- -
UPV
 

Nou èxit del projecte Soundcool de la UPV

'La Mare dels Peixos', primera òpera en valencià estrenada internacionalment, conquesta Mèxic

[ 10/01/2020 ]

Soundcool, el sistema de creació sonora i visual col·laborativa amb mòbils i tauletes ideat a la Universitat Politècnica de València (UPV) sota el guiatge de Jorge Sastre, professor i investigador de l'Institut de Telecomunicacions i Aplicacions Multimèdia (iTEAM-UPV), continua recollint èxits i traspassant fronteres.

No en va, el passat 16 de novembre, el Teatre de les Arts del Centre Nacional de les Arts (CENART) de Ciutat de Mèxic va acollir, amb un ple absolut, la primera representació d'una òpera en valencià a nivell internacional, La Mare dels Peixos, la versió anglesa de la qual s'estrenarà el pròxim 15 de febrer als Estats Units.

La rondalla d'Enric Valor com a origen

Inspirada en els textos de la rondalla homònima d'Enric Valor, La Mare dels Peixos és una composició musical realitzada amb el sistema Soundcool per Jorge Sastre i Roger Dannenberg (creador d'Audacity), amb llibret d'Aurora Clari i de Carles Iborra (actualitzant el paper de la dona a la recerca d'una rellevància paritària dels personatges masculins i femenins), que va ser estrenada al Palau de les Arts de València el 2016.

Posteriorment, l'acte I de l'òpera va ser representat, amb la col·laboració d'estudiants de diversos centres educatius, a Romania; Puebla (Mèxic); els auditoris de Torrent i Canet d'en Berenguer, i l'Alfons Roig de la mateixa UPV.

Realització de "veus màgiques" en directe

Tal com explica el mateix Sastre, la representació realitzada al maig del 2019 a la Sala Martín i Soler del Palau de les Arts "va ser una posada en escena totalment nova basada en el reciclatge artístic de materials. La plantilla instrumental va incloure orquestra, cor, veus solistes, electrònica i efectes sonors que van ser interpretats amb el sistema Soundcool de creació col·laborativa per alumnes del CEIP Juan Esteve (Albal), un dels centres participants en la prova pilot del sistema educatiu Soundcool que va realitzar la UPV per a la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport".

"Per a la representació", prossegueix, "es va ensenyar el sistema Soundcool a l'estudiantat, es van gravar i editar sons per a ambientar l'òpera, i es van explicar les possibilitats de realització de veus màgiques en directe amb Soundcool, com la de la Mare dels Peixos, el drac o la bruixa, etcètera... i tot això de forma col·laborativa".

Mèxic, un altre gran pas endavant de l'òpera multimèdia

Mèxic va suposar un nou gran pas per al projecte. Un repte enorme per al qual Sastre va rebre una beca APICID de la UPV. Per a la representació, alumnes de l'Institut Tecnològic i d'Estudis Superiors de Monterrey (ITESM) es van encarregar de la producció. Del seu treball va sorgir tot el disseny sonor, i va ser l'alumnat de l'Orquestra Simfònica Infantil de la zona desfavorida de Nezahualcoyótl qui va executar els sons, amb el sistema Soundcool, en les seues tauletes. "L'ITESM va realitzar, a més, projeccions interactives amb el so i el moviment utilitzant Kinect, il·luminacions amb làser i fum, i un llarg etcètera", afig Sastre.

Mèxic va acollir dues representacions de La Mare dels Peixos en valencià, dotant encara de major mèrit l'assoliment, atès que les persones participants hagueren d'adaptar la representació a un idioma, per a elles, totalment desconegut.

"El fet que no fora una producció valenciana li va donar més valor", afirma Sastre, que destaca la unió en el projecte de nombroses entitats, com l'Escola Superior del CENART; l'Escola Superior de Música (ESM); l'Escola Superior de Pintura, Escultura i Gravat Esmeralda (ENPEG); l'Escola Superior de Dansa Clàssica i Contemporània (ESDCC), i l'Escola Multimèdia. "Es van unir tots per a fer un muntatge brutal. Per moments, vaig pensar que estava a Broadway", postil·la Sastre.

Les dues representacions van ser un gran èxit, amb auditoris completament replets. La primera d'aquestes, retransmesa per reproducció en continu, es va poder veure a Espanya; mentre que la segona, gravada, s'està editant en l'actualitat per a emetre-la per televisió a Mèxic.

Notícies destacades


Ecotrophelia España 2020 Ecotrophelia España 2020
L'equip UPV format per María Cabrera, Lucía Cano, Laura Junco, Marta Maravilla i María Rovira aconsegueix el 2n premi amb Tuliva
Càncer de pròstata Càncer de pròstata
Desenvolupen una nova nanomedicina teranòstica més eficient i menys agressiva que la quimioteràpia convencional
"El futur de l'automòbil és eclèctic, no elèctric" "El futur de l'automòbil és eclèctic, no elèctric"
Experts internacionals auguren en THIESEL, almenys, una dècada més als actuals motors de combustió interna
Joint Beyond 5G Research Initiative Joint Beyond 5G Research Initiative
La UPV inicia amb 10 socis europeus la investigació per a dissenyar el 6G, el sistema destinat a acabar amb les estacions base de les xarxes mòbils
Meló d'Or d'Ontinyent Meló d'Or d'Ontinyent
Investigadors del COMAV-UPV treballen en la millora de la seua resistència a virosi per a millorar la seua rendibilitat i viabilitat
ARWU 2020 ARWU 2020
El rànquing de Xangai, reconegut com l'indicador d'universitats més prestigiós del món, consolida a la UPV com la millor politècnica d'Espanya

EMAS upv