- -
UPV
 

Premis CoAmbCV

Premis CoAmbCV

Andrea Márquez, premiada pel Col·legi Professional de Ciències Ambientals de la Comunitat Valenciana pel seu Treball de Fi de Màster

El treball “Sostenibilitat del sector pesquer en la Comunitat Valenciana: el repte del relleu generacional”, realitzat per Andrea Márquez, alumna del Màster Universitari en Avaluació i Seguiment Ambiental d'Ecosistemes Marins i Costaners que s'imparteix al Campus de Gandia, ha sigut guardonat en la quarta edició dels Premis del Col·legi Professional de Ciències Ambientals de la Comunitat Valenciana (CoAmbCV), en la categoria Millor Treball de Fi de Màster. “Haver sigut premiada és un reconeixement a la investigació que hi ha darrere dels resultats numèrics i de les entrevistes, del qual som partícips moltes persones”.

El repte del relleu generacional en el sector pesquer
 
El treball, tutoritzat per la professora Paloma Herrera, adverteix que als problemes pels quals està travessant el sector pesquer se n’hi suma un poc abordat: el relleu generacional. “No és exclusiu de la pesca”, com ha assegurat Márquez, “sinó que ve produint-se des de fa dècades en totes les activitats del sector primari”. "Les polítiques pesqueres han centrat la seua atenció en problemes ambientals i econòmics”, la qual cosa “ha contribuït a la falta d'estudis sobre el relleu generacional i a l'absència de mecanismes d'inserció laboral per a afrontar aquest repte”. Definida la problemàtica, de les dades numèriques recollides es desprén que “per a l'any 2025 hi haurà un descens del 35% en el nombre de tripulants i del 31% en el nombre d'embarcacions respecte a l'any 2019”. 
 
Per a aquesta investigació, s'ha comptat amb les aportacions de les principals confraries pesqueres de Benicarló, Cullera, Dénia, Gandia, Sagunt i Xàbia que sostenen que, a més dels problemes estructurals que augmenten la inestabilitat econòmica, “la presència de turistes, l'accés descontrolat de barques recreatives i la pesca esportiva interfereixen directament en l'acompliment d'aquelles tasques pesqueres que tenen lloc en les zones més pròximes a la costa”. Davant d’aquesta situació, “els pescadors se senten abandonats i poc valorats per l'Administració” i la “pesca s'ha convertit en un ofici poc atractiu per als joves”. Altres obstacles són “l'establiment obligatori de cursos de formació per a permetre l'embarcament, el caràcter patern-familiar de l'activitat, la masculinització del sector o les preferències que les noves generacions mostren per altres oficis”. 

Alternatives per a la sostenibilitat pesquera
 
L'estudi de Márquez ha reunit també una sèrie d'estratègies que permetrien recuperar l'equilibri estructural i la sostenibilitat del sector. “Són nombroses les mesures que s'han adoptat des de la Unió Europea”, però aquestes no han ajudat a augmentar l'atractiu de l'activitat. Per això, proposa la creació d'una forma apropiada de cooperativisme, establir bonificacions salarials, realitzar campanyes dirigides al públic i específiques per a hostalers i col·legis a fi de fomentar el consum de peix i marisc fresc, així com, de visibilització del treball de la dona en la pesca o incorporar l'ofici de pescador en la Formació Professional.
 
(23/07/2021)



EMAS upv