- -
UPV
 
21/02/20
Notícia
Paul Preston inaugura les V Jornades de Memòria Democràtica de Gandia, 'Gandia, últim port de la República'

La conferència de Paul Preston és el dimarts 3 de març a les 19.00h en l'Aula Magna del Campus

Paul Preston, destacat historiador especialista en la guerra civil espanyola, serà el ponent que inaugure les V Jornades de Memòria Democràtica de Gandia, que promou l'Ajuntament de Gandia amb el suport de diverses organitzacions, sota el títol 'Gandia, últim port de la República. Memorial Mari Carmen Pérez'.

Gandia i el seu port van ser un punt estratègic durant els últims mesos de la guerra civil espanyola, que es va intensificar durant les darreres setmanes de guerra, ja que Gandia va ser l'última ciutat en mans d'autoritats republicanes.

Les jornades se celebren al Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València i al Grau de Gandia.

Eladi Mainar, historiador especialista en la Guerra Civil, és el coordinador de les activitats, que inclouen cinc conferències, totes a les 19.00h.

- Paul Preston. Un dels millors historiadors de la Guerra Civil Espanyola. Conferència inaugural. Dimarts 3 de març a l’Aula Magna del Campus.

- Antonio Calzado. Historiador i autor, entre d’altres, del llibre 'Revolució i Guerra a Gandia. 1936-1939'. Parlarà sobre la repressió a la Safor. Dimarts 10 de març a la Sala de Conferències 1 del Campus. 

- Matías Alonso. Coordinador del Grup per a la Recuperació de la Memòria Històrica. Abordarà la qüestió de les foses on estan sepultats milers de republicans. Dijous 12 de març a la Sala de Conferències 1.

- Joaquim Bosch. Magistrat i portaveu territorial de Jutges per a la Democràcia. El títol de la seua conferència és: 'Terror, control ideològic i extermini de la dissidència. Els tribunals del franquisme durant la guerra i la postguerra'. Dimarts 24 de març a la Sala de Conferències 1. 

- Ángel Viñas. Funcionari, economista, diplomàtic i historiador. Protagonitzarà la conferència de clausura coincidint en el dia en que finalitzà la Guerra Civil al Port de Gandia, 30 de març de 1939. Serà el dilluns 30 de març  a la Sala de Conferències 1 del Campus. 

Exposició 

Eladi Mainar ha comissionat també l’exposició de fotografies sobre els bombardejos que va patir el port de Gandia durant la Guerra Civil, i de col·leccions particulars de material bèl·lic.

La mostra s’ubicarà a la sala d'exposicions del CRAI  del Campus de Gandia de la UPV, del 3 al 30 de març. La inauguració té lloc el 3 de març a les 18.30 hores.

'És un repàs dels darrers mesos de la Guerra Civil i la importància del port de Gandia, ja que era una concessió britànica i, a pesar d’això, va patir duríssims bombardejos de l’aviació italiana, que gairebé el van destruir... hi ha fotografies inèdites fruit del recorregut per arxius i institucions i de particulars... També se centra en la immediata repressió de la gent que no va poder fugir', observa Eladi Mainar.

Segons l'organització, aquest projecte naix com a compliment de la voluntat expressada per Mari Carmen Pérez, qui fou regidora, presidenta del comitè local del PSOE de Gandia i filla de Marcel.lí Pérez, alcalde republicà de Gandia afusellat per Franco en acabar la Guerra Civil.


EMAS upv