- -
UPV
 

Projecte ORACLE

Projecte ORACLE

Investigadors de la UPV desenvoluparan nuclis de poliuretà reciclat a partir de matalassos fora d'ús

Investigadors del Campus de Gandia i d'Alcoi de la Universitat Politècnica de València (UPV) col·laboren en el projecte “Desenvolupament de nuclis de poliuretà reciclat a partir de matalassos fora d'ús per a una construcció sostenible d'alt valor afegit”. Aquest treball, que ha obtingut el finançament de l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI) per import de 661.531,90 euros, té per objecte “solucionar un problema mediambiental real i preocupant”, ha indicat Romina del Rey, investigadora principal del projecte. 

El reciclatge de l'espuma de poliuretà
 
L'espuma de poliuretà és un dels residus plàstics més difícils de tractar en finalitzar la seua vida útil. En la Comunitat Valenciana, per exemple, es generen entorn de 300.000 matalassos en desús cada any i la majoria acaba en abocadors. Com ha assenyalat Romina del Rey, “es tracta d'un problema mediambiental que impedirà complir amb els Objectius de Desenvolupaments Sostenible marcats en l'Agenda 2030 de la Comissió Europea”. Per aquesta raó, tots els socis implicats en el projecte - el Grup Delax, Gestió Integral de Residus Sòlids (GIRSA) i l'Institut Tecnològic del Plàstic (AIMPLAS) i la UPV - “tenim el mateix objectiu, transformar aquests matalassos elaborats amb espuma de poliuretà i utilitzar-los per a fer una construcció sostenible”. 
 
Característiques exigibles als elements constructius
 
Dins dels paràmetres de la construcció, “a Espanya comptem amb el Codi Tècnic de l'Edificació (CTE), el document bàsic DB-HR Protecció davant del soroll, que estableix les regles i els procediments que permeten complir les exigències bàsiques de protecció davant del soroll, recollint totes les característiques tècniques que han de reunir els materials per a una edificació”. I és ací on la UPV donarà també el seu suport amb els assajos d'acústica que es realitzaran al Campus de Gandia. "Es caracteritzarà acústicament, tant per a l'aïllament com per al condicionament acústic, per a obtindre solucions basades en elements constructius sostenibles que milloren l'aïllament i el confort acústic”. Per a Romina del Rey, “una vegada més, es valora el coneixement, la innovació i la tecnologia de la UPV al servei de la societat, donant resposta a noves necessitats”.
 
Primera planta de reciclatge d'espuma de poliuretà en la Comunitat Valenciana
 
D'altra banda, el projecte permetrà la instal·lació de la primera planta integrada de transformació d'espuma de poliuretà en la Comunitat Valenciana. Segons la professora i investigadora, Romina del Rey, “és una cosa molt important perquè aquesta planta facilitaria el reciclatge químic d'espuma de poliuretà, processant les tones anuals generades, servint-se d'un procés basat en economia circular gràcies al qual es crearan sinergies entre el sector del descans i el sector de la construcció sostenible”. 
 
El projecte “Desenvolupament de nuclis de poliuretà reciclat a partir de matalassos fora d'ús per a una construcció sostenible d'alt valor afegit” tindrà una durada de tres anys. 
 
(13/10/2021)



EMAS upv