- -
UPV
 

T-Room

L'I3B-UPV i la Red Cenit combinen intel·ligència artificial i realitat virtual per a un millor diagnòstic i tractament de l'autisme

[ 02/04/2019 ]

Mariano Alcañiz, director de l'Institut I3B de la Universitat Politècnica de València (UPV), i Luis Abad, neuropsicòleg i director dels centres de desenvolupament cognitiu de la Red Cenit, han presentat, en el marc del Dia de Conscienciació sobre l'Autisme (que té lloc cada 2 d'abril), T-Room, el primer projecte, a nivell mundial, que combina intel·ligència artificial (IA) i realitat virtual (RV) per a aconseguir diagnosticar i tractar d'una manera més eficaç i precisa el trastorn d'espectre autista (TEA).

Aquest trastorn neurobiològic del desenvolupament, que es manifesta durant els tres primers anys de vida i perdura al llarg de tot el cicle vital, afecta, en l'actualitat, aproximadament un de cada 100 naixements.

Segons investigacions clíniques recents, un dels majors problemes actuals per al seu tractament és la gran diversitat de símptomes existents de la malaltia, circumstància a la qual pretén ajudar a posar remei el present projecte.

Estimulació visual, auditiva i olfactòria

T-Room recrea situacions del dia a dia familiar en un entorn virtual. Les sessions duren mitja hora, i en aquestes s'estimula visualment, auditivament i olfactivament els xiquets i xiquetes, a qui es col·loca una polsera per a mesurar l'activitat electrodèrmica (valor de gran interès per al diagnòstic de l'autisme), així com unes ulleres de seguiment de la mirada (eye tracking) que permeten realitzar un seguiment ocular.


A més, es procedeix a analitzar amb càmeres i tècniques d'intel·ligència artificial el moviment corporal dels infants, i s'avisa de possibles alteracions (estereotípies) associades al trastorn de l'espectre autista (TEA).


En paraules d'Alcañiz, "T-Room sorgeix davant la necessitat d'oferir als infants amb TEA i a les seues famílies una alternativa per a reduir el temps de diagnòstic i que, al seu torn, servisca d'entorn terapèutic d'intervenció".


Més informació

Notícies destacades


LocKeep, innovació contra la COVID-19 LocKeep, innovació contra la COVID-19
Estudiants de la UPV dissenyen un dispositiu que aïlla qualsevol habitació en minuts
11è rector de la UPV 11è rector de la UPV
Pepe Capilla, amb el 52,11% del vot ponderat, es proclama guanyador de les eleccions en segona volta
De mans del rei Felip VI De mans del rei Felip VI
José Capmany rep el Premi Nacional d'Investigació 2020 en l'àrea d'Enginyeries
"Visca Berlanga" "Visca Berlanga"
Professorat i personal llicenciat UPV han participat en el disseny i posada en escena de l'exposició dedicada al director de cinema
RuralLife4Good RuralLife4Good
Estudiants de la UPV creen un programa per a subvencionar habitatge per a joves en entorns rurals a canvi de col·laborar en el seu desenvolupament
Cooperació al desenvolupament amb segell UPV Cooperació al desenvolupament amb segell UPV
Una alumna de la UPV dissenya i construeix un parc infantil en Heranjal (L'Índia)

EMAS upv