- -
UPV
 

DataPorts

La UPV, clau en el projecte europeu que vertebrarà digitalment els ports marítims del futur

[ 21/02/2020 ]

La Universitat Politècnica de València (UPV), a través del Grup de Sistemes i Aplicacions de Temps Real Distribuït (SATRD), és un dels socis de DataPorts, el projecte europeu l'objectiu del qual és facilitar la interconnexió de dades als ports marítims digitals del futur.

El projecte, cofinançat per la Comissió Europea a través del programa H2020, està coordinat per l'Institut Tecnològic d'Informàtica (ITI), centre amb seu a la UPV pertanyent a la Xarxa d'Instituts Tecnològics de la Comunitat Valenciana (REDIT) i a la Federació Espanyola de Centres Tecnològics (FEDIT).

Solucions de dades massives (big data) gràcies a cadenes de blocs (blockchain) en un sistema amb participació de les mateixes empreses de la cadena de transport

DataPorts aprofitarà la gran quantitat de dades generades en els ports marítims moderns gràcies al seu alt nivell de digitalització. Amb aquesta finalitat, es pretén crear un mercat de dades en el qual participen les empreses de la cadena de transport, de manera que es puguen crear solucions de dades massives integrant fonts de dades de forma significativament més fàcil, ràpida i de confiança, gràcies a la utilització de cadenes de blocs.

La plataforma de DataPorts permetrà connectar i compartir dades, la qual cosa possibilitarà el seguiment continu de mercaderies al llarg de la cadena de subministrament, així com l'aplicació de tècniques basades en intel·ligència artificial i dades a nivell global, per a proporcionar serveis cognitius, obtenir una major eficiència dels processos i reduir l'impacte mediambiental.

Data space

A més, DataPorts permetrà establir en el futur un data space únic per a tots els ports marítims d'Europa, i contribuir a l'objectiu global de la Comissió Europea de crear un common european data space, amb dades procedents de diferents fonts, sectors i disciplines a la Unió Europea. L'objectiu és proporcionar un espai digital homogeni d'una magnitud tal que permeta el desenvolupament de nous productes i serveis basats en les dades.

La implementació de la plataforma que es desenvoluparà durant el projecte estarà liderada per Carlos Palau, catedràtic del Departament de Comunicacions de la UPV que desenvolupa la seua recerca al SATRD de la UPV.

Reducció de l'impacte mediambiental

DataPorts ajudarà a reduir la petjada ambiental en el sector logístic. La plataforma afavorirà l'ús eficient dels recursos en enfortir la col·laboració de sitges comercials fragmentades. A més, la major intel·ligència proporcionada per les TIC (tecnologies de la informació i la comunicació) optimitzarà encara més les operacions i farà més eficient la logística. Això contribuirà a reduir les milles buides, el transport de contenidors buits i les consegüents emissions de CO2, com també a reduir la petjada de carboni del transport de mercaderies i passatgers.

La teoria, com explica Palau, pot il·lustrar-se "amb casos concrets com la reducció del temps de trànsit a l'àrea del port, la millora del coneixement de la informació en la comunitat portuària, la reducció dels costos operatius del port mitjançant la millora dels seus processos, etc. En el transport marítim, viatjar a una velocitat òptima estalviarà combustible i, per tant, reduirà les emissions i el consum de combustible. Ja al port, els operadors podrien preparar el vaixell per a l?atracada i les operacions de càrrega al moment oportú i en la forma adequada, la qual cosa incideix també en un menor impacte mediambiental".

Seguiment de mercaderies en temps real

DataPorts permetrà, així mateix, conèixer la ubicació de cada mercaderia en temps real, la qual cosa ajudarà a gestionar el transport adequadament, prendre les mesures adequades en cas de retards, i rebre un millor servei dels proveïdors de transport i logística.

"Avui dia", destaca Palau, "les dades que identifiquen les mercaderies no solen estar correctament vinculades a les procedents dels contenidors corresponents ni a les dels mitjans de transport respectius. Totes aquestes dades estaran disponibles en DataPorts i combinades amb les esmentades anteriorment respecte al seguiment de contenidors".

Paper decisiu de la UPV en la seua integració al port de València

La UPV tindrà un paper important en la integració de la plataforma al port de València. En aquest, es pretenen connectar dades de diferents fonts, com el Port Community System (PCS) implantat a les seues instal·lacions (que dona servei a tres ports de la regió amb un trànsit de més de 4,4 milions de contenidors anuals), un sistema de transitaris, un sistema de seguiment de contenidors, i un sistema de gestió del port (en anglès, port management system o PMS).

Gràcies a aquesta iniciativa, s'avançarà cap a una interconnexió de dades real dels ports digitals involucrats en les rutes comercials i les cadenes de subministrament, i podrà obtenir-se, al seu torn, un valor global de les dades generades localment.

"Ara mateix", assenyala Palau, "tan sols hi ha un 3% de terminals automatitzats de contenidors en el món. No obstant això, el futur del sector portuari apunta cap a ports intel·ligents, ja que és l'única manera de sobreviure davant els reptes i les exigències que es plantegen en el sector, optimitzant els processos portuaris, millorant la cadena de subministrament d'operadors i carregadors, i reduint les emissions i els residus".

El consorci del projecte està format per l'ITI (coordinador); la UPV; la Fundació Valenciaport; Traxens; Prodevelop; IBM Israel; Hellenic Telecommunications Organization (OTE); Everis Spain; l?Institute of Communication and Computer Systems (ICCS); la Universitat de Duisburg-Essen; el Centre for Research and Technology Hellas (CERTH); Fraunhofer; l'Institute for Software and Systems Engineering, i Thessaloniki Port Authority.

Notícies destacades


Bubbles Bubbles
La UPV lidera el projecte europeu per a garantir la integració segura de drons en l'espai aeri
La COVID-19, en YouTube La COVID-19, en YouTube
'Resistiré 2020' i 'Cançons del coronavirus', d'El Rubius, lideren el top nacional de vídeos a Espanya segons un estudi UPV
Esport lliure de COVID-19 Esport lliure de COVID-19
La Càtedra de l'Esport UPV certifica el compliment de la normativa en instal·lacions i clubs
InTheMed InTheMed
La UPV lidera un projecte internacional de millora en la gestió de les aigües subterrànies a través de la innovació i la sostenibilitat
Fibril·lació auricular Fibril·lació auricular
José Joaquín Rieta, investigador del campus de Gandia UPV, lidera un grup internacional que treballa en la possibilitat de predir l'aparició de l'arrítmia amb 2 hores d'antelació
#GlobalChallenge #GlobalChallenge
70 estudiants de 9 universitats espanyoles presenten un manifest reclamant una nova societat post COVID-19

EMAS upv