- -
UPV
 

Proyecto GOINNOWATER

Proyecto GOINNOWATER

Intel·ligència artificial per a augmentar la productivitat dels cítrics

Investigadors del Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València (UPV), experts en l'ús d'indicadors econòmics i intel·ligència artificial, en col·laboració amb especialistes en eficiència energètica i agronòmica en l'ús de l'aigua de reg de la Universitat Miguel Hernández d'Elx (UMH), han publicat un estudi que avalua l'eficàcia del reg mitjançant indicadors de rendiment en sistemes de cultiu de cítrics en l'est d'Espanya. 
 
En “Efficiency with Performance Indicators: A Case Study of Citrus in the East of Spain” publicat en la revista Agronomy, “hem determinat que s'aconsegueix una reducció clara de l'ús d'aigua i d’energia utilitzant intel·ligència artificial sobre les dades, la qual cosa suposa tindre en aquestes tècniques un nou aliat per als agricultors”, ha explicat Jaime Lloret, membre de l'equip d'investigadors del Campus de Gandia en el projecte GOINNOWATER i director de l'Institut d'Investigació per a la Gestió Integrada de Zones Costaneres (IGIC). A més, com ha destacat la investigadora Lorena Parra, “l'ús d'aquests indicadors ajudarà a identificar les varietats i pràctiques agronòmiques amb millors rendiments i major eficiència hídrica”.
 
La degradació del medi ambient i l'escassetat d'aigua, juntament amb la creixent demanda d'aliments, es presenten com els principals desafiaments en l’àmbit global. En resposta a aquestes tendències, des del sector agrícola es promou la gestió sostenible de la terra per a garantir la salut i la rendibilitat del medi ambient. Com ha apuntat el professor Bernat Roig, del Departament d'Economia i Ciències Socials de la UPV, corresponsable del projecte, “un dels principals objectius de l'agricultura sostenible és millorar l'eficiència de l'ús dels recursos hídrics”. A les precipitacions poc abundants, característiques del clima mediterrani, s'uneix l'efecte del canvi climàtic, fent més acusada aquesta tendència que, segons les previsions dels experts, reduirà la disponibilitat d'aigua per al reg en el futur. 
 
GOINNOWATER, en marxa des de 2019, és una iniciativa de transferència d'innovació cofinançada pel Fons Europeu Agrari de Desenvolupament Rural (FEADER) i el Govern d'Espanya, dins del Programa Nacional de Desenvolupament Rural (PNRD), en el qual també participen la Comunitat de Regants Foia del Pou, Cooperatives Agro-alimentàries de la Comunitat Valenciana i Moval Agroenginyeria S.L. Aquest projecte, que té com a finalitat augmentar la productivitat dels cultius a través de la millora de la gestió de l'aigua de reg i de l'energia consumida, impulsa el desenvolupament d'un programa que mesura l'eficiència de l'ús de l'aigua i de l'energia, “aplicant tècniques d'avaluació comparativa per a la millora de la productivitat, la rendibilitat i la sostenibilitat de les explotacions fruiteres en regadiu”. L'objectiu final és el disseny d'una eina d'ajuda a la presa de decisions sobre reg, per a millorar la gestió de l'aigua i l'energia en el regadiu modernitzat d'explotacions fruiteres. Segons els investigadors, “els resultats són prometedors i poden ajudar els agricultors a identificar el reg més adequat per als seus horts”.
 
(16/03/2021)



EMAS upv