- -
UPV
 

Gestió del trànsit

Personal investigador de la UPV i la Universitat Paul Sabatier-Tolosa III (França) idea un nou sistema que facilitarà la circulació en àrees urbanes

[ 15/10/2019 ]

Un equip investigador de la Universitat Politècnica de València (UPV) i la Universitat Paul Sabatier-Tolosa III (França) ha desenvolupat un sistema capaç de gestionar el trànsit d'una ciutat que ajudarà, en un futur, a evitar embossos, i a més, a reduir els temps de circulació dels vehicles i els nivells de contaminació.

Ideat per a cotxes autònoms, el sistema inclou un servei proveïdor de rutes capaç de preveure l'estat de congestió present i futur a la ciutat, i té en compte aquesta informació a l'hora de seleccionar noves rutes. El treball ha sigut publicat en la revista Electronics.

La responsabilitat d'indicar les rutes, per a les autoritats municipals

A diferència dels sistemes actuals, que poden suggerir rutes alternatives atesa la congestió en un instant concret, l'ideat des del Grup de Xarxes de Computadors del Departament d'Informàtica de Sistemes i Computadors (DISCA-UPV) permet conèixer la congestió actual i la futura en una àrea metropolitana completa, i controlar tot el trànsit amb vista a minimitzar o eliminar completament la congestió.

A més, inclou opcions de selecció de diferents criteris -mediambientals, situacions atípiques, accidents, etc.- per a recomanar les rutes de manera dinàmica.

Carlos Tavares Calafate, investigador del Grup de Xarxes de Computadors-DISCA de la UPV i coordinador del treball, indica que la proposta "facilita que les autoritats puguen restringir o eliminar el trànsit en una zona determinada i durant el període que estimen oportú. Per exemple, disminuir el trànsit prop d'escoles en horari d'entrada/eixida, o en zones per on circulen ambulàncies o s'haja produït un accident, etc.".

El sistema ideat pel personal investigador de la UPV estableix un nou paradigma per a la gestió futura del trànsit urbà, en el qual l'accés a una àrea metropolitana requereix d'una negociació entre els vehicles i les autoritats. "Són les autoritats les responsables d'indicar-li quina ruta ha de seguir per a arribar a la seua destinació", explica Tavares Calafate.

2n Premi en la VI Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible de la CV

En el desenvolupament del sistema han participat també Juan Carlos Cano i Pietro Manzoni, tots dos pertanyents també al Grup de Xarxes de Computadors-DISCA de la UPV; David Soler, de l'Institut Universitari de Matemàtica Multidisciplinària (IMM) de la UPV, i Jorge Luis Zambrano Martínez, alumne de doctorat en la tesi del qual -guardonada amb el 2n premi en la VI edició dels Premis de la Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible de la Comunitat Valenciana- s'emmarca l'estudi.

"Aquest treball", conclou Tavares, "té aplicabilitat a escala mundial, ja que es pot adaptar a qualsevol gran ciutat. Els beneficis que aportaria van des d'una reducció dels temps dels trajectes, el consum de combustible i la contaminació a les ciutats, fins al control central del trànsit, indicant el tipus de vehicle que pot circular o no per zones especialment contaminades".


Notícies destacades


U-Ranking 2020 U-Ranking 2020
La UPV repeteix com a número 1 d'Espanya en docència i és la millor universitat de la Comunitat, a més, tant en investigació com en la classificació general
Allotjament d'estudiants Allotjament d'estudiants
La UPV facilita informació sobre més de 200 ofertes de lloguer de pisos i 25 residències i col·legis majors en les rodalies dels seus tres campus
Programes acadèmics Programes acadèmics
La UPV ofereix l'opció de garantir l'accés al màster consecutiu en la preinscripció de grau
Demostren per què l'alcohol continua danyant el cervell després de deixar de beure Demostren per què l'alcohol continua danyant el cervell després de deixar de beure
Una investigació europea amb participació de la UPV explica com el sistema immune participa en les alteracions cerebrals que provoquen l'addicció
Notes de tall Notes de tall
Coneix les del curs passat i orienta't sobre els títols amb més demanda. Què fer si la teua nota és inferior a la del grau que vols estudiar?
Simulador de notas Simulador de notas
Selecciona el grau que desitges estudiar i calcula la teua nota d'admissió a partir dels teus resultats en batxillerat i les PAU

EMAS upv