- -
UPV
 

Cap al xip infal·lible

Investigadors de l'iTEAM-UPV desenvolupen un mètode avançat que n'anticipa i corregeix les possibles fallades abans que es produïsquen

[ 19/12/2018 ]

Un grup d'investigadors de la Universitat Politècnica de València (UPV), pertanyents a l'Institut de Telecomunicacions i Aplicacions Multimèdia (iTEAM), ha fet un pas més cap al xip infal·lible.

Des dels seus laboratoris, situats a la Ciutat Politècnica de la Innovació (CPI-UPV), han desenvolupat un mètode avançat per a l'anàlisi i la configuració a la carta de circuits fotònics que permet anticipar-se a les possibles fallades d'un xip i "reduir-ne l'impacte" en la fase de disseny, és a dir, abans que entren en funcionament. Aquest avanç s'ha publicat en la revista Óptica.

El treball dels investigadors de la UPV se centra en els circuits fotònics de propòsit genèric, que són capaços de proporcionar múltiples funcionalitats emprant una única arquitectura, de forma anàloga a com actuen els microprocessadors en electrònica.

En aquest sentit, José Capmany, investigador del Photonics Research Lab (PRL) de l'iTEAM-UPV, afirma que, "amb les eines que hem desenvolupat, simplificaríem la fabricació i optimitzaríem el rendiment d'aquests xips".

Anticipació de fallades i compensació de deficiències

Segons explica el professor Capmany, en els components dels circuits sovint es produeixen fallades que acaben afectant-ne el rendiment final. "La tècnica permet anticipar on fallarà el circuit i, a partir d'ací, configurar la resta de components per a compensar aquestes deficiències, i garantir-ne així el rendiment màxim", apunta. I tot això, de manera totalment invisible per a l'usuari.


"El mètode d'anàlisi", afig Daniel Pérez, investigador també del grup PRL-iTEAM de la UPV, "és relativament senzill. Es configura cadascuna de les unitats del circuit i, aplicant-hi tècniques d'inducció matemàtica, s'ofereix un diagnòstic de com es comportaria el circuit en cadascun dels ports. A partir d'aquest diagnòstic podem fer les modificacions que considerem oportunes en la configuració. A més, el mètode ens permet simular circuits de majors dimensions i validar-ne les prestacions amb les tècniques de fabricació actuals".


Reducció de costos


Un altre dels avantatges del treball desenvolupat des de l'iTEAM-UPV és la reducció del cost dels xips. Segons Capmany, "si ets capaç d'optimitzar el circuit mitjançant el programari, la fase de fabricació no és tan exigent, la qual cosa permet augmentar el rendiment en la producció d'aquests dispositius".


Xips amb intel·ligència artificial


Així mateix, el treball desenvolupat pels investigadors de l'iTEAM-UPV suposa també un primer pas per al disseny i la fabricació de circuits fotònics amb tècniques d'intel·ligència artificial. "Amb aquest mètode", indica Daniel Pérez, "podrem utilitzar algorismes d'aprenentatge (machine learning) per a fer síntesi i disseny de circuits. El treball actual és la llavor que requereix un mètode d'aprenentatge automàtic".


El pròxim repte per als investigadors de l'iTEAM-UPV és fusionar els seus darrers treballs en el disseny de maquinari dels circuits amb els algorismes avançats que permeten esprémer tot el potencial de l'òptica integrada.


Notícies destacades


Accions Marie Sklodowska-Curie Accions Marie Sklodowska-Curie
S'obri la convocatòria d'Innovative Training Networks. 530 milions en beques dirigides a la formació inicial de personal investigador a l'estranger
Projecte Dieper Projecte Dieper
La UPV participa en el desenvolupament d'un nou motor de baix consum i alta eficiència que redueix més d'un 80% l'emissió de partícules contaminants
Actriu... i investigadora clau per a les comunicacions sense fil Actriu... i investigadora clau per a les comunicacions sense fil
El mural dedicat a Hedy Lamarr tanca amb brillantor el projecte Murals Interactius Dones de Ciència
Class Central Ranking Class Central Ranking
Tres MOOC de la UPV (Basic Spanish 2: One Step Further; Excel: fonaments i eines, i Introducció a la inversió borsària), entre els 100 millors del món
150.000 € del Consell Europeu d'Investigació 150.000 € del Consell Europeu d'Investigació
José Capmany obté una ajuda que permetrà a la UPV llançar una empres derivada per a comercialitzar xips fotònics programables
Rescat a Totalán Rescat a Totalán
Els enginyers de camins: "Varem fer en 12 dies allò que, en condicions normals, hauria costat 5 o 6 mesos"

EMAS upv