- -
UPV
 

Serveis que prestem

Compromisos que assumim

Atenció a l'usuari

Normativa



Cultura Campus d'Alcoi

Cultura Campus de Gandia



Formación

Aules de Cultura UPV

Espacio N-1

PC_ACTS

Prime the Animation!

Novembre Festival de Jazz

Música UPV

Cine Dijous de pel·lícula

POLINIZA DOS Trobada d'Art Urbà

Residencia artística

Mundos por venir

Red Espacios Expositivos UPV

Agenda UPV



Sala d'exposicions del Rectorat

PAC

Hall Solidari

En Acció

ÀGORA SOUND

 
24/07/19
Notícia
Exposició "GYPSUM, formant artistes. L’estatuària clàssica de l’Acadèmia i la Facultat de Belles Arts de València"

Data: Del 17 de juliol al 13 d'octubre de 2019
Inauguració: dimarts 16 de juliol a les 19.00h.
Horari: de 10.00 a 20.00 h.
Lloc: Museu de Belles Arts de València (Sala Ribalta).

La Sala Ribalta del Museu de Belles Arts de València acull fins a octubre una selecció de la col·lecció de rèpliques d'estàtues clàssiques de la Reial Acadèmia de Belles arts de Sant Carles i la Facultat de Belles Arts de la Universitat Politècnica de València (UPV).

Aquesta exposició és un dels actes finals amb els quals la UPV ha celebrat al llarg d'aquest curs el seu 50 aniversari i amb ella es vol posar en valor el patrimoni compartit entre la Reial Acadèmia de Belles arts de Sant Carles i la Facultat de Belles Arts de la Universitat Politècnica de València que vincula a totes dues institucions en la seua labor docent i en l'estudi i la conservació del patrimoni artístic.

La mostra subratlla el compromís entre la Facultat i el Museu de Belles Arts de València per a acostar de nou als seus estudiants a la col·lecció i les sales d'aquesta important pinacoteca valenciana, amb accions que traslladaran l'activitat a les aules a les instal·lacions del museu a principis del pròxim curs. Les tres institucions, Museu, Acadèmia i Facultat, comparteixen nom i una mateixa història, amb més de dos segles, lligada a la formació artística a la ciutat de València.

Les col·leccions estatuàries d'algeps (del llatí gypsum) van ser una ferramenta clau en els sistemes d'ensenyament artístic a Europa entre els segles XVI i XVIII. L'inusitat gust per la temàtica clàssica d'aquella època va impulsar la reproducció d'escultures fonamentals del període greco-romà, gòtic, renaixentista o barroc tant en marbre, per la tècnica de punts, com en algeps, per mitjà de la tècnica del buidatge a través de motles rígids. Es tracta de rèpliques destinades al col·leccionisme i, especialment, a la formació de joves artistes.

En aquesta mostra s'exposen 18 de les 42 peces que conformen la col·lecció estatuària d'algeps de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles (inventariada entre 1773 i 1821), cedida a la Facultat de Belles Arts de la UPV en la dècada de 1970. Un patrimoni escultòric de gran valor històric compost per còpies fidedignes realitzades als tallers de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Ferran de Madrid o adquirides a l'estranger, i que més de dos segles després encara continuen en actiu a les aules i que permeten el desenvolupament de línies d'investigació noves sobre l'estudi dels materials i els tractaments conservatius més adequats per a la seua salvaguarda.


EMAS upv