- -
UPV
 

Líder de la Comunitat i de les politècniques nacionals

La UPV, 5a universitat més transparent d'Espanya segons l'última edició de l'informe de la Fundació Compromís i Transparència

[ 03/12/2019 ]

La Universitat Politècnica de València (UPV) és una de les universitats més transparents d'Espanya. En concret, se situa en el cinquè lloc, empatada amb la Corunya, Rei Joan Carles i Vigo, segons l'informe titulat Examen de transparència que publica la Fundació Compromís i Transparència.

En aquest aspecte, cal destacar, a més, que la UPV és la universitat que presenta una major millora respecte al curs anterior. No en va, puja la seua ràtio un 28% i es posiciona com a entitat transparent, categoria composta per aquelles institucions que aconsegueixen complir, almenys, 40 dels 54 indicadors contemplats en aquest examen, dels quals necessàriament dos han de ser els relatius a informació econòmica: estats financers i informe d'auditoria.

La primera de les valencianes i líder de les politècniques españoles

Amb un total de 43 indicadors aprovats, que representen el 80% dels objectius complits, la UPV se situa en el top 10 del total de 75 entitats avaluades: 49 universitats públiques i 26 privades. La institució que dirigeix Francisco Mora és, a més, la primera de les valencianes i de les politècniques espanyoles.

La UPV destaca en la labor de rendir comptes en el que concerneix la informació econòmica, no solament de l'organització, sinó també de les seues entitats dependents. Igualment, aconsegueix una transparència del 100% en les categories de pla estratègic, personal (PAS, PDI i bandes salarials), polítiques i govern (òrgans de govern, reunions i estatuts), alumnes (canals i ajudes) i resultats (investigació, rendiment acadèmic, satisfacció, rànquings, internacionalitat i inserció laboral).

Només el 31% de les públiques i un 11,6% de les privades són transparents

El rànquing defineix transparència voluntària com l'esforç per publicar i difondre la informació rellevant de l'organització, fent-la visible i accessible a tots els grups d'interès de manera completa i actualitzada.

Els resultats d'aquest nou informe mostren un descens significatiu en aquest últim curs en els graus de transparència i les pràctiques de bon govern de les universitats públiques. De fet, únicament el 31% són transparents. Hi ha un segon grup, que inclou al 51% del total, que són translúcides i, finalment, un 18% resulten opaques.

En el grup de les 26 privades, l'escenari és pitjor. Només l'11,6% aconsegueix el nivell de transparència. Referent a això, l'informe destaca que "l'estancament del nivell de transparència que es viu en les universitats privades després de set edicions de l'informe xoca amb l'evolució que han tingut els centres públics".

Per damunt dels països de l'entorn

En opinió de Javier Martín Cavanna, director de l'estudi, "les universitats estan sotmeses a constants escrutinis per part de la societat. Probablement cap institució és tan avaluada, mesurada i examinada com la universitat".

Quant als resultats d'aquesta anàlisi, Martín Cavanna assenyala que "la universitat pública espanyola, no així la privada, ha millorat molt en els últims anys. Per descomptat, les universitats poden i deuen continuar millorant en els seus compromisos amb la transparència, però els estàndards aconseguits es troben per damunt de la majoria dels països del nostre entorn".

Per aqueix motiu, el màxim responsable de l'estudi es planteja incloure, en la pròxima edició d'aquest, una comparativa internacional. En ella, avança que Espanya es posicionaria en un nivell "alt", perquè als països anglosaxons "no fan webs transparents si ningú li ho demana".

Més informació

Notícies destacades


Fes-te soci/a d'Esports UPV! Fes-te soci/a d'Esports UPV!
Gaudeix les seues instal·lacions, activitats i competicions per 45€ (alumnat) i 65€ (PAS/PDI) de l'1 de gener al 31 de juliol
Nou èxit del projecte Soundcool de la UPV Nou èxit del projecte Soundcool de la UPV
'La Mare dels Peixos', primera òpera en valencià estrenada internacionalment, conquesta Mèxic
Adrián de Arriba i Miguel Fernández Adrián de Arriba i Miguel Fernández
Dos alumnes del MAAPUD de la UPV assoleixen un 2n premi en Europan 15 Espanya
Universitat hispanoparlant líder a nivell mundial Universitat hispanoparlant líder a nivell mundial
Més de 2 milions de persones han triat ja els cursos en línia oberts i massius de la UPV per a formar-se
En el top de les universitats verdes En el top de les universitats verdes
GreenMetric situa la UPV entre les millors universitats del món en sostenibilitat
Warhol, Spoerri, Cage, Ruscha, Yoko Ono... Warhol, Spoerri, Cage, Ruscha, Yoko Ono...
Una selecció de la col·lecció UPV de llibres d'artista, exposada fins al 12 de gener a La Nau

EMAS upv