- -
UPV
 

Butirat d'hexenil

L'IBMCP (UPV-CSIC) demostra que l'aroma de tomata protegeix les plantes dels atacs dels bacteris i millora el rendiment dels cultius

[ 10/01/2019 ]

Les plantes de tomata emeten una aroma per a resistir els atacs dels bacteris. Aquest compost volàtil es denomina butirat d'hexenil (HB n'és la sigla en anglès) i, segons acaba de demostrar personal investigador de l'Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes (IBMCP), centre mixt de la Universitat Politècnica de València (UPV) i el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), té un gran potencial per a protegir els cultius, entre altres, enfront de les infeccions i la sequera. Aquesta troballa ha sigut publicada en la revista Frontiers in Plant Science.

"L'aplicació d'aquest compost al camp", indica Purificación Lisón, investigadora de l'IBMCP (UPV-CSIC), "permetria al sector disposar d'una nova estratègia natural per a millorar el rendiment dels cultius. Els tractaments protegirien els cultius davant estressos biòtics i abiòtics d'una forma senzilla, barata i molt eficaç".

Capaç de tancar estomes, d'ús fàcil, toxicitat nul·la i baix cost

El compost és capaç de tancar estomes, que és la clau en la protecció de la planta, i segons apunta el personal investigador de l'IBMCP (UPV-CSIC), no hi ha cap producte en el mercat amb aquestes propietats, d'ací la importància que té per al sector agronòmic. A més, és fàcil d'usar, ja que, en tractar-se d'un compost volàtil, pot aplicar-se tant polvoritzant-lo sobre la planta com a través de dispositius difusors.

Entre les seues propietats, aquest compost destaca al seu torn per la nul·la toxicitat -no en va, el seu ús està també aprovat en l'alimentació- i pel baix cost. A més, sintetitzar-lo és molt senzill i, segons les proves realitzades als laboratoris de l'IBMCP (UPV-CSIC), és molt eficaç, per la qual cosa no es requereixen grans dosis.

A través del seu treball, el personal investigador ha demostrat que el tractament de plantes de tomata amb l'esmentat compost produeix el tancament estomàtic i les protegeix enfront de la infecció pel bacteri Pseudomonas syringae, augmentant així la resistència a aquest. Així mateix, han observat que les plantes de tomata tractades també són més tolerants a la sequera. A més, han confirmat l'eficàcia per a produir el tancament estomàtic en diverses espècies vegetals, en concret, de les famílies de la tomata, la dacsa, l'alfals, els cítrics i el tabac.

"Això és el que hem demostrat fins ara" afirma Lisón, "però el potencial d'aquest compost és enorme. De fet, podria servir com a barrera no sols enfront de situacions de sequera, sinó també per a protegir les plantes d'altres infeccions provocades per diferents patògens la porta d'entrada dels quals són els estomes".

Control de la maduració

Juntament amb tot l'anterior, una altra de les seues aplicacions podria ser el control dels processos de desenvolupament i maduració. En aquest cas, els tractaments amb el compost podrien utilitzar-se per a aconseguir, de manera controlada, que les plantes tractades entraren en una espècie de letargia induïda, ja que el tancament estomàtic comporta el retard en els processos de desenvolupament. Això podria proporcionar a l'agricultor una nova estratègia per al control dels moments de recol·lecció, que possibilitaria adaptar-se millor a les necessitats del mercat.

En aquest treball ha col·laborat també el Departament de Ciències Hortícoles de la Universitat de Florida (Estats Units).


Més informació

Notícies destacades


10 noves empreses emergents 10 noves empreses emergents
StartUPV continua incorporant talent al seu ecosistema emprenedor
Del 16 d'octubre al 21 de novembre Del 16 d'octubre al 21 de novembre
La UPV exposa "ANCA. Una experiència de creació col·lectiva 1989-1994"
Accions Marie Sklodowska-Curie Accions Marie Sklodowska-Curie
S'obri la convocatòria d'Innovative Training Networks. 530 milions en beques dirigides a la formació inicial de personal investigador a l'estranger
Projecte Dieper Projecte Dieper
La UPV participa en el desenvolupament d'un nou motor de baix consum i alta eficiència que redueix més d'un 80% l'emissió de partícules contaminants
Actriu... i investigadora clau per a les comunicacions sense fil Actriu... i investigadora clau per a les comunicacions sense fil
El mural dedicat a Hedy Lamarr tanca amb brillantor el projecte Murals Interactius Dones de Ciència
Class Central Ranking Class Central Ranking
Tres MOOC de la UPV (Basic Spanish 2: One Step Further; Excel: fonaments i eines, i Introducció a la inversió borsària), entre els 100 millors del món

EMAS upv