- -
UPV
 

Premi Rei Jaume I de Noves Tecnologies 2018

Ramón Martínez Máñez, catedràtic de la UPV i director de l'IDM, rep el guardó de mans del rei Felip VI

[ 07/11/2018 ]

Ramón Martínez Máñez, catedràtic del Departament de Química de la Universitat Politècnica de València (UPV) i director de l'Institut Interuniversitari (UPV-UV) d'Investigació de Reconeixement Molecular i Desenvolupament Tecnològic (IDM), ha rebut aquest migdia, en un acte celebrat en la Llotja de la Seda de València i presidit per S. M. el Rei Felip VI, el Premi Rei Jaume I de Noves Tecnologies 2018.

El guardó, dotat amb 100.000 euros de premi i una medalla, reconeix a Martínez Máñez com a un dels investigadors de referència del país.

Xarra-col·loqui amb els altres 5 guanyadors

Després d'atendre els mitjans de comunicació presents, el catedràtic de la UPV ha participat en una xarrada-col·loqui al costat dels altres 5 guanyadors de la 30a edició d'aquests prestigiosos premis: María Vellet Regí (Investigació Bàsica), Xavier Freixas Dargallo (Economia), Dolores Corella Piquer (Investigació Mèdica), Íñigo J. Losada Rodríguez (Protecció del Medi Ambient) i Enrique Silla Vidal (Emprenedor).


Per a la concessió del premi, fet públic el mes de juny passat, el jurat va tindre en compte les contribucions "excepcionals" de Martínez Máñez en el desenvolupament de nanosensors amb aplicació en sectors com les tecnologies d'aliments i la medicina. Entre ells, va assenyalar les etiquetes colorimètriques per a la valoració de la frescor d'aliments, els dispositius per a la detecció senzilla del virus del Papil·loma Humà (VPH) i les nanoestructures d'alliberament controlat de principis actius contra la mosca de la fruita.


Director científic del CIBER-BBN i autor de quasi 400 publicacions

Nascut a València l'11 abril 1963, Martínez Máñez és, a més, l'actual director científic del Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa en Bioingenieria, Biomaterials i Nanomedicina (CIBER-BBN).

Autor de quasi 400 publicacions, Martínez Máñez compta amb una presència molt destacada en les revistes més significatives del camp de la química mustidisciplinar, com el Journal of the American Chemical Society o Angewandte Chemie International Edition Nature Communications.

Així mateix, ha sigut citat més de 17.000 vegades (web of Science, 19.874 vegades en Google Scholar), amb una mitjana de més de 42 cites per article, i té un índex h de 60 (web of Science, índex h de 63 en Google Scholar).

En l'actualitat, el seu grup de recerca treballa en el desenvolupament de dispositius nanomètrics amb "portes moleculars" per a l'alliberament controlat de fàrmacs. Les nanopartícules mesopòriques estudiades són capaces de retenir una càrrega dins del seu sistema de porus i lliurar-la en ser-los aplicat un estímul químic, físic o bioquímic.

Aquestes partícules han sigut usades, per exemple, per a l'alliberament selectiu de citotòxics per a l'eliminació de cèl·lules canceroses i bacteris, i també per a l'alliberament de determinats fàrmacs en cèl·lules senescents.

A més, l'equip de Martínez Máñez treballa en el desenvolupament de sondes moleculars per a la detecció, a través de canvis de color i fluorescència, d'elements d'interès mediambiental i biomèdic com drogues, gasos nerviosos, determinats tipus de cèl·lules, etc.

Setè investigador de la UPV a rebre el prestigiós guardó

Amb el present reconeixement, Ramón Martínez Máñez es converteix en el setè investigador de la UPV a rebre el Premi Jaume I de Noves Tecnologies. Avelino Corma (2000), Eduardo Primo Yúfera (2001), José Duato (2006), José Mª Benlloch (2008), José Capmany (2012) i Hermenegildo García (2016) completen la llista.

A ells cal afegir a José Vicente Tomás Claramonte, enginyer tècnic industrial per la UPV, que va ser guardonat en 2014 amb el Premi Rei Jaime I a l'Emprenedor.


Més informació

Notícies destacades


Azalea conquista Europa Azalea conquista Europa
La barraca sostenible de la UPV corona el Solar Decathlon amb el primer premi en Arquitectura
Premi Joves Investigadors Informàtics SCIE Premi Joves Investigadors Informàtics SCIE
Patricia Pons: "S'està perdent talent per estereotips que han de trencar-se"
Segons el THE Europe Teaching Rankings 2019 Segons el THE Europe Teaching Rankings 2019
La Universitat Politècnica de València se situa, per primera vegada, entre les 75 millors d'Europa
Rànquing Reuters 2019 Rànquing Reuters 2019
La Universitat Politècnica de València, entre les 100 universitats més innovadores d'Europa
Amb l'acceleració del Tesla Roadster Amb l'acceleració del Tesla Roadster
S'ha presentat 'Turian', el nou prototip d'Hyperloop UPV a la recerca de l'èxit en la Pod Competition IV de Los Angeles
Pot una màquina pensar com un humà? Pot una màquina pensar com un humà?
UPV TV estrena temporada de 'Science Quiz', amb quatre nous capítols sobre intel·ligència artificial

EMAS upv