- -
UPV
 

SAFEman

Jorge Sancho torna a guanyar el Desafiament Comunitat Valenciana del Concurs Europeu de Navegació per Satèl·lit (ESNC)

[ 05/12/2018 ]

SAFEman, l'avançat sistema per a millorar la protecció dels bombers i la seua comunicació amb els centres d'emergències davant un incendi forestal, creat per Jorge Sancho Muñoz, estudiant del Grau en Enginyeria Aeroespacial a l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria del Disseny de la Universitat Politècnica de València (ETSED-UPV), ha sigut proclamat vencedor del Desafiament Comunitat Valenciana del Concurs Europeu de Navegació per Satèl·lit (ESNC).

Es tracta, a més, de la segona vegada que, de manera consecutiva, Jorge Sancho assoleix el triomf en el citat certamen. A més, cal destacar que SAFEman ha sigut triat per l'European GNSS Agency com un dels deu millors projectes d'enguany.

Una polsera i un sistema integrat en el casc

SAFEman està format per dos dispositius: una petita polsera (similar a les que habitualment s'utilitzen per a fer esport) que s'encarrega de monitorar el bomber, i un sistema integrat en el casc del bomber que inclou tots els elements electrònics, antenes, etc., a més d'uns llums de senyalització per a, en cas de poca visibilitat, poder localitzar-lo més rapidament.

En cas d'incendi forestal, SAFEman permet tenir localitzat en temps real -a través de Galileo, el GPS europeu- tots els membres de la brigada de bombers, de manera que es pot veure si l'incendi està aïllant-los i, en aquest cas, traça la ruta de fugida més òptima.

A més, la polsera permet que el bomber envie un senyal d'emergència al centre de control, o si detecta que el bomber està en terra i no es mou, o té el pols molt alt o massa baix, directament, salta un senyal d'emergència per a l'evacuació.

Monitoratge continu a un cost relativament baix

"El sistema", explica Jorge Sancho, "permet el monitoratge continu dels equips d'emergència a un cost relativament baix i de manera individual, en lloc de tenir localitzat simplement un punt, que seria tota la brigada".

A més, entre els bombers es forma una xarxa de comunicacions per a poder fer arribar el senyal al centre de control. "En cas que això no siga possible, per exemple, en una vall molt tancada, es pot fer ús de la meua idea de l'any passat, Stratolloon, com a repetidor d'alta altitud per a fer arribar el senyal", afirma Sancho.

Stratolloon, el seu èxit precedent

David Argilés, director gerent del Consorci Espacial Valencià i coordinador del concurs a la Comunitat Valenciana, afirma que, amb el triomf d'enguany, "Jorge Sancho s'ha convertit en la primera persona que ha guanyat dues edicions consecutives, la qual cosa és digna d'esment tenint en compte l'elevada qualitat de les propostes que rebem". El 2017, el seu projecte Stratolloon va ser seleccionat també com el millor de tota la Comunitat Valenciana i elegit entre els deu millors d'Europa.

Stratolloon és el primer sistema del món que garanteix l'aterratge controlat de les càrregues útils des del sòl fins a l'estratosfera i viceversa. A més, incorpora també una aplicació de monitoratge que roman activa durant tot el vol.

"Així mateix", afig Sancho, "en el futur, Stratolloon servirà com a plataforma de comunicacions per a situacions excepcionals, de manera que evitarà haver de situar estacions base en terra, un ús del qual SAFEman es podria beneficiar".

X Concurs Europeu de Navegació per Satèl·lit

El Concurs Europeu de Navegació per Satèl·lit, que celebra enguany la desena edició, premia els millors serveis, productes i innovacions que utilitzen la navegació per satèl·lit en la vida quotidiana. El seu objectiu, a llarg termini, és enfortir la competitivitat d'Europa amb solucions espacials d'alta tecnologia a escala mundial.

La coordinació del Concurs Europeu de Navegació per Satèl·lit a la Comunitat Valenciana es duu a terme des del Consorci Espacial Valencià, en col·laboració amb els cinc parcs científics d'aquesta: Espaitec - Parc Científic, Tecnològic i Empresarial (Universitat Jaume I de Castelló); Ciutat Politècnica de la Innovació (UPV); Parc Científic (Universitat de València); Parc Cientificoempresarial (Universitat Miguel Hernández d'Elx), i Parc Científic d'Alacant (Universitat d'Alacant).


Notícies destacades


Rànquing Reuters 2019 Rànquing Reuters 2019
La Universitat Politècnica de València, entre les 100 universitats més innovadores d'Europa
Amb l'acceleració del Tesla Roadster Amb l'acceleració del Tesla Roadster
S'ha presentat 'Turian', el nou prototip d'Hyperloop UPV a la recerca de l'èxit en la Pod Competition IV de Los Angeles
Pot una màquina pensar com un humà? Pot una màquina pensar com un humà?
UPV TV estrena temporada de 'Science Quiz', amb quatre nous capítols sobre intel·ligència artificial
Líder nacional Líder nacional
La UPV, dins dels 10 primers llocs del món de canals universitaris en YouTube
La matemàtica del futur La matemàtica del futur
Marina Murillo: "Hem de canviar la mentalitat i voler quedar-nos; l'avanç d'un país va lligat al de la seua investigació"
ARWU 2018 ARWU 2018
La UPV, millor politècnica d'Espanya segons l'indicador d'universitats més prestigiós del món

EMAS upv