- -
UPV
 

Services Provided

Our Commitments

Customer service

Regulations



Courses and other Training

Exams for Accreditation

Vols fer-nos una consulta?

Self-Learning

Promotion Activities

Support to teaching and research staff

Financial Aid

Consultancy and Translations

Online Resources

Sociolinguistic Data

Commemoració Estatut d’Autonomia

 
22/02/23
News
El 24 i 25 de març té lloc la Jornada de Sociolingüística d’Alcoi al Campus d’Alcoi de la UPV

L’edició del 2023 reflexiona sobre lapolítica lingüística des de l’aprovació de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià el 1983

La UPV, juntament amb altres entitats, organitza i acull la XXVI Jornada de Sociolingüística d’Alcoi, que enguany du com a subtítol “40 anys de política lingüística des de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià”.

La Jornada de Sociolingüística d’Alcoi, que des del 2002 té lloc al Campus d’Alcoi de la UPV, és una fita de referència en el cap de la reflexió i el debat sobre l’ús del valencià en els diversos àmbits i situacions socials.

En l’edició del 2023, la Jornada està dedicada als “40 anys de política lingüística des de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià”, aprovada el 23 de novembre de 1983, que es justificaren en la necessitat de regular aquesta matèria prenent com a base els mandats constitucionals i estatutaris, s'articularen les declaracions programàtiques i es perfilaren els objectius específics, com ara “es declara que el valencià és llengua pròpia de la Comunitat Valenciana i el dret que tots els ciutadans tenen a conéixer-la i usar-la amb plens efectes jurídics, de la mateixa manera que si s'emprava el castellà. Resta garantida la tutela judicial d'aquest dret i proscrita qualsevol discriminació per raó de llengua”, i s’articulava en els cinc títols següents: “De l'ús del valencià», «Del valencià a l'ensenyament”, “De l’ús dels valencià als mitjans de comunicació social», «De I'actuació deIs poders públics» i «Dels territoris predominantment valencianoparlants i castellanoparlants».

El 2023, en complir-se els 40 anys de l’aprovació de la Llei, la Jornada de Sociolingüística d’Alcoi debatrà sobre la política lingüística des de l’entrada en vigor de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià, amb una anàlisi de l’evolució de la societat valenciana amb relació al valencià, de les enquestes de coneixement i ús i de les mesures sobre l’acreditació i el requisit lingüístics.

En el programa s’inclouen intervencions amb ponents del món universitari, com Rafael Castelló,  Francesc J. Hernández Dobon, Yaiza Pérez, Lluís Català, Alfons Esteve o  Jordi Antolí; de l’ensenyament, com Oreto Trescolí o Glòria Gómez Monllor, i dels mitjans de comunicació, com Maria Sanchis i Adrià Jaén.

A més, hi haurà dues activitats complementàries: la projecció del documental “Teixim llaços des del sud del sud” i la visita de l’exposició homònima, a càrrec dels professors Carles Segura i Vicent Beltran i de Josep-Enric Escribano, president d’El Tempir; i l’espectacle de narració oral “De valentetes, sabudes i faves”, amb Almudena Francés.

PROGRAMA

Lloc

Informació i inscripció (termini: 20 de març de 2023, 23:59h)

Organitzen

Col·laboren


EMAS upv