- -
UPV
 

La vida dels nostres majors, més fàcil

Investigadors de la UPV i la Universidade do Minho (Portugal) donen vida a Rassel, el nou robot assistent de baix cost

[ 10/12/2018 ]

En països com Espanya, la combinació de l'increment de l'esperança de vida amb una baixa taxa de natalitat està originant un creixement accelerat del percentatge de persones majors sobre el total de la població. De fet, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) estima que la quantitat de majors de 60 anys es duplicarà entre 2000 i 2050.

En aquest context, les noves tecnologies de la informació i la comunicació i, especialment, la robòtica, són un gran aliat per a facilitar la vida a aquest perfil de persones. A això pretén contribuir Rassel, l'últim robot en el qual treballen investigadors del Grup de Tecnologia Informàtica i Intel·ligència Artificial de la Universitat Politècnica de València (UPV) al costat de membres del grup Algotitmi de la Universidade do Minho (Portugal).


Capaç d'interactuar, recordar horaris i reconèixer estats emocionals


Rassel és un robot assistent de baix cost, basat en nous dispositius electrònics com Raspberry Pi, Batega-Colla o ESP32, que faciliten la creació de robots capaços de realitzar tasques com el reconeixement de persones o la navegació en interiors, així com recomanar activitats o comunicar-se amb altres dispositius de les nostres llars.


El robot ideat pels investigadors de la UPV incorpora tècniques d'intel·ligència artificial (IA), visió artificial i un rostre artificial que li permet expressar emocions. És capaç d'interactuar amb la persona, recordar-li els horaris per a la ingesta d'aliments i medicació, recomanar activitats d'acord als seus gustos i reconèixer l'estat emocional de la persona.


Les seues principals diferències respecte a altres robots existents ja en el mercat són la detecció d'emocions de l'usuari i la presa de decisions en conseqüència, l'ús de dispositius biomètrics -com, per exemple, polseres que mesuren les constants vitals- per al monitoratge de l'usuari i la recomanació intel·ligent d'activitats.


Inicialment, els investigadors de la UPV van dissenyar Rassel, principalment, per a treballar amb persones que viuen soles en les seues llars, però també pot ser utilitzat en centres de majors.


Com interactua?


Rassel interactua mitjançant una interfície de veu i una càmera. Amb la primera, és capaç de mantindre converses amb l'usuari, podent aquest donar-li ordres perquè cride a algun familiar o a emergències, demanar-li que li recomane una activitat adequada als seus gustos o expressar emocions perquè Rassel actue en conseqüència. Per part seua, la càmera és capaç de detectar emocions en el rostre de l'usuari, a més de poder ser utilitzada per a videoconferències.


Recordatori per a la presa de la medicació


Rassel incorpora un recomendador intel·ligent que és capaç d'aprendre dels gustos de l'usuari i recomanar-li, de forma personalitzada, aliments, activitats, etc. De la mateixa manera pot ser utilitzat com a recordatori per a la presa de la medicació, si se li ha programat prèviament per a això.


Machine Learning


Per al reconeixement de les emocions, el robot ideat pels investigadors de la UPV utilitza tècniques d'Intel·ligència Artificial -en concret, Machine Learning- que permeten analitzar els micro-gestos de la cara i classificar-los segons un conjunt d'emocions humanes bàsiques (alegre, enfadat, neutral, espantat, etc.).


Notícies destacades


U-Ranking 2020 U-Ranking 2020
La UPV repeteix com a número 1 d'Espanya en docència i és la millor universitat de la Comunitat, a més, tant en investigació com en la classificació general
Allotjament d'estudiants Allotjament d'estudiants
La UPV facilita informació sobre més de 200 ofertes de lloguer de pisos i 25 residències i col·legis majors en les rodalies dels seus tres campus
Programes acadèmics Programes acadèmics
La UPV ofereix l'opció de garantir l'accés al màster consecutiu en la preinscripció de grau
Demostren per què l'alcohol continua danyant el cervell després de deixar de beure Demostren per què l'alcohol continua danyant el cervell després de deixar de beure
Una investigació europea amb participació de la UPV explica com el sistema immune participa en les alteracions cerebrals que provoquen l'addicció
Notes de tall Notes de tall
Coneix les del curs passat i orienta't sobre els títols amb més demanda. Què fer si la teua nota és inferior a la del grau que vols estudiar?
Simulador de notas Simulador de notas
Selecciona el grau que desitges estudiar i calcula la teua nota d'admissió a partir dels teus resultats en batxillerat i les PAU

EMAS upv