- -
UPV
 

A guanyar l'or

El 2016 va fer història a Boston. Avui l'iGEM de la UPV torna a intentar-ho amb una màquina capaç d'imprimir a l'ADN d'un bacteri

[ 22/10/2018 ]

Fa dos anys, l'equip iGEM de la UPV va fer història en la competició de biologia sintètica organitzada pel Massachusetts Institute of Technology (MIT), en guanyar una medalla d'or i dos premis especials. Per aquell temps, participaven 306 equips de tot el món i només tres van quedar per davant de la Universitat Politècnica de València al podi. Ara, deu alumnes més de la UPV aspiren a repetir aquella increïble gesta.


Amb aquesta finalitat disposen de Printeria, una màquina capaç d'imprimir a l'ADN d'un bacteri, una mini factoria de la grandària d'una caixa de sabates amb la qual aquest dimecres 24 viatgen a Boston. Ara com ara, està pensada com una poderosa eina didàctica, artística i com un sistema d'automatització de processos de laboratori. Però a mitjà termini, podria servir fins i tot per a imprimir insulina a casa.


I és que els bacteris són els organismes més abundants del planeta. Podem trobar bacteris a tots els hàbitats terrestres i aquàtics: en aigües calentes, en deixalles radioactives, a les profunditats del mar o a l'interior de l'escorça terrestre. I gràcies al treball que han desenvolupat aquests deu alumnes de la UPV, en un futur no gaire llunyà, podrem també modificar-les de forma casolana amb Printeria, un artefacte tan senzill com una impressora domèstica.


Més aspirants que mai


En aquesta ocasió, l'iGEM UPV s'enfronta a 340 equips, un 10% més que el 2016. Per descomptat, repeteixen tots els rivals de primer nivell: Harvard, Yale, Oxford, MIT, Cambridge, Imperial College de Londres, Columbia, Sant Diego, ETH Zurich, Stanford, Munich, Delft, UCLA, Sorbona, Aalto... 78 aspirants són nacionals i la resta procedeixen de tots els racons del planeta. I, encara que la competició és genuïnament nord-americana, la presència xinesa és majoritària: un de cada tres equips viatja sota el pavelló del país asiàtic.


Les xifres d'aquest certamen internacional aclaparen: s'espera la presència de més de 4.000 persones entre alumnes participants, instructors (300), jutges (100), desenes de persones voluntàries, representants d'empreses i públic en general. Per això s'anomena la Giant Jamboree (quedada gegantesca). Per albergar tanta gent curiosa de la synbio (biologia sintètica), l'organització ocuparà pràcticament les 38 sales i els 6.650 m2 disponibles del Centre de Convencions Hynes, un dels més grans de Massachusetts.


Cinc dies de competició


Del 24 al 28 d'octubre, els equips exposaran el seu treball i respondran a les preguntes de personal expert, competidors, empreses del sector i públic visitant. I seguint el precís cronograma assignat, un a un, presentaran el seu projecte al gran auditori davant la mirada de jutges i resta de rivals.


Al final dels cinc dies, els equips tornaran al lloc d'origen amb una medalla sota el braç. Per a aspirar a la més cotitzada, la d'or, han de complir uns exigents requisits, i per a aconseguir un dels premis grans, és necessari demostrar una qualitat excepcional.


Especial iGEM


Com ja va passar amb la Hyperloop Pod Competition celebrada al mes de juliol, la UPV dedicarà un especial de la web a la crònica diària de la competició de biologia sintètica més important del planeta. Del 24 al 28, anirem explicant els progressos d'aquest equip de la UPV de Generació Espontània i la seua gran aventura americana. Presta atenció a www.upv.es els canals socials d'iGEM UPV (TW, FB e IG) i els nostres canals en Twitter, Instagram i Facebook.


.


Notícies destacades


GreenMetric GreenMetric
La UPV, entre els 100 primers llocs del món en sostenibilitat ambiental i la millor universitat d'Espanya en gestió de residus
Premis als millors expedients Premis als millors expedients
La UPV reconeix 193 alumnes i titulats per la seua brillantor acadèmica
Junction 2018 Junction 2018
Un equip de Makers UPV s'imposa en la categoria Future Cities de la hackató més gran d'Europa amb GuideMe
Premi Rei Jaume I de Noves Tecnologies 2018 Premi Rei Jaume I de Noves Tecnologies 2018
Ramón Martínez Máñez, catedràtic de la UPV i director de l'IDM, rep el guardó de mans del rei Felip VI
Guanyadora absoluta i 5 premis especials Guanyadora absoluta i 5 premis especials
La UPV arrasa en iGEM 2018, la competició de biologia sintètica més important del planeta
Per la seua obra 'Estamos todas bien' Per la seua obra 'Estamos todas bien'
La valenciana Ana Penyas, diplomada per l'ETSED i graduada en Belles Arts per la UPV, guardonada amb el Premi Nacional del Còmic

EMAS upv