- -
UPV
 

Adrián de Arriba i Miguel Fernández

Dos alumnes del MAAPUD de la UPV assoleixen un 2n premi en Europan 15 Espanya amb 'Even a brick wants to be something'

[ 03/01/2020 ]

Miguel Fernández Di Stéfano i Adrián de Arriba Ramos, arquitectes i estudiants del Màster en Arquitectura Avançada, Paisatge, Urbanisme i Disseny de la Universitat Politècnica de València (MAAPUD-UPV), han sigut guardonats, juntament amb els seus companys d'equip Guillermo Pomar Blanco i Estela Darriba Estévez, amb un segon premi en Europan 15 Espanya, el concurs d'idees per a arquitectes europeus menors de 40 anys que exerceixen professionalment en qualsevol país del continent.

El certamen -la finalitat primordial del qual és fomentar l'intercanvi d'influències entre professionals, i oferir solucions de qualitat a nivell arquitectònic i urbanístic per a les ciutats europees- està estructurat entorn d'una federació europea d'organitzacions nacionals que llancen, de manera simultània, concursos amb un tema, un calendari i uns objectius comuns. A Espanya, el Comitè Nacional està presidit pel Ministeri de Foment.

Set emplaçaments, 141 propostes presentades, 39 preseleccionades i 28 premiades

En la present edició, els projectes havien de tractar de les ciutats productives des de tres prismes: els recursos, la mobilitat i l'equitat social. A partir d'això, els/les arquitectes, a soles o en equip, poden presentar propostes en qualsevol dels emplaçaments proposats a tot Europa. A Espanya, les opcions per a enguany en són set: Lasarte-Oria, Madrid-La Arboleda, Casar de Cáceres, Oliva, Palma, Sant Climent de Llobregat i Barcelona-Vallbona.

En total, l'edició espanyola d'Europan 15 va rebre 141 propostes, de les quals inicialment van ser preseleccionades 39. En la segona fase, el jurat reunit a Innsbruck (Àustria) el passat 21 d'octubre en va elegir 28, de les quals finalment sis han rebut un primer premi, vuit un de segon i 14 han sigut reconegudes amb un esment especial.

Fins i tot una rajola vol ser alguna cosa

Animats per Rafael Temes, professor de Regeneració Urbana del MAAPUD de la UPV que ho va proposar com a activitat, Miguel i Adrián van conformar amb Estela i Guillermo un equip que va presentar al certamen el projecte Even a brick wants to be something (fins i tot una rajola vol ser quelcom), proposta destinada a regenerar la vora sud del nucli urbà d'Oliva (la Safor, València) coneguda com els Rajolars.

Aquesta intervenció, proposada per la Generalitat Valenciana en col·laboració amb l'Ajuntament d'Oliva, plantejava com un dels principals reptes "la introducció d'activitats productives innovadores vinculades a la formació professional d'alt rendiment dels sectors econòmics del municipi: agroalimentari; industrial ceràmic, i gestió de l'aigua i serveis", i considerar alhora "la participació pública; la innovació productiva; la diversitat funcional; la sostenibilitat social, econòmica i ambiental, i el respecte pel patrimoni arquitectònic i paisatgístic".

"Solucions molt suggeridores que posen de manifest la riquesa i diversitat paisatgística"

En la decisió definitiva, el jurat ha valorat que el projecte originat a la UPV aporta "solucions molt suggeridores" a la complexitat territorial del municipi, "que posen de manifest la riquesa i diversitat paisatgística" d'aquest.

Així mateix, ha destacat "la proposta de renaturalització del sector, com a pas previ a la implantació dels usos productius, així com la rehabilitació del patrimoni industrial per a acollir tot el programa d'usos proposats, inclosos els habitatges, dins de les naus existents".

Finalment, el jurat ha assenyalat que el discurs gràfic utilitzat "transmet amb eficàcia la proposta i l'energia dels espais fabrils, mostrant el potencial d'un projecte de regeneració urbana que aposta per la introducció d'activitats productives innovadores orientades a garantir el desenvolupament urbà sostenible dels Rajolars".

Notícies destacades


Aquest curs, 1.855 alumnes Aquest curs, 1.855 alumnes
D'Austràlia, Suïssa, el Canadà, Singapur, el Japó..., la UPV dona la benvinguda al seu estudiantat d'intercanvi per a aquest segon quadrimestre
IV Premi de Ciències Socials Vicent Castell i Llàcer IV Premi de Ciències Socials Vicent Castell i Llàcer
Joaqui García Sentamans, graduada en Enginyeria d'Edificació i Màster en Conservació del Patrimoni Arquitectònic per la UPV, guanyadora
World Ranking List World Ranking List
Formula Student UPV es corona com a millor equip europeu i tercer del món
L'IRP, d'aniversari L'IRP, d'aniversari
20 anys d'excel·lència en la restauració i conservació del patrimoni cultural nacional i internacional
Amb la seua obra 'De 0 a 5.000' Amb la seua obra 'De 0 a 5.000'
Guillermo Ros Lluch, llicenciat en Belles Arts per la UPV, guanya el Premi Senyera d'Arts Visuals 2019, dotat amb 12.000 euros
Fes-te soci/a d'Esports UPV! Fes-te soci/a d'Esports UPV!
Gaudeix les seues instal·lacions, activitats i competicions per 45€ (alumnat) i 65€ (PAS/PDI) de l'1 de gener al 31 de juliol

EMAS upv