- -
UPV
 

Serveis que prestem

Compromisos que assumim

Atenció a l'usuari

Normativa



Cultura Campus d'Alcoi

Cultura Campus de Gandia



Formación

Aules de Cultura UPV

Espacio N-1

PC_ACTS

Prime the Animation!

Novembre Festival de Jazz

Música UPV

Cine Dijous de pel·lícula

POLINIZA DOS Trobada d'Art Urbà

Residencia artística

Mundos por venir

Red Espacios Expositivos UPV

Agenda UPV



Sala d'exposicions del Rectorat

PAC

Hall Solidari

En Acció

ÀGORA SOUND

 
06/04/17
Notícia
Taller de Cartell Comunitari

Creació d'una peça gràfica comunitària i intervenció urbana
Data: dissabte, 29 d'abril del 2017
Lloc: Caixa Fosca C/ Enrique Navarro 1. Benimaclet, València
Hora: de 10.00 a 18.00 h

Women in Work. Dona, art i treball en la globalització”, exhibició inaugurada a la sala d'exposicions de la UPV el passat 7 de març, reuneix 46 artistes i col·lectius de diferents parts del món entorn de la commemoració del 8 de març –Dia Internacional de la Dona Treballadora– com a eix de reivindicació des de l'art i de les lluites feministes per la igualtat de drets. Comissariada per Mau Monleón Pradas, en col·laboració amb la plataforma Art Contra la Violència de Gènere (ACVG), ofereix un ventall de pràctiques artístiques que des del 1990 han abordat la problemàtica relació de les dones i l'ordre capitalista, expressada en l'eix patriarcat i treball. Una part important d'aquests projectes són marcadament feministes, i integren el quefer d'homes i dones des d'una perspectiva que cerca superar el lloc comú que aquesta lluita és tan sols femenina.

Entre les propostes presentades, cal destacar: Mujer, no me gusta cuando callas. Movimiento estudiantil y lucha feminista en Chile, una intervenció gràfica amb peces realitzades en el marc de les lluites actuals entorn de la demanda per l'avortament lliure, l'educació no sexista i contra la violència de gènere. Davant la necessitat de trencar la concepció de l'avortament com un secret incòmode de les dones −al marge de la societat i l'esfera pública− la intervenció reuneix diferents organitzacions feministes xilenes que reobrin aquest debat, tancat per la dictadura militar, a partir del cicle de mobilitzacions, que arriba a un punt de clímax el 2011. Aquestes agrupacions d'activisme gràfic encaren la necessitat de mostrar l'avortament com una pràctica per a l'emancipació dels cossos, però també com un símbol de la despatriarcalització radical.

En aquest context sorgeix el 2016 Ser & Gráfica, grup interdisciplinari que cerca la unió entre l'art i l'educació, i que concep la seua activitat “com a creació col·lectiva i aula oberta”. L'agrupació, integrada per Karine Hurtado i Drina Herrera, visita València per a presentar el seu treball recent i oferir un taller que estén la proposta de Women in Work al barri de Benimaclet, generant un espai de trobada creativa i de reflexió entorn del fet colonial i les lluites presents del feminisme. A partir d'aquesta invitació, la seua producció recent gira entorn de la força ancestral de la dona americana, atorgant imatges i representacions a un relat històric, feminista i anticolonial.

Amb la finalitat de revisitar col·lectivament una història en comú a través de la intervenció al carrer, les activitats cerquen recompondre els teixits culturals que uneixen ambdues latituds, a fi d'establir una trama d'historicitat mútua, col·laboració i sororitat. Per mitjà d'una metodologia de construcció col·lectiva i participació vinculant, el taller es proposa transmetre part dels sabers i de les perspectives de resistència transcultural treballats per Ser & Gráfica a les creadores i creadors valencians. En aquesta ocasió es compartirà la recerca sobre la seua pràctica artística com a pedagogia i construcció comunitària, amb la finalitat de dissenyar en conjunt una peça gràfica, imprimir-la en serigrafia i intervenir amb aquesta en l'espai públic de Benimaclet.


EMAS upv