- -
UPV
 

Conferència final WIBEC

L'IIS La Fe i la UPV presenten avanços en tecnologia sense fil aplicada al diagnòstic de patologies digestives i cardíaques

[ 08/10/2019 ]

El projecte europeu WIBEC-Wireless in-Bodi Enviroment, integrat per l'Institut d'Investigació Sanitària La Fe (IIS La Fe) i la Universitat Politècnica de València (UPV) -únics socis espanyols del consorci-, amb dos universitats, un hospital i tres empreses més pertanyents a diversos països de la Unió Europea (UE), ha presentat en l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València (HUP La Fe) els resultats dels seus últims 3 anys de treball, entre els quals destaca la formació de 16 joves investigadors en competències d'alta qualitat per al desenvolupament de tecnologies sense fils per a nous dispositius d'ús mèdic en les àrees de cardiologia i aparell digestiu.

El pla, desenvolupat amb el finançament del programa europeu Horizon 2020 dins de les Accions Marie Sklodowska-Curie, ha comptat amb una inversió de 4 milions d'euros.

A més, l'Institut de Telecomunicacions i Aplicacions Multimèdia (iTEAM-UPV) ha desenvolupat tècniques de localització aprofitant el mateix senyal radioelèctric emès per la càpsula. Actualment, la UPV i l'HUP La Fe estan treballant per a traslladar aquestes mateixes tecnologies a la detecció automàtica de lesions en el tub digestiu.

Nou programari per a millorar els estudis de càpsula endoscòpica

Durant la conferència final del projecte, s'han presentat els avanços en dispositius sense fils que, entre altres aspectes, incorporen millores en transmissors intracorporals amb potència baixa, nous algorismes per al diagnòstic automàtic a través de processament de senyals i imatges, i emmagatzematge d'energia als dispositius sense fils.

El doctor Vicente Pons, responsable del Grup d'Investigació en Endoscòpia Digestiva de l'IIS La Fe, ha presentat l'estudi multicèntric nacional sobre l'aplicació d'un programari específic per a l'anàlisi, mitjançant intel·ligència artificial, de les imatges gravades a través de la càpsula endoscòpica, dispositiu amb càmera que té unes dimensions lleugerament superiors a un comprimit i que serveix per a estudiar el tub digestiu de forma no invasiva.

El programari, desenvolupat en col·laboració amb enginyers de la UPV, permet determinar amb exactitud el grau de neteja dels estudis de capsula endoscòpica de forma automàtica i amb gran exactitud, valorant-ne la qualitat i la necessitat o no de preparació prèvia a l'estudi amb càpsula endoscòpica.

En l'actualitat, s'està treballant en l'aplicació d'aquesta mateixa tecnologia per a la detecció automàtica de lesions en el tub digestiu en els estudis de càpsula endoscòpica, cosa que permetrà millorar la qualitat diagnòstica d'aquesta tècnica i reduir el temps que l'especialista ha d'invertir en la visualització dels estudis.

Aplicacions mèdiques de la 5G en humans i noves tendències en el disseny i ús de dispositius cardíacs

Per part seua, el professor Narcís Cardona, director de l'Institut d'Investigació iTEAM-UPV, ha informat sobre l'ús mèdic de la tecnologia 5G en els humans, mentre que el doctor Óscar Cano Pérez, membre de la secció d'Electrofisiologia del Departament de Cardiologia de l'HUP La Fe, ha exposat els reptes actuals i les tendències del futur en el disseny i ús de dispositius cardíacs.

La conferència final de WIBEC- Wireless in-Bodi Enviroment ha reunit investigadores i investigadors de prestigi internacional en el camp de la medicina digestiva i la cardiologia, tant de l'àrea mèdica com a nivell d'enginyeria.

Aplicacions de la robòtica i la IA a l'àrea de la gastroenterologia

A més, en la jornada ha participat el professor Gastone Ciuti, de l'Institut de Biorobòtica Sant'Anna School of Advanced Studies de Pisa i del professor Cessara Hassan, del Nuovo Regina Margherita Hospital de Roma. Tots dos científics han informat sobre els últims avançaments tecnològics en l'àrea de la gastroenterologia i l'aplicació de la robòtica i la intel·ligència artificial en aquest camp.


Notícies destacades


Cohors Cohors
El diseño de Angélica Matallana y Mª Elisa Palacios se impone y será el stand de TAU en CERSAIE 2020 (Bolonia, Italia)
Aquest curs, 1.855 alumnes Aquest curs, 1.855 alumnes
D'Austràlia, Suïssa, el Canadà, Singapur, el Japó..., la UPV dona la benvinguda al seu estudiantat d'intercanvi per a aquest segon quadrimestre
IV Premi de Ciències Socials Vicent Castell i Llàcer IV Premi de Ciències Socials Vicent Castell i Llàcer
Joaqui García Sentamans, graduada en Enginyeria d'Edificació i Màster en Conservació del Patrimoni Arquitectònic per la UPV, guanyadora
World Ranking List World Ranking List
Formula Student UPV es corona com a millor equip europeu i tercer del món
Amb la seua obra 'De 0 a 5.000' Amb la seua obra 'De 0 a 5.000'
Guillermo Ros Lluch, llicenciat en Belles Arts per la UPV, guanya el Premi Senyera d'Arts Visuals 2019, dotat amb 12.000 euros
Fes-te soci/a d'Esports UPV! Fes-te soci/a d'Esports UPV!
Gaudeix les seues instal·lacions, activitats i competicions per 45€ (alumnat) i 65€ (PAS/PDI) de l'1 de gener al 31 de juliol

EMAS upv