- -
UPV
 

Premi Mete A. Sozen

Els catedràtics Pedro Miguel Sosa i Luis Pallarés, i el doctor enginyer Carlos Meléndez, guardonats per l'American Concrete Institute

[ 10/02/2021 ]

L'American Concrete Institute (ACI), institució de referència mundial en l'àmbit del formigó, ha atorgat el Premi Mete A. Sozen a l'Excel·lència en la Investigació Estructural a l'article “Refined Three-Dimensional Strut-And-Tie Model For Analysis And Design Of Four-Pile Caps” (Model refinat tridimensional de bieles i tirants per a l'anàlisi i el disseny d'enceps sobre quatre pilons), elaborat per Pedro Miguel Sosa i Luis Pallarés, catedràtics tots dos del Departament d'Enginyeria de la Construcció de la Universitat Politècnica de València (UPV); Carlos Meléndez, doctor enginyer de Camins, Canals i Ports per la UPV, i Juan Sagaseta, senior lecturer a la Universitat de Surrey (Guildford, Anglaterra) i doctor per l'Imperial College London.

Es tracta de la primera vegada que personal investigador espanyol obté aquest reconeixement, afegint d'aquesta manera els seus noms a una llista de persones premiades que inclou, des de la creació del guardó el 1972, autèntiques eminències del sector, com Michael Collins, Oguzhan Bayrak, Antoine E. Naaman, Gustavo J. Parra-Montesinos, Aurelio Muttoni, James O. Jirsa, John E. Breen, James G. MacGregor, Frank J. Vecchio, Arthur H. Nilson i Denis Mitchell.

"Si el fet que ens publiquen un article en l’ACI Structural Journal és ja un mèrit en si mateix”, indica el professor Pedro F. Miguel, “el que, a més, siga elegit com el millor de tots els publicats en un any quant a excel·lència en investigació en la nostra matèria és una fita que no podíem ni imaginar".

El premi serà lliurat durant l'ACI Spring 2021 Concrete Convention and Exposition.

Mètode de disseny per als enceps sobre quatre pilons

En la investigació, publicada al juliol del 2019, els autors proposen un mètode de disseny per als enceps sobre quatre pilons la formulació dels quals és senzilla i està fonamentada en un model teòric desenvolupat, d'una banda, a partir de l'observació del comportament en ruptura d'aquest tipus d'elements estructurals al laboratori i, d'una altra, utilitzant FESCA-3D: Finite Elements for Simplified Concrete Analysis in 3D, el complex model numèric en 3D realitzat per Carlos Meléndez en la seua tesi doctoral.

Aquest doble vessant experimental i numèric atorga solidesa al model teòric proposat, i la senzillesa de la formulació per al seu ús pràctic en el disseny i la verificació de les estructures permet traslladar a la pràctica professional tot el coneixement acumulat durant anys d'investigació experimental i teòrica sobre aquest tipus d'elements.

No en va, el 2012 li va ser concedit a l'equip de treball ara guardonat el projecte d'investigació del Pla nacional: Estudi experimental i numèric de regions D tridimensionals de formigó armat: enceps i calzes.

Tal com explica Miguel, “l'experiència adquirida sobre el comportament dels enceps sobre pilons en el projecte d'investigació, i la possibilitat de verificar hipòtesis mitjançant un model numèric contrastat experimentalment (FESCA 3D), ens van permetre plantejar una idea nova sobre les formes de ruptura d'aquests elements que ens va conduir a un model simplificat per a predir la seua càrrega de ruptura ".

Tres criteris per a la selecció dels articles

Si bé no és la primera vegada que els investigadors Miguel, Pallarés i Meléndez publiquen les investigacions en revistes especialitzades en estructures situades en el primer quartil del Journal Citation Reports (JCR) –mesurador de l'impacte d'una revista en funció de les citacions rebudes pels articles publicats i recollits en el Science Citation Index (SCI) i el Social Sciences Citation Index (SSCI) de la Web of Science (WOS)–, sí que es tracta de la seua estrena en l’ACI Structural Journal, revista que atorga el premi segons tres criteris: que descriga un notable progrés en investigació experimental o teòrica; que aquesta investigació signifique un avanç en la teoria o en la pràctica de l'enginyeria estructural, i, sobretot, que siga un exemple de com es pot aplicar la investigació per al projecte d'estructures de formigó.

Perfils dels guardonats de la UPV

En l'actualitat, els professors Miguel i Pallarés imparteixen docència a l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria de Camins, Canals i Ports (ETSECCP-UPV) i investiguen a l'Institut Universitari de Ciència i Tecnologia del Formigó (ICITECF-UPV).

El seu àmbit d'investigació és el comportament mecànic de les estructures de formigó, en el qual tots dos han dut a terme tant investigació experimental, assajant estructures al laboratori, com de models numèrics i analítics, desenvolupant programes d'ordinador i formulacions simplificades per a predir la resposta de les estructures enfront de les accions exteriors.

L'objectiu d'aquestes formulacions i programes és ajudar els/les professionals de les estructures a fer projectes de la forma més segura i amb el menor cost possible, a més de verificar la seguretat i funcionalitat de les estructures existents per a poder prendre decisions respecte a la seua reparació, reforç o substitució.

El 2006, Miguel va dirigir la tesi de Pallarés i, des de llavors, publiquen conjuntament i han compartit 15 articles en revistes científiques, 12 d'aquestes del primer quartil del JCR.

Per part seua, Carlos Meléndez és doctor enginyer de Camins per la UPV i va fer la formació de doctorat amb una beca de FPU a l'ICITECF sota la direcció dels professors Miguel i Pallarés.

Fundat el 1904, amb 30.000 membres i present en més de 120 països

Fundat el 1904, l'ACI és una institució l'objectiu de la qual és desenvolupar el bon ús del formigó i que, en l'actualitat, supera els 30.000 membres i està present en més de 120 països. L'organització s'encarrega de generar codis, manuals tècnics, programes educatius i revistes de gran ús i impacte a tot el món, amb principal incidència en l'òrbita anglosaxona.

Notícies destacades


Premis Aula Cemex - Sostenibilitat Premis Aula Cemex - Sostenibilitat
La despoblació rural i una estació de vehicles d'hidrogen, temàtiques dels treballs guanyadors
PAMPAM20! PAMPAM20!
Els 10 guanyadors de l'edició anterior exposen els seus projectes artístics i multimèdia a la Sala Drassanes fins al pròxim 5 de maig
Construeix amb el teu coneixement Construeix amb el teu coneixement
Un equip UV-UPV guanya el premi Ford Community Challenge Apadrina la Ciència, dotat amb 5.000 €
ENHANCE, supercampus europeu ENHANCE, supercampus europeu
La UPV i les altres 6 universitats tecnològiques europees del consorci ENHANCE ajuden a dissenyar l'educació superior de la societat post COVID
50 anys de l'ETS d'Enginyeria d'Edificació 50 anys de l'ETS d'Enginyeria d'Edificació
L'escola programa activitats durant el 2021 per a celebrar el seu aniversari
Els científics UPV més citats del planeta Els científics UPV més citats del planeta
Avelino Corma, número 1 d'Espanya i top 30 global en la llista de la Universitat de Stanford, que classifica als prop de 160.000 investigadors més destacats del món

EMAS upv