prop de 160.000 investigadors més destacats del món

EMAS upv