- -
UPV
 

Ribointerferència

Científics de la UPV i el CSIC aconsegueixen plantes de tomata resistents al virus del bronzejat

[ 04/03/2020 ]

Un equip investigador de l'Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes (IBMCP), centre mixt de la Universitat Politècnica de València (UPV) i el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), ha emprat eines de regulació de l'expressió de gens per a produir plantes de tomata resistents al virus del bronzejat de la tomaca (TSWV n'és la sigla en anglès).

Els resultats del treball, que demostren la utilitat d'aquesta classe d'estratègies per a generar cultius resistents a les infeccions virals, han sigut publicats en la revista The Plant Journal.

La ribointerferència, una tècnica crucial per a la biologia moderna

El silenciament gènic mediat per àcid ribonucleic (RNA) -també denominat ribointerferència (RNAi)- és una tècnica crucial en la biologia moderna, ja que permet l'encesa i apagada selectiva de gens, i en plantes, s'ha emprat amb èxit per a induir resistència enfront d'alguns virus.

En aquest sentit, Alberto Carbonell, investigador de l'IBMCP, explica que "una de les tècniques antivirals basades en RNAi més reeixides consisteix a induir en les plantes l'expressió de petits RNA artificials dissenyats per a inhibir la replicació dels RNA virals".

"En el nostre estudi", afig, "hem treballat amb dos tipus de petits RNA artificials, els microRNA artificials o amiRNA, i els petits RNA interferents transactius sintètics o syn-tasiRNA. Després, hem comparat el nivell de resistència enfront d'un virus de gran importància econòmica, com és el virus del bronzejat de la tomata, de plantes que expressen un únic amiRNA antiviral i de plantes que expressen, simultàniament, quatre syn-tasiRNA antivirals, cadascun amb un lloc diana diferent".

Estratègia basada en syn-tasiRNA

El treball del grup investigador de l'IBMCP evidencia que les plantes que expressen un únic amiRNA antiviral són més susceptibles al TSWV, pel fet que el virus acumula fàcilment mutacions en el lloc diana de l'amiRNA, la qual cosa li permet evadir la seua acció i prosseguir amb la infecció. Per contra, les plantes que expressen simultàniament quatre syn-tasiRNA antivirals són, majoritàriament, totalment resistents al TSWV, probablement a causa d¿aquest efecte combinat de cada syn-tasiRNA.

"Pensem", conclou Carbonell, "que la probabilitat que el virus acumule mutacions simultàniament als quatre llocs diana és molt xicoteta. Amb el nostre treball, hem aconseguit produir plantes de tomata resistents al TSWV i demostrar la utilitat i idoneïtat de l'estratègia basada en syn-tasiRNA per a generar cultius resistents a les infeccions virals".

Notícies destacades


"Visca Berlanga" "Visca Berlanga"
Professorat i personal llicenciat UPV han participat en el disseny i posada en escena de l'exposició dedicada al director de cinema
RuralLife4Good RuralLife4Good
Estudiants de la UPV creen un programa per a subvencionar habitatge per a joves en entorns rurals a canvi de col·laborar en el seu desenvolupament
Cooperació al desenvolupament amb segell UPV Cooperació al desenvolupament amb segell UPV
Una alumna de la UPV dissenya i construeix un parc infantil en Heranjal (L'Índia)
2021 THE University Impact Rànquings 2021 THE University Impact Rànquings
Times Higher Education assenyala la UPV com a universitat amb major impacte social i econòmic d'Espanya
Eleccions el 4 de maig Eleccions el 4 de maig
Per primera vegada en els 52 anys d'història de la universitat aquests comicis seran per votació electrònica. Estan cridades a les urnes 31.449 persones
32 científics UPV, en l'elit nacional 32 científics UPV, en l'elit nacional
Avelino Corma, investigador amb millor índex h d'Espanya, Jaime Lloret i Rubén Ruiz, números 1 en les seues respectives disciplines

EMAS upv