- -
UPV
 

Del 16 d'octubre al 21 de novembre

La UPV recopila un històric recorregut artístic amb "ANCA. Una experiència de creació col·lectiva 1989-1994"

[ 15/10/2019 ]

La sala d'exposicions de l'edifici del Rectorat de la Universitat Politècnica de València (UPV) acull la mostra "ANCA. Una experiència de creació col·lectiva 1989-1994", recopilació de l'històric recorregut artístic del grup multidisciplinari que, durant aquest lustre, va realitzar nombroses activitats sota el nom d'Associació de Nous Comportaments Artístics (ANCA).

La mostra, la inauguració de la qual tindrà lloc el dimecres 16 d'octubre a partir de les 18.30 hores, serà d'accés lliure per a tots els públics i romandrà oberta fins al pròxim 21 de novembre.

L'acte d'obertura comptarà amb la presència de José Luis Cueto, vicerector d'Alumnat, Cultura i Esport de la UPV; Juan Viña, president de la Fundació Canyada Blanch, i Bertomeu Ferrando, cofundador de l'ANCA. Una vegada finalitzat, es duran a terme una sèrie de 10 accions.

Complementant l'exposició, el dilluns 21 d'octubre tindrà lloc una taula redona a l'Auditori Alfons Roig de la Facultat de Belles Arts de la UPV (19 h, entrada lliure), titulada "La creativitat col·lectiva", i en la qual intervindran Roman de la Calle, catedràtic d'Estètica de la Universitat de València; Gema Hoyas i Martina Botella, professores del Departament d'Escultura de la UPV, i el mateix Bertomeu Ferrando, moderats per Lucía Peiró, artista, llicenciada en Belles Arts i membre de l'ANCA.

Tusílago y un Poco de Blanco, l'origen

El 1989, el conegut artista multidisciplinari Bertomeu Ferrando va començar a fer classes d'art a la Facultat de Belles Arts de la UPV, i durant el curs 1989-1990, organitza el primer grup de performance i poesia en acció, anomenat Tusílago y un Poco de Blanco.

Una vegada desaparegut aquest, alguns dels seus components, amb altres de nous, integren Comedor de Ideas, un grup inicialment reduït però que prompte aniria engrandint-se fins a conformar-se com l'ANCA, que obriria un local alternatiu d'exposicions, al febrer del 1990, a Torrefiel.

Al llarg de cinc anys d'activitat ininterrompuda, l'ANCA va dur a terme performances, instal·lacions, música aleatòria, exposicions objectuals, art natura, poesia fonètica, publicacions de poesia visual, edició de vídeos, tallers, conferències i nombroses col·laboracions amb esdeveniments diversos.

El 1994, l'associació es dissol, si bé la majoria dels participants segueixen en contacte mentre desenvolupen la seua activitat artística, unes vegades de forma individual i d'altres, de manera col·lectiva. El 2017, arran d'una reflexió entorn dels moviments artístics sorgits a València durant aquella fructífera etapa, naix la idea de dur a terme l'exposició que, durant les pròximes setmanes, acollirà la UPV.


Més informació

Notícies destacades


Fes-te soci/a d'Esports UPV! Fes-te soci/a d'Esports UPV!
Gaudeix les seues instal·lacions, activitats i competicions per 45€ (alumnat) i 65€ (PAS/PDI) de l'1 de gener al 31 de juliol
Nou èxit del projecte Soundcool de la UPV Nou èxit del projecte Soundcool de la UPV
'La Mare dels Peixos', primera òpera en valencià estrenada internacionalment, conquesta Mèxic
Adrián de Arriba i Miguel Fernández Adrián de Arriba i Miguel Fernández
Dos alumnes del MAAPUD de la UPV assoleixen un 2n premi en Europan 15 Espanya
Universitat hispanoparlant líder a nivell mundial Universitat hispanoparlant líder a nivell mundial
Més de 2 milions de persones han triat ja els cursos en línia oberts i massius de la UPV per a formar-se
En el top de les universitats verdes En el top de les universitats verdes
GreenMetric situa la UPV entre les millors universitats del món en sostenibilitat
Warhol, Spoerri, Cage, Ruscha, Yoko Ono... Warhol, Spoerri, Cage, Ruscha, Yoko Ono...
Una selecció de la col·lecció UPV de llibres d'artista, exposada fins al 12 de gener a La Nau

EMAS upv