- -
UPV
 

A guanyar l'or

El 2016 va fer història a Boston. Avui l'iGEM de la UPV torna a intentar-ho amb una màquina capaç d'imprimir a l'ADN d'un bacteri

[ 22/10/2018 ]

Fa dos anys, l'equip iGEM de la UPV va fer història en la competició de biologia sintètica organitzada pel Massachusetts Institute of Technology (MIT), en guanyar una medalla d'or i dos premis especials. Per aquell temps, participaven 306 equips de tot el món i només tres van quedar per davant de la Universitat Politècnica de València al podi. Ara, deu alumnes més de la UPV aspiren a repetir aquella increïble gesta.


Amb aquesta finalitat disposen de Printeria, una màquina capaç d'imprimir a l'ADN d'un bacteri, una mini factoria de la grandària d'una caixa de sabates amb la qual aquest dimecres 24 viatgen a Boston. Ara com ara, està pensada com una poderosa eina didàctica, artística i com un sistema d'automatització de processos de laboratori. Però a mitjà termini, podria servir fins i tot per a imprimir insulina a casa.


I és que els bacteris són els organismes més abundants del planeta. Podem trobar bacteris a tots els hàbitats terrestres i aquàtics: en aigües calentes, en deixalles radioactives, a les profunditats del mar o a l'interior de l'escorça terrestre. I gràcies al treball que han desenvolupat aquests deu alumnes de la UPV, en un futur no gaire llunyà, podrem també modificar-les de forma casolana amb Printeria, un artefacte tan senzill com una impressora domèstica.


Més aspirants que mai


En aquesta ocasió, l'iGEM UPV s'enfronta a 340 equips, un 10% més que el 2016. Per descomptat, repeteixen tots els rivals de primer nivell: Harvard, Yale, Oxford, MIT, Cambridge, Imperial College de Londres, Columbia, Sant Diego, ETH Zurich, Stanford, Munich, Delft, UCLA, Sorbona, Aalto... 78 aspirants són nacionals i la resta procedeixen de tots els racons del planeta. I, encara que la competició és genuïnament nord-americana, la presència xinesa és majoritària: un de cada tres equips viatja sota el pavelló del país asiàtic.


Les xifres d'aquest certamen internacional aclaparen: s'espera la presència de més de 4.000 persones entre alumnes participants, instructors (300), jutges (100), desenes de persones voluntàries, representants d'empreses i públic en general. Per això s'anomena la Giant Jamboree (quedada gegantesca). Per albergar tanta gent curiosa de la synbio (biologia sintètica), l'organització ocuparà pràcticament les 38 sales i els 6.650 m2 disponibles del Centre de Convencions Hynes, un dels més grans de Massachusetts.


Cinc dies de competició


Del 24 al 28 d'octubre, els equips exposaran el seu treball i respondran a les preguntes de personal expert, competidors, empreses del sector i públic visitant. I seguint el precís cronograma assignat, un a un, presentaran el seu projecte al gran auditori davant la mirada de jutges i resta de rivals.


Al final dels cinc dies, els equips tornaran al lloc d'origen amb una medalla sota el braç. Per a aspirar a la més cotitzada, la d'or, han de complir uns exigents requisits, i per a aconseguir un dels premis grans, és necessari demostrar una qualitat excepcional.


Especial iGEM


Com ja va passar amb la Hyperloop Pod Competition celebrada al mes de juliol, la UPV dedicarà un especial de la web a la crònica diària de la competició de biologia sintètica més important del planeta. Del 24 al 28, anirem explicant els progressos d'aquest equip de la UPV de Generació Espontània i la seua gran aventura americana. Presta atenció a www.upv.es els canals socials d'iGEM UPV (TW, FB e IG) i els nostres canals en Twitter, Instagram i Facebook.


.


Notícies destacades


Pot una màquina pensar com un humà? Pot una màquina pensar com un humà?
UPV TV estrena temporada de 'Science Quiz', amb quatre nous capítols sobre intel·ligència artificial
Líder nacional Líder nacional
La UPV, dins dels 10 primers llocs del món de canals universitaris en YouTube
La matemàtica del futur La matemàtica del futur
Marina Murillo: "Hem de canviar la mentalitat i voler quedar-nos; l'avanç d'un país va lligat al de la seua investigació"
Amb la seua barraca valenciana sostenible Amb la seua barraca valenciana sostenible
Azalea UPV, equip integrat per 43 estudiants de 16 titulacions, a punt per a l'assalt a la Solar Decathlon Europe
QS World University Rankings QS World University Rankings
La UPV, millor universitat espanyola en Enginyeria Química i Agricultura i Ciències Forestals
Ja és 12è a nivell mundial Ja és 12è a nivell mundial
L'FSUPV Team prossegueix el seu ascens meteòric: tercer millor equip europeu i únic espanyol de combustió dins dels 200 millors internacionals

EMAS upv