- -
UPV
 

Espanya, en el 72%

La UPV participa en el desenvolupament de HAIN, un índex per a mesurar científicament la felicitat d'un país

[ 21/06/2018 ]

Un equip d'investigadors de la Universitat Politècnica de València (UPV) i la Universitat de València (UV) ha desenvolupat un nou índex per a mesurar la felicitat d'un país.

Denominat HAIN (HAppiness INdex), es basa en cinc aspectes -desenvolupament, llibertat, solidaritat, justícia i pau-, que hi són avaluats a partir de variables quantitatives extretes de diferents bases de dades oficials: informes de desenvolupament humà de l'ONU, el Banc Mundial de Dades i Eurostat.

Espanya: 0,72 sobre 1

Segons aquest treball, publicat en el Journal of Computational and Applied Mathematics, la projecció d'aquest índex per a Espanya se situaria actualment en 0,72 sobre 1, amb una lleugera tendència a la baixa per als pròxims anys.

Joan C. Micó, investigador de l'Institut de Matemàtica Multidisciplinària de la UPV, afirma que, "actualment, els índexs de felicitat es basen en qüestionaris a què respon una mostra determinada de la població. Es tracta, per tant, de valors molt subjectius. A diferència d'aquests, el nostre índex es construeix a partir de dades objectives, estadístiques oficials que representen tota la població d'un país".

Entre les novetats que aporta, HAIN destaca també per incloure noves variables quantitatives com ara la qualitat de l'educació, la migració i les exportacions i importacions de béns i serveis.

L'índex estableix un valor mínim de 0 i un màxim d'1, i per a obtenir resultats, els investigadors es van basar en les dades dels informes de desenvolupament humà de l'ONU entre els anys 1996 i 2014, d'una banda, i els de Eurostat i el Banc Mundial de Dades del 1989 al 2015.

Mitjana geomètrica

Per a obtenir l'índex de felicitat, es calcula la mitjana geomètrica dels valors corresponents als cinc aspectes esmentats: desenvolupament, llibertat, solidaritat, justícia i pau. Aquesta equació és dinàmica, és a dir, varia amb el temps en funció de totes les variables que descriuen aquestes dimensions, com ara població, naixements, índex d'alfabetització, renda per càpita, esperança de vida, etc.

"Aquest índex forma part d'un model matemàtic que proporciona regles objectives de com es pot incrementar la felicitat d'una societat (amb les variables de control) respecte a diferents escenaris (variables exògenes)", apunta Micó.

D'aquesta manera, a més d'un índex descriptiu, el treball dels investigadors de la UPV i la UV ofereix una eina de presa de decisions sobre la millora de la felicitat en una societat.

Lleugera tendència a la baixa els pròxims anys

El nou índex s'ha usat per estudiar l'evolució de la felicitat de la població a Espanya. Els investigadors van calibrar el model per al període 2004-2009, el van validar per al període 2010-2015 i han fet una anàlisi predictiva de la felicitat a Espanya per al període 2016-2030.

En aquesta predicció, l'equip de la UPV i la UV proposa diferents escenaris econòmics -d'expansió, recessió i tendencial del passat- així com diferents estratègies d'inversió pública en Educació, R+D+I i Seguretat. María T. Sanz (UV), assenyala que l'equip ha pres "com a referència la despesa en aquestes àrees perquè és on els polítics poden prendre decisions d'una forma més realista".

Màxim i mínim del segle a Espanya

Entre les conclusions obtingudes destaca la idea que, per a incrementar el nivell de felicitat actual a Espanya, cal invertir més en educació, recerca i desenvolupament.

"Segons les nostres prediccions", afirma Antonio Caselles, membre de The International Academy for Systems and Cybernetics Sciences, "a Espanya, per al 2018, aquest índex estaria al voltant de 0,72, amb tendència a la baixa (encara que lleugera) els pròxims anys, enfront d'un mínim real, al qual s'arribà l'any 2003, de 0,69, i d'un màxim real de 0,735 que es va aconseguir l'any 2007, abans de la crisi. No estem, per tant, molt allunyats de Suècia, el país més feliç l'any 2013 segons tant HAIN (0,75) com l'Índex de Satisfacció de Vida Global de l'ONU".

Comparació amb altres països

David Soler, investigador de l'Institut de Matemàtica Multidisciplinària de la UPV, explica: "Hem seguit les pautes establides pels informes de desenvolupament humà de l'ONU per a la construcció d'índexs de qualitat, i HAIN s'ha comparat amb l'Índex de Satisfacció de Vida Global que empra l'ONU, de l'any 2013, en 13 països europeus per als quals s'ha pogut portar a terme la complexa tasca d'obtenir totes les dades necessàries".

Tenint en compte HAIN, Espanya era l'any 2013 el tercer país més feliç d'aquesta llista, que encapçala Suècia i tanca Portugal, mentre que, amb l'índex de l'ONU, que sols abasta la dimensió de desenvolupament, ocupa la sisena posició. A més d'aquests tres països, l'índex inclou també Àustria, Xipre, la República Txeca, França, Islàndia, Letònia, Lituània, Croàcia, Eslovènia i el Regne Unit.

"2013 sembla molt llunyà", adverteix Soler, "però era l'últim any per al qual es disposava de l'Índex de Satisfacció de Vida Global de l'ONU, i el nostre objectiu era comparar tots dos índexs per veure si hi havia una correlació entre aquests -com una forma de validar el nostre índex-, i sí que n'hi ha".

Millores futures en l'índex

De cara al futur, els investigadors assenyalen que el seu objectiu és calcular aquest índex de felicitat per al major nombre possible de països del món, comparar-los i extraure'n possibles conclusions, com per exemple la relació entre la felicitat i la regió geogràfica, el clima o la religió.

En aquest aspecte, Antonio Caselles conclou: "Volem polir també el model dinàmic per a més països, de manera que hi puguem incloure més variables socials i econòmiques. L'objectiu final és que HAIN puga utilitzar-se per a trobar estratègies adaptades a problemes específics de governança en cada país".


Més informació

Notícies destacades


Acabar amb la pobresa infantil a Espanya augmentaria el PIB un 5'7% Acabar amb la pobresa infantil a Espanya augmentaria el PIB un 5'7%
La pobresa infantil a Espanya, a debat en unes jornades organitzades per la Càtedra d'Infància i Adolescència de la UPV, a Torrevella
QS rànquings per matèries QS rànquings per matèries
La UPV, reconeguda com a millor universitat d'Espanya per a estudiar tant Enginyeria Agroalimentària i Forestal com Art i Disseny
L''Escola de Disseny' canvia de nom L''Escola de Disseny' canvia de nom
L'ETSEADI (Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Aeroespacial i Disseny Industrial) substitueix la denominació d'ETSED
La UPV, en la semifinal de Solo de Ciencia La UPV, en la semifinal de Solo de Ciencia
Entre els deu semifinalistes, es troben Miguel López, investigador del CVBLab-Human Tech i Carolina Rober, doctoranda en la UPV
Primers passos del museu Ciéncia fallera de la UPV Primers passos del museu Ciéncia fallera de la UPV
La UPV celebra l'acte de lliurament de premis del I concurs "La Ciència a les Falles". Els ninots guanyadors, els primers d'aquest nou museu de la universitat
UPV-CLÍNIC UPV-CLÍNIC
La UPV i INCLIVA signen un conveni per a impulsar conjuntament la innovació en l'àmbit de la salut



EMAS upv