- -
UPV
 

La COVID-19, en YouTube

'Resistiré 2020' i 'Cançons del coronavirus', d'El Rubius, lideren els primers llocs nacionals de vídeos a Espanya segons un estudi UPV

[ 01/06/2020 ]

Un complet estudi realitzat per investigadors i investigadores de la Universitat Politècnica de València (UPV) sobre els vídeos de YouTube vinculats a la COVID-19 i relacionats, directa o indirectament, amb el territori espanyol, indica que el més vist dels publicats entre l'1 de gener i el 30 d'abril d'enguany ha sigut Resistiré 2020, la cançó homenatge a la lluita contra la pandèmia produïda per Warner Music Spain i interpretada per més de 30 artistes confinats en les seues llars.

A aquesta publicació, visualitzada quasi 28,7 milions de vegades en el citat període, li segueix en segon lloc Cançons del coronavirus, de l'influenciador espanyol El Rubius, que va obtenir un milió de m'agrades.

En total, l’equip investigador de la UPV ha analitzat 39.531 vídeos, i ha definit el seu impacte a través de l'estudi del nombre de visualitzacions, els m'agrades i no m'agrades rebuts, els comentaris generats, etc. Les conclusions del treball han sigut publicades per la revista El professional de la información.

La predicció de Bill Gates sobre la data estimada del pic de contagis, el més comentat a nivell internacional

L'estudi també va recopilar vídeos internacionals d'alt impacte sobre la COVID-19. El que més comentaris va registrar, quasi 86.000, va ser un publicat per la CNN que recollia la predicció de Bill Gates sobre quan es produiria el pic de contagis.

“Entre els vídeos més populars, destaquen també documentals sobre l'origen del coronavirus, no necessàriament contrastats per la comunitat científica, i esdeveniments musicals realitzats amb motiu de la pandèmia”, afirma Enrique Orduña-Malea, investigador del Departament de Comunicació Audiovisual, Documentació i Història de l'Art (DCADHA) de la UPV i un dels autors de l'estudi.

Notícies de mitjans de comunicació, vídeos divulgatius, vivències personals, notícies enganyoses…

Els resultats mostren, a més, que el nombre de vídeos sobre la COVID-19 difosos en YouTube va augmentar a partir de l'establiment de l'estat d'alarma a Espanya i, a poc a poc, van anar disminuint en el temps, amb alguns repunts vinculats a determinades decisions polítiques.

Referent a això, Cristina Font-Julián, coautora de l'estudi i investigadora també del DCADHA de la UPV, assenyala que “va haver-hi pics de publicació vinculats a situacions socials (nombre de casos detectats), i polítiques, com l'aprovació de l'estat d'alarma i les successives pròrrogues. I s'han publicat vídeos de tota classe, des de notícies produïdes per mitjans de comunicació fins a vídeos divulgatius de serveis de salut per a prevenir el contagi, o publicacions acadèmiques amb aspectes més tècnics o científics sobre el virus”.

“També destaquen”, afig, “vídeos d'usuaris individuals amb vivències personals o professionals durant el confinament, serveis d'informació en streaming amb estadístiques oficials (com el Coronavirus Life Map) i notícies falses”.

Agències i mitjans de comunicació, els que més han publicat

Els canals amb major nombre de publicacions sobre la COVID-19 en el període assenyalat han sigut, principalment, agències de notícies i mitjans de comunicació, tant nacionals (per ordre: Europa Press, El Mundo, El País, La Vanguardia, Agència EFE) com regionals (IB3 Notícies, Navarra Televisió, Faro TV Ceuta, Màlaga 24h TV Notícies, Ràdio Televisió de Castella i Lleó). De la mateixa manera, l'estudi constata també una alta presència de mitjans estrangers, com Noticias Caracol, TeleSUR o la versió en espanyol d’RT.

D'altra banda, quant a entitats vinculades al sector de la salut, de l'estudi elaborat per les investigadores i investigadors de la UPV s'extrau que el vídeo amb més visualitzacions va ser fue Cómo afecta el #coronavirus a los niños, publicat per l'Associació Espanyola de Pediatria (428.251 visualitzacions), i el que més m'agrades va tenir va ser Paciente con coronavirus recibe el alta de UCI en IMED, de l'Hospital IMED Levante (3.051 m'agrades).

Un altre coautor del treball, José Antonio Ontalba-Ruipérez (DCADHA-UPV), indica que, “malgrat les dificultats per a extraure dades massives de YouTube davant de consultes específiques, els resultats mostren que els canals amb major volum de vídeos sobre la pandèmia i major impacte de mitjana corresponen a mitjans ja assentats en YouTube i amb gran audiència prèvia en aquesta plataforma. Per tant, reflecteixen indirectament gustos i patrons d'audiència i consum previs a la pandèmia”.

Vídeos útils, presents, però lluny dels primers llocs de rellevància

A més, entre les publicacions recopilades, els autors i autores de l'estudi assenyalen que també han trobat vídeos especialment útils. Alguns d'aquests divulgatius sobre la malaltia (per exemple, Como prevenir el contagio), i d’altres més acadèmics (Origen i explicación de la enfermedad).

“La mitjana d'impacte d'aquests vídeos és moderada-alta”, assenyala Orduña, “però en són pocs respecte del total. Els vídeos de notícies i d'entreteniment (inclosos els musicals) no solament són més nombrosos, sinó també més vistos. Per tant, ocupen els primers llocs tant en rellevància per a Youtube com en els rànquings totals de visualitzacions i m'agrades. És a dir, que cal furgar una mica per a arribar a aquests vídeos més acadèmics. No són els primers que apareixen si considerem, netament, les mètriques més altes”, conclou.

Notícies destacades


Programes acadèmics Programes acadèmics
La UPV ofereix l'opció de garantir l'accés al màster consecutiu en la preinscripció de grau
Demostren per què l'alcohol continua danyant el cervell després de deixar de beure Demostren per què l'alcohol continua danyant el cervell després de deixar de beure
Una investigació europea amb participació de la UPV explica com el sistema immune participa en les alteracions cerebrals que provoquen l'addicció
Notes de tall Notes de tall
Coneix les del curs passat i orienta't sobre els títols amb més demanda. Què fer si la teua nota és inferior a la del grau que vols estudiar?
Simulador de notas Simulador de notas
Selecciona el grau que desitges estudiar i calcula la teua nota d'admissió a partir dels teus resultats en batxillerat i les PAU
QS World University Rankings 2021 QS World University Rankings 2021
La UPV obté la seua 2a millor marca històrica i se situa com a universitat més destacada de la Comunitat Valenciana i en el top 400 a nivell mundial
Podrem fiar-nos del cotxe autònom?, podrà un robot operar a cor obert? Podrem fiar-nos del cotxe autònom?, podrà un robot operar a cor obert?
DSN 2020, referència mundial de l'àmbit de la computació fiable, reuneix 300 experts internacionals del 29 de juny al 2 de juliol

EMAS upv