- -
UPV
 

Projecte SITOGA

El CTN de la UPV participa en la creació d'una nova tecnologia que facilita el disseny i la fabricació de xips fotònics més ràpids i eficients

[ 10/12/2018 ]

Un equip investigador de la Universitat Politècnica de València (UPV), pertanyent al Centre de Tecnologia Nanofotònica (CTN; en anglès, NTC), ha desenvolupat una nova tecnologia que facilita el disseny i la fabricació de xips fotònics amb una capacitat de processament d'informació molt més ràpida i eficient que l'actual.

El treball d'investigació de la UPV ha sigut publicat en la revista Nature Materials, en col·laboració amb la multinacional IBM, la universitat ETH-Zürich, la Universitat de Texas (els Estats Units) i l'empresa DAS Photonics, empresa derivada del CTN.

Efecte Pockels

En aquest treball, es demostra per primera vegada la possibilitat d'explotar l'alt coeficient de Pockels associat al material ferroelèctric de titanat de bari (BaTiO3) en xips de silici. Segons explica Pablo Sanchis, catedràtic del Departament de Comunicacions i investigador del Centre de Tecnologia Nanofotònica de la UPV, "els dispositius comercials actuals que empren l'efecte Pockels es basen en la tecnologia del niobat de liti, si bé la seua integració en xips de silici és molt complexa i costosa".

La tecnologia fotònica de silici és actualment clau per al desenvolupament de circuits integrats fotònics amb possibilitat de fabricació massiva i, per tant, de baix cost. Gràcies a l'efecte Pockels és possible transferir senyals elèctrics de molt alta freqüència al domini òptic i, per tant, maximitzar la velocitat d'operació.

"La integració del titanat de bari en la tecnologia de silici permetria millorar de forma substancial les prestacions dels dispositius de modulació i commutació electroòptica", incideix Sanchis.

Clau per als grans centres de dades i els xips neuromòrfics

Aquestes prestacions es tradueixen en velocitats d'operació majors amb mínimes pèrdues òptiques, i per tant, en la possibilitat de processar i transmetre informació a major velocitat i distància.

Aquests aspectes són claus en el desenvolupament de transceptors de comunicacions de nova generació basats en circuits integrats fotònics de silici, els quals resulten fonamentals en les comunicacions dutes a terme als grans centres de processament de dades, nuclis de la transmissió d'informació en Internet.

En el camp de la computació, aquesta tecnologia podria impulsar el desenvolupament de xips neuromòrfics, un nou concepte de disseny de xips que pren com a referència el nostre cervell, intentant emular el funcionament de les neurones, i amb un potencial d'anàlisi de dades molt superior a l'actual.

El desenvolupament d'aquesta tecnologia és el resultat d'una de les principals línies d'investigació que s'han dut a terme en el context del projecte europeu SITOGA, coordinat pel professor Pablo Sanchis.


Més informació

Notícies destacades


Acabar amb la pobresa infantil a Espanya augmentaria el PIB un 5'7% Acabar amb la pobresa infantil a Espanya augmentaria el PIB un 5'7%
La pobresa infantil a Espanya, a debat en unes jornades organitzades per la Càtedra d'Infància i Adolescència de la UPV, a Torrevella
QS rànquings per matèries QS rànquings per matèries
La UPV, reconeguda com a millor universitat d'Espanya per a estudiar tant Enginyeria Agroalimentària i Forestal com Art i Disseny
L''Escola de Disseny' canvia de nom L''Escola de Disseny' canvia de nom
L'ETSEADI (Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Aeroespacial i Disseny Industrial) substitueix la denominació d'ETSED
La UPV, en la semifinal de Solo de Ciencia La UPV, en la semifinal de Solo de Ciencia
Entre els deu semifinalistes, es troben Miguel López, investigador del CVBLab-Human Tech i Carolina Rober, doctoranda en la UPV
Primers passos del museu Ciéncia fallera de la UPV Primers passos del museu Ciéncia fallera de la UPV
La UPV celebra l'acte de lliurament de premis del I concurs "La Ciència a les Falles". Els ninots guanyadors, els primers d'aquest nou museu de la universitat
UPV-CLÍNIC UPV-CLÍNIC
La UPV i INCLIVA signen un conveni per a impulsar conjuntament la innovació en l'àmbit de la salut



EMAS upv